Partidul Mișcarea Populară, sau cum se construiește un partid prezidențial

Miza președintelui TraianBăsescu este refacerea unității dreptei.


În România, partidele de dreapta se reformează sau repoziţionează în vederea alegerilor europarlamentare din primăvară dar mai ales a celor prezidenţiale. Iar preşedintele Traian Băsescu, la sfîrşitul mandatului său, încearcă să redevină un actor politic activ în această periodă pre-electorală. De la Bucureşti, Sanbina Fati.

Președintele Traian Băsescu își suprapune tot mai mult imaginea publică peste cea a Partidului Mișcarea Populară, PMP, formațiune derivată din PDL, cu gândul că va reuși să obțină un scor bun la alegerile europarlamentare din luna mai.

În acest weekend Traian Băsescu a fost la Cluj pentru a promova Partidul Mișcarea Populară și mai ales pentru a-i convinge mai mult sau mai puțin direct pe liderii ardeleni ai PDL să basculeze spre PMP.

Fostul său premier, Emil Boc, primar la Cluj Napoca a anunțat că va intra în Fundația Mișcarea Populară, un semnal clar către ceilalți fruntași ai PDL că a venit vremea să schimbe barca.

În România, potrivit legii, primarii nu-și pot părăsi partidul care i-a propulsat în fotoliul de edil, fără să-și piardă funcția, de aceea Emil Boc nu poate pleca din PDL spre PMP, dar pentru a-și arăta adeziunea la proiectul politic al președintelui s-a înscris în Fundația care a generat noul partid.

Dacă va fi însă exclus din PDL, fostul premier Boc, va putea intra liniștit în formațiunea pe care vrea să o consolideze Traian Băsescu.

PMP este condus de Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, originar din Republica Moldova, dar liderul informal al partidului este Elena Udrea, pupila lui Traian Băsescu, plecată recent din PDL.

Președintele român a spus la Cluj că PMP este „un copil născut prematur”, explicând că „prematurii sunt extrem de inteligenți”și că planul său ar fi crearea unui partid care să poată prelua puterea la următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 2016.

Deocamdată PMP este o formațiune cotată în sondajele de opinie la 3 procente, dar cu ajutorul filialelor PDL fidele lui Traian Băsescu acest partid ar putea crește până la scrutinul europarlamentar de peste două luni și jumătate, când va da și primul său test electoral.

Băsescu a gândit PMP în două dimensiuni: una care să îi ofere Elenei Udrea o trambulină politică, după ce aceasta a pierdut alegerile pentru președinția PDL în martie anul trecut și o a doua, care ar putea miza pe tactica sumei artimetice, adică o parte din electoratul noului partid va fi adunat din bazinul electoral al democrat-liberalilor și al președintelui, iar o altă parte va veni, poate, de la cei nemulțumiți de partidele tradiționale și care au refuzat să meargă la vot în ultima perioadă.

Adunând în final scorurile PDL și PMP e posibil ca suma să fie mai mare decât cea pe care ar fi obținut-o democrat-liberalii singuri.

În fond, miza președintelui este refacerea unității dreptei, altfel dezideratul său de a aduce acest partid la guvernare în 2016 nu ar fi posibil. Recent, un fost consilier prezidențial, Daniel Funeriu, (care a deținut în guvernul Boc și funcția de ministru al Educației) care s-a înscris în PMP spunea că îl vede pe Traian Băsescu ca viitor premier.

Traian Băsescu este deci centrul noii construcții politice, avându-i ca pivoți pe Emil Boc și pe Elena Udrea. În jur de 20 la sută dintre românii cu drept de vot au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu, potrivit sondajelor de opinie din ultima perioadă, în vreme ce aproximativ 20 la sută dintre români ar vota cu PDL dacă ar avea loc duminică alegeri. În mare parte este vorba despre un electorat comun și nu e prea clar cât la sută din cei 58 la sută care nu au votat la alegerile parlamentare din 2012 ar putea fi atrași de partea noii formațiuni pe care o girează președintele Traian Băsescu.

Până acum PMP pare să se bazeze pe filialele democrat-liberalilor din Transilvania și pe electoratul din Republica Moldova. Traian Băsescu a amintit astfel la Cluj că el a avut ideea înfințării unei Fundații care să genereze un partid care să mizeze pe “continuarea politicii de modernizare a statului român” și pe “apropierea cât mai puternică de Republica Moldova”.

PMP va prelua ideile unioniste, având un lider din Republica Moldova, dar se va bate la viitoarele alegeri cu ajutorul aparatului de partid al PDL, formațiune cu care se va comasa probabil după europarlamentare.

Pare așadar, că este vorba despre o construcție artificială, care mută oameni de la un partid la altul, care face din traseismul politic o virtute și care în final va fi un vehicul care-l așteaptă la scară pe Traian Băsescu să-și termine mandatul.