Final de criză la Bucureşti

Finalul fericit a avut loc după o întâlnire a premierului socialist Victor Ponta cu ambasadorii statelor UE la Bucureşti şi după un acord de principiu între seful statului şi cel al guvernului.

Dupa aproape o luna de criza guvernamentala, lucrurile par sa intre in normal in Romania, iar membrii noului guvern au depus juramantul in fata preseditnelui. Finalul fericit a avut loc dupa o intalnire a premierului socialist Victor Ponta cu ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bucuresti si dupa un acord de principiu intre seful statului si cel al guvernului.

Traian Basescu, presedintele de dreapta al Romaniei ar fi vrut sa-i puna piedica premierului de stanga, Victor Ponta, incercand mai multe variante: la inceput a spus ca ar trebui schimbat premierul, de vreme ce se schimba majoritatea din parlament, apoi si-a dat seama ca nu are parghiile constitutionale necesare pentru a numi un nou sef de guvern si a mizat pe temporizarea situatiei, pornind de la faptul ca noul guvern are nevoie si de un nou program de guvernare.

Dupa ruperea marii aliante care a castigat alegerile generale din Romania in decembrie 2012 si iesirea liberalilor de la guvernare acum 10 zile, socialistii au format o noua coalitie impreuna cu maghiarii si alte doua partide de buzunar: conservatorii, care au in spate puternicul trust de presa al controversatului Dan Voiculescu si progresistii generalului Gabriel Oprea, devenit astazi ministru de Interne.

Aceasta noua alianta are o sustinere parlamentara de 60 la suta, dar prin cooptarea maghiarilor, programul initial de guvernare stabilit la inceput de socialisti si liberali, nu mai este valabil. Traian Basescu i-a cerut premierului sa-si asume raspunderea in parlament pe un nou program, ceea ce Victor Ponta a raspuns ca va face, dupa ce presedintele va accepta numirea noilor ministri si depunerea juramintelor acestora in aceasta seara. Asumarea raspunderii ar putea presupune si o motiune de cenzura din partea Opozitie, care acum este mai puternica odata cu renuntarea liberalilor la putere. Totusi PNL, care a facut parte din guvern pana acum zece zile, a anuntat ca inca nu va gira o astfel de motiune impotriva guvernului.

Daca 50 la suta plus unu din parlamentari voteaza pentru o motiune de cenzura, guvernul cade, iar presedintele propune un nou premier. Daca doua propuneri de prim ministri nu intrunesc votul Parlamentului se poate ajunge la alegeri anticipate, dar acest scenariu e imposibil, fiindca deputatii si senatorii nu vor sa-si piarda fotoliile castigate cu atata efort. Dupa caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu in aprilie 2012, cand dreapta avea majoritatea parlamentara, orice motiune de cenzura este problematica, prin posibilitatea bascularii unor grupuri de politicieni dintr-o tabara in alta.

Intre timp Curtea Constitutionala, sesizata de PDL si Partidul Miscarea Populara pe motiv ca un nou guvern trebuie sa vina cu un nou program de guvernare a anuntat ca va da un verdict pana vineri. Totusi presedintele Curtii, Augustin Zegrean a explicat ca nu intra in atributiile acestei institutii sa dea jos guvernul, iar intelegerea dintre presedinte si premier face inutila aceasta sesizare.

Deocamdata coalitia de stanga are o majoritate solida in legislativul roman, cu ajutorul Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, care va primi cel putin un prefect, dar se pare ca nu in judetele cu majoritate ungureasca, doi ministri, Mediu si Cultura, 14 secretari de stat plus alte avantaje pentru comunitatea maghiara, inca neclarificate suficient.