„Pentru mine este important ca noi, cei de la CONCORDIA, să fim deschiși și să venim acolo unde oamenii trăiesc în nevoie”

Bettina Schorgenhofer

Jurnalul săptămânii cu Bettina Schörgenhofer.

Bettina Schörgenhofer, născută la 7 ianuarie 1974, în Austria. A absolvit Vienna University of Economics and Business, a studiat și lucrat în Australia, Franța, Austria și Statele Unite. Are 12 ani de experiență în domeniul social. Din 1 ianuarie 2013, este Directoare Generală pentru CONCORDIA Moldova.

Luni

În această dimineață, în agendă, sunt planificate câteva discuții cu angajații la biroul CONCORDIEI din Chișinău. Vorbim și despre atitudinea în munca noastră cu copiii, familiile și persoanele în vârstă. Pentru mine este important ca noi, cei de la CONCORDIA, să fim deschiși și să venim acolo unde oamenii trăiesc în nevoie. Pentru aceasta este bine să avem angajate și angajați de încredere, cinstiți și entuziasmați.

Între discuții, verific emailurile primite și răspund la acelea care necesită o decizie rapidă. Simt că am răcit și această răceală se agravează, de-aceea, îmi fac un ceai Ayuverdic. După amiază confirm că noi, cei de la CONCORDIA, îl susținem pe un tânăr aflat in dificultate.

Găsesc timp să vorbesc la telefon cu responsabili din Secția Hematologie, avem o colaborare foarte bună cu ei.

Masa de prânz o iau împreună cu președintele CONCORDIA, Michael Zikeli, coordonăm cele mai importante activități din această săptămână.

Ulterior discut cu Ana Bordos, responsabilă în CONCORDIA pentru relații publice, despre raportul anului 2013 și luam decizii referitor la conținut, poze și texte.

Cu o colegă și un coleg din CONCORDIA Austria, care vin în vizită la Chişinău stabilim programul de lucru pentru următoarele zile. Între timp, răspund la emailuri care vin, pe tot parcursul zilei.

Seara, fac o vizită tinerilor noștri în Casa Concordia, care se află lângă biroul nostru. Mă bucur foarte mult să-i văd și să-i îmbrățișez, ei au devenit o parte din viața mea.

Cu o tânără întocmim o cerere pentru Academia de Arte din Austria. Cursul va avea loc vara și sperăm că două fete de ale noastre, care sunt talentate, vor fi acceptate la această Academie. Pentru CONCORDIA este important atât să promoveze talente, cât și să ofere susținere copiilor și tinerilor cu o reușită mai slabă.

Iau cina și merg în pat devreme, pentru a mă vindeca de răceală.

Marți

Doua ore de ședință cu echipa de conducere. Discutăm cele mai importante teme, luăm decizii, reflectăm despre atitudine și comportament, în conducerea organizației.

După aceasta, împreună cu colegii, servim o cafea. Nivelul informal este pentru mine la fel de important. Înainte de prânz, discutăm cu angajatele de la finanțe finalizarea bilanțului pentru anul 2013.

Din cauza răcelii, nu mă simt încă bine.

Cu Ana, responsabila pentru relații publice, și Elena, șefa biroului, discutăm teme urgente. Ambele pleacă la Viena, fiindcă fac acolo un curs de management. Perfecționarea angajatelor, la fel, este importantă pentru mine.

Acum am timp să răspund la emailuri și la întrebările angajatelor și angajaților, apărute pe parcursul zilei. Ușa mea de la birou este, de obicei, deschisă și fiecare coleg poate veni, atunci când are nevoie de ceva.

După amiază, vin oaspeții noștri din Viena, discutăm diferite teme și aflu că pe 9 octombrie, Moldova va juca meciul de fotbal cu Austria, în calificările pentru Campionatul European. Deja mă bucur că voi merge împreună cu copiii și tinerii noștri să urmărim acest meci.

Cina o luăm împreună cu colegii din Viena. Apoi merg la Casa Concordia ca să le dau tinerilor – care se pregătesc de bacalaureat – copiile cărților cu conjugarea verbelor în franceză.

Miercuri

Dimineața, împreună cu Michael Zikeli, președintele CONCORDIA Moldova, colegii din Viena și eu plecăm împreună la Rusca ca să vizităm penitenciarul pentru femei. După o tură, discutăm cu conducerea penitenciarului posibilitățile de colaborare. Pentru noi, CONCORDIA, în special, sunt importanți copiii care au rămas acasă și mamele lor nu au posibilitate, ani de zile, să îi vadă. A fost o discuție productivă.

