Ministerul rus de externe: noua putere de la Kiev folosește metode „dictatoriale, uneori teroriste” împotriva celor care nu o sprijină

Ministerul rus de externe susţine că noua putere de la Kiev ar utiliza metode „dictatoriale, uneori teroriste” împotriva celor care nu o sprijină.

Diplomația rusă criticat Parlamentul pentru că a votat amendamente constituţionale şi demiteri (inclusiv cea a preşedintelui Victor Ianukovici) fără dezbateri prealabile, și pentru că a limitat drepturile minorităţilor (referire la votul de duminică de a anula legea care reglementa utilizarea limbilor minorităţilor la nivel regional).

Totodată, ministerul rus de externe a acuzat Occidentul că nu este interesat de soarta Ucrainei, ci profită de „interesele sale unilaterale geostrategice”.

Comentând primele declaraţii oficiale ruseşti, liderul partidului Svoboda de opoziţie Oleg Tiahnibok a declarat ziariştilor că are informaţii că la Sevastopol (baza flotei militare ruseşti din Marea Neagră) ar fi sosit vase militare ruseşti, ceea ce ar putea indica intenţia Moscovei de a interveni miliar, sau de a-l salva pe preşedintele Victor Ianukovici. Împotriva fostului preşedinte a fost emis luni dimineaţă un mandat de arestare.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că decizia parlamentului ucrainean de a-l însărcina pe noul speaker cu atributele prezidenţiale este „legitimă şi democratică”.

La Kiev se află coordonatoarea politicii externe europene Catherin Ashton iar la Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a reafirmat că Uniunea Europeană este oricând dispusă să semneze cu Ucraina acordul de asociere, care a fost negociat.