Gabriel Andreescu: „Nu a înfruntat sistemul, ci pare să fi vrut să-l îmblînzească... Era radical în conținut, nu în gesticulație.”
La 1 iunie 1985, criticul literar Mircea Iorgulescu îi scria, între altele, mai tînărului confrate orădean Ion Simuț „O mică, măruntă sugestie:
Sugestia lui Mircea Iorgulescu nu era nici pe departe „spovedania” unui spirit înfrînt sau a unuia supus, după experiențele sale cu cenzura ceaușistă ci, mai curînd, a unui spirit cu filamentele încinse, la pîndă, de veghe pentru el și cei pe care îi considera prieteni, demni să fie apărați.
Că nu i s-a răspuns cu aceeași monedă după 1989, că foști prieteni și cunoștințe au evoluat prost, metamorfozîndu-se în prădători agresivi și delatori, pînă la a-i întuneca ultimele zile înaintea morții, este o altă istorie, în parte politică, în parte ținînd de mentalități culturale, într-o a treia parte, la fel de jalnică, de caracterul și umorile unor personaje ale lumii literare românești.
Cert este că după ce a fost denigrat și acuzat pe nedrept de a fi fost un colaborator al Securității ceaușiște, într-o acțiune inițiată de mai mulți scriitori, ce și-au văzut și publicat orbește dosarele de Securitate, și l-a care s-au raliat colaboratori ai ziaristului de la redacția pariziană a Radio France International, zilele trecute lui Mircea Iorgulescu i s-a făcut dreptate.
Cît de aiuritor și inacceptabil au procedat cei care l-au învinovățit pe Mircea Iorgulescu, de la scriitorii Bujor Nedelcovici și Dorin Tudoran, pînă la cercetătorii de la CNSAS, a demonstrat-o tot zilele
Așa cum o spune clar Gabriel Andreescu: „Nu există nici un document semnat cu numele conspirativ atribuit lui Mircea Iorgulescu,
Și tot Gabriel Andreescu observă mai departe, caracterizîndu-l pe critic „Nu a înfruntat sistemul, ci pare să fi vrut să-l îmblînzească. S-a implicat în evitarea „scandalurilor” și a intervenit de mai multe ori pentru a duce lucrurile spre un compromis ce i se părea just. Era radical în conținut, nu în gesticulație.”
Pentru fostul dizident Gabriel Andreescu, „compromiterea lui Mircea Iorgulescu reprezintă un tur de forță al Direcției de Investigații, validat de Colegiul CNSAS, apoi de Curtea de Apel București..., [iar] cazul vorbește pentru Istorie despre ciudata performanță a societății românești de a incrimina colaborarea cu poliția politică fără a condamna poliția politică însăși.”
Ce ar mai fi de comentat, în afara observației că acțiunile împotriva
De dincolo de mormînt, Mircea Iorgulescu ar răspunde, probabil, - cum se poate citi într-una din scrisorile adresate lui Ion Simuț și publicate de revista Familia anul trecut, cînd criticul ar fi împlinit 70 de ani - „nu vreau să mă lamentez pe tema „metamorfozelor” atîtora; dar, poate, în loc să privim spre cei care „dezamăgesc”, ar fi mai bine să-i vedem pe cei care ne dau speranțe pentru viitorul culturii române. Sînt puțini?! N-au fost niciodată prea mulți.”
Your browser doesn’t support HTML5