Din Rusca ne deplasăm direct la Pârâta, raionul Dubăsari, unde, mai întâi, mergem la cantina noastră și împreună cu șefa cantinei – la doi beneficiari în vârstă care au grijă de un copil de șase ani și au nevoie de ajutorul nostru.

După aceea vizităm centrul nostru de copii, unde avem aproximativ 200 de copii orfani și din familii social vulnerabile.

Avem si o ședință interdisciplinară la una dintre cele 12 case de tip familial cu fetele care trăiesc acolo, mamele casei, asistenta socială, psihologa, șefa pedagogiei și șefa centrului. Această casă a fost amenajată nu demult pentru fetele cu vârste cuprinse între 14-17 ani ca să le pregătim pentru viața independentă. Discutăm 2 ore despre ce merge bine, unde este nevoie să schimbăm ceva și stabilim împreună un nou regim al zilei. Discuțiile comune, luarea deciziilor și compromiselor – acestea sunt deja un proces de învățare pentru fete și îmi face plăcere, când pot promova și contribui la dezvoltarea acestor abilități.

La ora 18:00, copiii din centru se adună în capelă, cântăm împreună, copiii se roagă pentru ei, pentru părinți, frați, mamele caselor și prieteni și ne rugăm împreună la Tatăl Nostru. Această capelă este o posibilitate de a le oferi copiilor stabilitate și de a le transmite sentimentul de comunitate. Pentru mine este bine să văd toți copiii și să pot să-i îmbrățișez. Vin acasă pe la ora 19:30.

Joi

Astăzi mă simt mai sănătoasă. Dimineața, răspund la câteva emailuri urgente. La ora 9, avem o întâlnire cu un partener la Șeful Direcției economico-financiare de la Ministerul Muncii. Punem mare accent pe rapoarte transparente, corecte și prezentate la timp, fiindcă este vorba despre utilizarea fondurilor publice.

Vin la birou și prelucrez acele emailuri care necesită mai mult timp, scriu un raport pentru un proiect care este în dezvoltare, între timp, port câteva discuții cu angajații din diferite domenii.

Este îmbucurător faptul că transporturile de ajutor umanitar din Liechtenstein și Austria au trecut prin vamă și au ajuns la noi la depozit, de unde vor fi repartizate persoanelor nevoiașe în toată Moldova. Mi-am luat rămas bun de la colegii din Austria, care pleacă astăzi.

După prânz elaborez o planificare pentru școlarizarea angajatelor și angajaților noștri în comunicarea non-violentă.

La ora 15:00, ne vizitează Rudi Kirisits, ofițerul de legătură din Austria pentru Republica Moldova, pentru discuții și schimb de experiență. Planificăm împreună vizite în diferite sate, unde noi suntem prezenți.

Seara pot să termin planificarea deplasării noastre în Austria, pentru că am primit toate confirmările de la Viena. Astfel, voi merge cu șapte angajate și angajați, după Paște, la un schimb de experiență, la Viena, ca să vizităm acolo diferite proiecte sociale. Deja mă bucur mult.

Vineri

Un tată singur cu trei copii, cel mai mic este de trei ani, are nevoie de ajutorul nostru. Pregătesc un pachet cu haine și alimente și angajata centrului nostru social din Tudora transmite acest pachet familiei.

Compartimentul nostru financiar a finisat bilanțul contabil pentru anul 2013; luni vine auditorul extern și începe verificarea anuală, pe care o facem în mod voluntar: contabilitatea corectă și transparentă 100% este importantă pentru noi.

Primesc un mesaj cu o noutate bună: trei tineri de ai noștri pot să facă un curs de limba germană, timp de o lună, în Austria, în vara aceasta; prietenii adevărați ai CONCORDIEI primesc fetele la ei acasă și le oferă lor această experiență frumoasă.

Asistenta noastră socială vine cu alte două situații familiale dificile, în care ne putem implica.

Urmează o întâlnire cu șefa centrului COC Pârâta, unde discutăm temele nerezolvate, cum ar fi școlile pentru absolvenții de clasa a 9-a, lecții adăugătoare pentru tinerii din clasa a 9-a, ei se pregătesc de examene, discutăm programul de vară, situația unei fete, pe care am primit-o recent, deoarece era bătută acasă și încă câteva teme organizatorice. Repede răspund la câteva emailuri și sunt în drum spre Valentina Ursu, la studioul Europa Liberă.