Tensiuni între Congresul american și CIA

La cartierul general al CIA de la Langley, Virginia

Analisti spun că între CIA și comisia specializata din Senat, raporturile s-au menținut tensionate încă din anii '70.


Un conflict pare sa se fi declansat intre Agentia Americana de Informatii, CIA, si comisia care o monitorizeaza in Senatul american. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, despre evenimentele în curs.

Senatoarea Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii a fost si este o infocata aparatoare a serviciilor specializate

Dianne Feinstein la o audiere în Senatul american în 2013

americane, chiar si cind acestea erau criticate din mai toate colturile spectrului politic. Acum insa senatoarea este mîniata de afirmații nedovedite că CIA-ul ar fi violat Constitutia amestecindu-se in investigatia Congresului, care viza anumite practici ale agentiei.

Asta ar putea duce la o mai atenta privire a Congresului catre CIA, ultima data cind asa ceva s-a intimplat a fost in 1975 cind senatorul de Idaho, Frank Church, a initiat o ancheta in perioada care a urmat cazului Watergate si incheierii razboiului din Vietnam.

Senatoarea Feinstein a explicat ieri ca comisia pe care o conduce a investigat agentia de spionaj si practicile acesteia de detentie si interogare, care au inceput in 2002, in timpul presedintiei Bush. In timpul investigatiei, spune senatoarea, agentia nu a oferit acces la documente la care Congresul avusese acces anterior si a penetrat computere la care se lucra.

Între timp, acest caz a fost inaintat Ministerului Justitiei. Senatoarea Feinstein a aparat legalitatea practicilor de investigare folosite de stafful comisiei sale. Ea crede ca amestecul CIA in investigatie ar fi violat separarea puterilor in stat, acuzind agentia ca i-ar fi intimidat personalul.

Directorul CIA, John Brennan a negat ca s-ar fi incercat pertubarea investigatiei sau că computerele personalului ar fi fost penetrate. Analisti spun ca intre CIA si comisia specializata din Senat, raporturile s-au mentinut tensionate inca din anii 70. Cu exceptia cazului „Iran Contra”, din timpul administratiei Reagan, comisia senatoriala nu a efectuat investigatii ample si costisitoare.

Colegii democrati ai senatoarei Dianne Feinstein o sprijina. La fel si doi republicani, John McCain si Lindsey Graham. Acesta din urma a spus „Daca e adevarat, atunci e ceva de genul celor intimplate cu Nixon”. McCain a aratat ca se impune o investigatie independenta si ca daca alegatiile lui Feinstein se adeveresc vor trebui sa existe consecinte. Alti republicani sustin ca inca nu se stie foarte bine ce s-a intimplat si circula informatii contradictorii despre elementele factuale ale cazului.