Fostul ministru de externe al României despre criza din Ucraina şi situația regională.
Europa Liberă: Crimeea a fost anexată la Federația Rusă mai repede decât s-au așteptat unii sau poate chiar majoritatea liderilor politici. Pe cât de vulnerabilă rămâne a fi situația din regiune pe fundalul acestei crize din Ucraina?
Teodor Baconschi: „Prin comportamentul adoptat, Federația Rusă a ratat testul globalizării. Trăim într-o lume globalizată și, în această lume, Rusia se retrage, ia niște prizonieri și vrea să pună o nouă cortină de fier. Nu știm exact unde, dar, în orice caz, ce se întâmplă este că doctrina suveranității limitate, formulată de Brejnev, care permitea URSS să intervină în lagărul socialist, dacă cineva nu era cuminte, s-a
Federația Rusă a ratat testul globalizării...
Europa Liberă: Se pare că la Moscova se înțelege că Rusia domină lumea.
Teodor Baconschi: „Sigur, orice regim politic se poate îmbăta cu iluzii, adică poate să comunice către opinia publică o teză propagandistică: suntem cei mai tari, nimeni nu ne poate face nimic. Dar acesta e un sindrom de cetate asediată sau de cetate care se asediază singură pentru că, în ultimii cinci ani, Occidentul a folosit din plin această ofertă de resetare a relației cu Rusia. Rusia fusese, de fapt, integrată în Organizația Mondială a Comerțului, în dialogul cu Uniunea Europeană, în dialogul cu NATO, într-un dialog privilegiat cu Statele Unite, în G8, de unde acum e exclusă.”
Europa Liberă: Ce e drept, cancelarul Germaniei, doamna Merkel, a zis că nu e vorba de o excludere a Rusiei, ci, mai degrabă, de o anulare a summit-ului G8 din Rusia.
Europa Liberă: Domnule Baconschi, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană vorbesc, în aceste zile, despre înăsprirea sancțiunilor. În ce măsură se teme liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, de aceste avertizări, când aude despre aceste sancțiuni, mai ales că, Moscova spune că sancțiunile occidentale nu vor rămâne fără răspuns.
Teodor Baconschi: „Nu se teme, dacă ele se reduc la ce am văzut, până acum, și anume o listă cu demnitari ruși care nu au voie să mai meargă în Vest și înghețarea unor conturi bancare. Dar, dacă această provocare agresivă a domnului Putin va duce la escaladarea crizei regionale, pe care a provocat-o, prin anexarea Crimeii, atunci,
Se intră într-un război care va fi, în primul rând, un război de propagandă, apoi un război economic...
Europa Liberă: Deși spun voci care spun că ar fi nevoie de mai mult decât de vorbe, e nevoie de bani pentru ca aceste două ţări, Ucraina şi Republica Moldova, să fie cu adevărat independente.
Europa Liberă: Între timp, autorităţile de la Tiraspol cer tot mai insistent Moscovei să prevadă în legislaţia rusă posibilitatea intrării „republicii” separatiste în componenţa Federaţiei Ruse. Cum va reacţiona Moscova în legătură cu situaţia din regiunea de est a Republicii Moldova?
Teodor Baconschi: „Este posibil ca Moscova să dea curs şi acestei „solicitări”, tocmai pentru a încerca să destabilizeze guvernul proeuropean de la Chişinău şi, în
Moscova ar putea încerca să destabilizeze guvernul proeuropean de la Chişinău şi, în acelaşi timp, să preseze şi dintr-un nou punct Ucraina...
Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla, dacă Moscova va insista pe ideea federalizării fie a Ucrainei, fie a Republicii Moldova? Am văzut că chiar la ultima întrevedere a şefilor diplomaţiilor americane şi ruse, John Kerry şi Serghei Lavrov, s-a discutat despre aceasta.
Teodor Baconschi: „Nu ştiu dacă federalizarea este o soluţie, nu cred că este o soluţie. Republica Moldova este un stat neutru, de mici proporţii, care, cred, are interesul de a ieşi din acest balans geopolitic dintre Rusia şi Occident. Şi acum este şi o chestiune de voinţă politică, într-un moment de criză regională profundă. Şi noii lideri de la Kiev sunt mult mai clari în dorinţa lor de a accelera dialogul cu Uniunea Europeană şi de a parcurge nişte etape. Cred că şi Uniunea Europeană este dispusă să aplice proceduri de urgenţă. De pildă, Republica Moldova ar putea semna, în contextul nefericit în care ne aflăm, mult mai repede Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb şi ar putea face nişte paşi decisivi, chiar în acest an, pentru apropierea de UE.”
Europa Liberă: Domnule Baconschi, credeţi că extinderea UE şi NATO spre est ar fi o soluţie pentru detensionarea situaţiei din regiune?
Teodor Baconschi: „Cred altceva. Cred că nici Putin, nici altcineva nu poate împiedica popoarele să-şi aleagă drumul. Şi dacă, la Chişinău şi Kiev, există dorinţa legitimă ca aceste două ţări să se apropie de lumea euroatlantică, nu vor putea fi
Cred că nici Putin, nici altcineva nu poate împiedica popoarele să-şi aleagă drumul...
Europa Liberă: Pe final, vreau să vă întreb dacă sunt premise pentru a spune că asistăm la începutul celui de al treilea război mondial?
Teodor Baconschi: „Sigur, există o doză de imprevizibil, în orice regim autoritar. Şi Vladimir Putin este un asemenea lider, un autocrat. Acest tip de lideri are un comportament care nu este sută la sută raţional şi nu este sută la sută previzibil. Dar, în acelaşi timp, orice lider, chiar şi un tiran sau un dictator, se sprijină pe o coaliţie, coaliţie de oligarhi, de pildă, care au şi ei interese financiare masive în lumea occidentală. Nu cred că va fi „lăsat” să pună o bombă, în mijlocul Europei, şi să declanşeze un conflict major. Nimeni nu are acest interes. Dar, din păcate, în loc să găsim o formulă de concordie şi de dezvoltare comună, chiar dacă în Rusia nu este o democraţie de tip occidental, s-a ajuns la această prăpastie, săpată din nou, cu consecinţe potenţial dramatice pentru toată regiunea.”