„Esprit Montmartre” - o privire socio-artistică asupra unei lumi dispărute

Afișul expoziției (Louis Anquetin, Femme a la voilette)

Expoziția „Spiritul Montmartre. Viața boemă la Paris în jurul anului 1900” la Schirn Kunsthalle Frankfurt.


Astăzi, în Germania, la una din instituțiile cele mai prestigioase de artă din Europa, Schirn Kunsthalle/Galeria de artă de la Frankfurt, a avut loc vernisajul unei expoziții de mare interes, „Spiritul Montmartre. Viața boemă la Paris în jurul anului 1900”. Nu este atît vorba de numărul mare al tablourilor excepționale expuse, cît de un întreg concept socio-cultural pus în valoare de organizatorii expoziției.

Din 1986, cînd s-a deschis, la Schirn Kunsthalle din Frankfurt au fost organizate peste 150 de expoziții, ultima, prezentată presei joi și deschisă astăzi, fiind una dintre cele mai remarcabile, concentrată pe istoria, viața și protagoniștii celebrului cartier al Parisului, Montmartre, în perioada începînd din jurul anului 1885 și pînă la primul război mondial.

Spiritul Montmartre-ului. Viața boemă de la Paris în jurul anului 1900”, cum se intitulează expoziția, prezintă peste 200 de exponate, de la tablouri excepționale, la grafică și desen, fotografii istorice, cărți de artă și afișe, provenind de la mari muzee și colecții private: Musée d'Orsay din Paris, Tate Gallery din Londra, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Muzeul Picasso din Barcelona, Muzeul de Artă Modernă (MOMA) din New York ș.a.m.d.

Ceea ce face particularitatea acestui proiect cultural și expoziții este ideea - enunțată de directorul de la Schirn Kunsthalle, Max Hollein - de a înfățișa „un portret în mișcare al unei societăți cu o creativitate depășind orice limite grație activității unor artiști atît faimoși astăzi, cît și a unor relativ uitați”.

Curatoarea expoziției, Dr. Ingrid Pfeiffer, preciza în expunerea ei de

Dr. Ingrid Pfeiffer, curatoarea expoziției, la conferința de presă de la Schirn Kunsthalle

motive, că, grație înfățișării lumii boeme din Montmartre dintr-o perspectivă socio-artistică și ilustrînd contextul social și istoric al epocii, prezentarea relevă „cît de substanțial diferă de realitate mitul și legenda țesută în jurul cartierului parizian.

Esprit Montmartre’ arată viața reală a locuitorilor cartierului, departe de clișeele uzuale. Lucrările artiștilor sînt mișcătoare, senzuale și însuflețite, iar subiectele și ideile pictoriale, materialele și soluțiile stilistice anticipează dezvoltările artistice ale Modernismului” secolul al XX-lea.


„Spiritul Montmartre” - o lume dispărută


Montmartre, spun pe bună dreptate organizatorii, a constituit un sol fertil pentru pictori, poeți și muzicieni, între care, din ultimele categorii,
Paul Verlaine, Jacques Offenbach, Erik Satie, care toți au găsit în cartier locuințe ieftine, într-o zonă în care sărăcia era curentă, iar artiștii au ilustrat cu predilecție viața de zi cu zi, într-un ansamblu care astăzi poate alcătui o adevărată documentație istorică.

Van Gogh, Kees van Dongen sau spaniolii Santiago Rusiñol și Ramon Casas au lăsat imagini ale peisajului unui cartier cvasi rural și a evoluției sale spre forma urbană. Picasso și-a pictat în Montmartre, în cei opt ani cît a locuit acolo, unele din pînzele cele mai importante ale perioadei sale bleu și apoi roz, sub influența lui Henri de Toulouse-Lautrec și a portretelor acestuia făcute unor oameni săraci, neprivilegiați.

Expoziția pune în lumină foarte convingător și operele a două artiste femei, Suzanne Valadon (1865-1938) și Marie Laurencin (1883-1956), cea dintîi fiind prima care a abandonat poziția de model,

Suzanne Valadon, Femmes a leur toilette (1909)

muză și amantă a diverșilor pictori (Renoir și Toulouse-Lautrec între alții) pentru a se emancipa și a deveni ea însăși o artistă independentă de mare notorietate.

Edgar Degas, cu ale sale „Scene din casele de rendez-vous”, Toulouse-Lautrec, Modigliani, calificat drept „ultimul boem adevărat” din Montmartre, olandezul Kees van Dongen, sînt principalii eroi ai acestei expoziții, organizată în mai multe secțiuni tematice.

Montmartre ca sat - Vederea unui Paris diferit”, „Cafenele, băutori de absint și Varieté-uri”, „Modele, dansatori și prostituate”, „Fantezia pămîntului Circului”, „Montmartre ca arie pentru străini și de schimbare socială”, „Rețeaua artiștilor și a comercianților de tablouri”, „Afișele, o nouă formă de artă” - înfățișează vizitatorului o adevărată istorie a acestui celebru și fecund cartier de artă și societate din lumea europeană.



Într-un cuvînt, o expoziție excepțională, se poate spune model cultural și de mare succes al organizatorilor de la Schirn Kunsthalle Frankfurt.