UE: „Este deja și timpul să țintim cercul restrâns al lui Putin...”

Șefii de state și guverne pozează la Bruxelles la summitul de primăvară al UE

O decizie care ridică la 33 numărul rușilor și ucrainenilor din Crimeea sancționați de UE.


Liderii Uniunii Europene au convenit astă noapte să aplice înghețarea conturilor și restricții de călătorie pentru încă 12 ruși, apropiindu-se de anturajul intim al președintelui Vladimir Putin, pentru a-l pedepsi, în cuvintele agenției Associated Press, pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Decizia ridică la 33 numărul rușilor și ucrainenilor din Crimeea sancționați de Uniunea Europeană, mulți figurând și pe lista celor sancționați de Statele Unite.

„Am adăugat 12 oameni în acord cu americanii”, a declarat la Bruxelles președintele Franței, François Hollande.

Numele celor sancționați urmează a fi dat publicității astăzi. Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus deja că „unii dintre ei sunt cu adevărat de rang înalt”.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a spus că Uniunea Europeană urmează îndeaproape Statele Unite. „Este deja și timpul să țintim cercul restrâns al lui Putin”, a spus Grybauskaite aseară la Bruxelles

De asemenea, liderii celor 28 de țări din Uniunea Europeană au cerut Comisiei Europene să pregătească o schemă de sancțiuni economice care pot fi aplicate Rusiei în cea mai mare criză din Europa de după încheierea Războiului Rece.

„Acoperim toate domeniile economice”, a mai spus Van Rompuy, sugerând un embargou de armament pentru Rusia.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a spus că sancțiunile economice pot fi impuse dacă, după Crimeea, Rusia intră și în alte regiuni din sudul și estul Ucrainei. Ea a mai confirmat că Uniunea Europeană anulează summit-ul cu Rusia din iunie la Soci, restricționând legăturile politice.

Pașii anunțați de Uniunea Europeană corespund așteptărilor. Dar, notează agenția Reuters, sunt mai modești decât cei făcuți de Statele Unite. Președintele american Barack Obama a anunțat joi că adaugă pe lista celor sancționați de Statele Unite încă 20 de oameni, inclusiv oligarhi din anturajul președintelui Vladimir Putin, precum și o bancă privată, Bank Rossiya, deținută de Iuri Kovalciuk, care este considerat bancherul personal al lui Putin.

Una din principalele dificultăți pe care le întâmpină Uniunea Europeană, mai scrie Reuters, este să mențină unitatea, pentru că asemenea decizii trebuie agreate de toate țările, inclusiv cele care se bizuie pe importurile de energie și alte afaceri cu Rusia. Uniunea Europeană preferă să întețească presiunile treptat, în loc de aplicarea unor lovituri pripite.

În același timp, Uniunea Europeană a grăbit strângerea legăturilor cu Ucraina. Premierul britanic, David Cameron a spus că summit-ul liderilor europeni care continuă astăzi la Bruxelles trebuie să se încheie cu întărirea noii conduceri de la Kiev prin sprijin politic și economic.

Liderii europeni și premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, vor semna astăzi capitolele politice ale Acordului de Asociere, pe care fostul președinte ucrainean, Victor Ianukovici l-a respins toamna trecută sub presiunea Rusiei.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus că acordul va „consolida parteneriatul politic puternic care apropie Ucraina și Uniunea Europeană”. Barroso a mai anunțat că, în lumina crizei ucrainene, Uniunea Europeană va grăbi semnarea integrală a Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova și Georgia, care va avea loc cel mai târziu în luna iunie, nu în august cum plănuise mai demult.

Premierul ucrainean aflat de joi la Bruxelles a spus că Acordul de Asociere pe care îl va semna astăzi va fi „primul pas într-adevăr mare pentru a face Ucraina parte a Europei”. ”„nțelegem că este numai primul pas. Dar va pregăti terenul pentru reforme adevărate de care țara mea are nevoie urgent”, a spus Arseni Iațeniuc televiziunii franceze France-24.

Semnarea părții economice a Acordului de Asociere, care include zona de liber schimb, a fost lăsată pentru mai târziu, până la stabilizarea economiei ucrainene, dar Uniunea Europeană intenționează să anuleze cât mai grabnic, în mod unilateral, tarifele la import pentru cea mai mare parte a produselor ucrainene.

Liderii europenei își coordonează răspunsul la criza ucraineană cu Statele Unite. Președintele american, Barack Obama a spus că discuțiile vor continua la cel mai înalt nivel săptămâna viitoare, când va vizita Europa.

Deocamdată, președintele Obama a spus că, pe lângă sancțiunile anunțate deja din cauza anexării Crimeii de către Rusia, Statele Unite examinează sancțiuni care vor viza sectoare întregi ale economiei ruse, dacă Moscova amplifică tensiunile cu Ucraina.

Economia Rusiei, amintește agenția AP, a suferit deja din cauza crizei din Crimeea. Bursa rusească a căzut luna aceasta cu 10%, ceea ce înseamnă pierderi potențiale de miliarde. Investitorii străini își retrag banii din băncile rusești iar economiștii au redus la zero așteptările de creștere ale economiei ruse anul acesta.

Rusia a răspuns în oglindă sancțiunilor americane, impunând și ea, joi, înghețarea conturilor și interdicție de călătorie mai multor demnitari și politicieni din Statele Unite. Măsura a fost deja ironizată la Washington, inclusiv de senatorul republican John McCain, care a spus într-o primă reacție: „Cred că va trebui să-mi iau la revedere de la vacanța de primăvară în Siberia”.