Bilanțul oficial al ciocnirilor violente de la Kiev din ultimele zile: 82 de morţi şi 645 de răniţi

Piața Independenți de la Kiev, 23 februarie 2014

30 de oficialităţi din Ministerul de Interne sînt deja anchetate.
duminică, 23 februarie 2014


Ministerul ucrainean al Sănătății a dat publicităţii bilanţul oficial al ciocnirilor violente din ultimele zile de la Kiev, dintre manifestanţii de pe Maidan şi forţele de ordine: 82 de morţi şi 645 de răniţi.

Pe acest fundal, nu este de mirare că toţi politicienii care speră acum să ajungă la putere în Ucraina, fie că este vorba de fostul premier Iulia Timoşenko sau de fostul boxer Vitali Kliciko, promit că cei responsabilii pentru vărsarea de sânge vor fi găsiţi şi judecaţi.

Noul ministru de interne Arsen Avakov spus în Parlament 30 de oficialităţi din Ministerul de Interne sînt deja anchetate.

Voturile de duminică din Rada de stat de la Kiev au mers la fel de repede ca în ziua precedentă, iar schimbările adoptate sunt la fel de importante: în primul rând s-a decis ca temporar, prerogativele prezidenţiale să fie exercitate de noul speaker al legislativului, Alexander Turcinov. Tot parlamentul l-a demis sâmbătă pe preşedintelui Victor Ianukovici.

Deputaţii au decis duminică şi demiterea ministrului de externe Leonid Kojara.

Până marţi, a spus Turcinov, urmează să fie creat un nou guvern de unitate naţională.

Totodată, deputaţii au votat ca reşedinţa preşedintelui Ianukovici să fie donată statului.

Ucraina este într-o situaţie financiară dezastroasă în acest moment, credibilitatea ei pe pieţele financiare internaționale este în continua scădere, cum arată şi decizia agenţiei Standard and Poor's de a depuncta şi mai mult economia ucraineană.

Anul acesta, Ucraina are de achitat 13 miliarde de dolari în contul datoriei externe. În acest moment, ajutorul de 15 miliarde promis de Rusia este mai mult decât incert iar şansele de a se împrumuta din nou pe pieţele internaționale sunt minime.

Rămân Uniunea Europeană, Statele Unite şi Fondul Monetar Internațional care ar putea oferi credite directe.

Dar pentru ca aceste ajutoare să aibă efectul necesar, declara duminică ministrul de externe britanic Wiliam Hague, partenerii occidentali trebuie să colaboreze cu Rusia.

Despre soarta preşedintelui Victor Ianukovici nu se ştie nimic în acest moment, sâmbătă el se afla la Harkov, în estul ţării. Noul ministru de interne Arsen Avakov a confirmat însă în Parlament zvonurile că sâmbătă, Ianukovici a fost împiedicat să se urce într-un avion închiriat.

Pe de altă parte, Parlamentul a fost informat că au fost emise mandate de arestare împotriva procurorului general şi al ministrului pentru taxe şi impozite.

Pe Maidan, unul din liderii opoziţiei, fostul boxer Vitalie Kliciko, a îndmnant şi el mulţimea să nu plece acasă, pentru a se asigura că politicienii, oricare vor veni la putere, le vor repecta vointa. Un îndemn similar a lansat încă sâmbătă seară fostul premier Iulia Timoşenko, la scurt timp după ce fusese eliberată.

În rândurile Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici se face simţită nervozitatea: o serie de parlamentari, între 14 şi peste 24, au abandonat partidul. Iar alţii se plâng că în acest moment ar fi prigoniţi.

Serghei Tigipko, deputat din partea Partidului Regiunilor a declarant presei la Parlament că în provincie, liderii locali ai partidului ar fi obligaţi, sub ameninţarea armelor, să se dezică de partidul lor. Tigipko a acuzat opoziţia parlamentară că nu poate controla masele de protestatari, și că în loc de a admite acest lucru, pune toată responsabilitatea pe o masa amorfă, numită „Maidan”.