Pe marginea apariției unei noi cărți de studii referitoare la monumentele istorice și conservarea patrimoniului arheologic și arhitectural.
Este puțin probabil ca numele arheologului medieval și al omului de cultură Radu Popa, dispărut prematur în 1993, să fie cunoscut în afara mediului strict de specialiști de la Chișinău, dar, în mod cert, problemele conservării patrimoniului arhitectural românesc, pentru care a militat cu
Radu Popa (1933-1993), binecunoscut arheologilor și istoricilor în primul rînd pentru cărțile sale înnoitoare despre Țara Maramureșului în veacul al XIV-lea (1970) și Țara Hațegului (1988), a fost cercetător principal la Institutul de Arheologie din București, membru al Comisiei Monumentelor Istorice, un demn și activ reprezentant al României în forul internațional de specialitate ICOMOS, iar după 1989 un pasionat militant pentru refacerea democratică a țării, în cadrul Grupului pentru Dialog Social.
Abordările sale științifice de pionierat în România anilor '60-70 ai secolului trecut, prin îmbinarea cercetării arheologice de teren cu
Textul cel mai interesant pentru orice cititor al volumului a fost inițial publicat într-o revistă editată de Institutul Internațional al Castelelor Istorice sub egida UNESCO (Bulletin IBI), în numărul datat 1990-1991, și se intitulează: „Monumentele istorice din România. Moștenire dezastruoasă și perspective pentru moment nesigure”.
Radu Popa spunea atunci lucrurilor pe nume, atrăgînd atenția că
În anii '50 și '60, monumentelor le-a fost aplicată o dublă discriminare, etnică și socială, cu scopul de a remodela și falsifica trecutul”...
Istoricul semnala atunci începutul de reabilitare a legislației și instituțiilor competente în domeniul conservării monumentelor, dar atrăgea deja atenția că „lupta, s-ar putea spune, nu a fost cîștigată decît pe jumătate”, că „aspirația la autonomie totală [a Comisiei Monumentelor] nu a fost realizată”, că legislația rămînea imperfectă, iar atitudinea parlamentarilor față de înoirea ei, cel puțin reticentă.
„O societate civilă română care să ia decizii independente și să-și asume propriile responsabilități este abia în curs de naștere, iar evoluțiile din ultimele 15 luni par să demonstreze că procesul va fi lung.” [...] Fără un cadru legislativ articulat în toate sectoarele sale, care să prevadă regimul de proprietate, impozitele și sprijinul acordat de stat, care să poată favoriza inițiativele societății civile și să garanteze viitorul eforturilor și al investițiilor, începutul unor lucrări de amploare va fi extrem de dificil.”
Și aceasta, explica Radu Popa, deoarece „atentatul moral și
Este nevoie de o influență profundă asupra opiniei publice pentru a reabilita noțiunea de monument istoric...
Este nevoie de o influență profundă asupra opiniei publice pentru a reabilita noțiunea de monument istoric, iar pîrghia principală a acestei influențe este școala.”
Istoricul nota, de asemenea, că este conștient că „transformările economice și progresul spre liberalizarea pieței reprezintă un cuțit cu două tăișuri, care poate pune în primejdie mai departe monumentele istorice existente.” Și tot el atrăgea atenția că „pragmatismul generației actuale tinde, adesea, să sacrifice interesele generațiilor viitoare și, se știe, pe continent există zone unde dezvoltarea de după război a făcut mai multe pagube moștenirii culturale și istorice decît războiul însuși...”
Cuvinte, la data formulării lor, în 1990, s-ar putea spune, profetice, iar soarta, după două decenii, a multor monumente istorice, atît din România, cît și din R. Moldova, din nefericire, confirmă temerile lui Radu Popa.
*Radu Popa, Studii și Articole, Vol. I, ediție îngrijită de Daniela Marcu Istrate și Adrian Ioniță. Editura Mega, Cluj, 2014.