„Ori rămînem înghețați în proiect, ori modernizăm această țară!”

Un punct de vedere săptămînal în dialog cu Igor Boțan


Europa Liberă: Atunci când comuniştii au întors oiştea dinspre Asfinţit spre Răsărit, spuneau că motivul decepţiei este lipsa unei perspective clare, garantate pentru Republica Moldova că va face parte din Uniunea Europeană. Şi acest refren l-au preluat mai multe formaţiuni adversare ale parcursului european. Acum, că Republicii Moldova i s-a promis o perspectivă posibilă, dacă îşi onorează angajamentele asumate, ce a mai rămas din acea motivaţie?

Igor Boţan: „Partidele politice din Republica Moldova au intrat în campania preelectorală. Şi pentru că polul proeuropean este ocupat de partidele aflate la guvernare, celelalte partide politice, de opoziţie, parlamentare sau extraparlamentare nu au decât să aleagă să fie pentru opţiunea proeuropeană sau pentru cea euroasiatică.”

Europa Liberă: Deci, e foarte simplu: nu încap două săbii într-o teacă...

Igor Boţan: „Cred că este cea mai bună caracteristică a situaţiei pe care o avem. Şi aici putem să le amintim radioascultătorilor că Vladimir Voronin, la ultima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană, la 30 aprilie 2009, a declarat că Republica Moldova trebuie să obţină acest statut în cadrul Parteneriatului Estic şi să opteze pentru asocierea cu Uniunea Europeană, citat din memorie, după care, la 7 mai, ministrul de Externe Andrei Stratan a semnat Declaraţia de la Praga privind aderarea Republicii Moldova la acest Proiect al Uniunii Europene.

Deci, nu există niciun fel de dubii că Partidul Comuniştilor, care şi atunci cerea această perspectivă, şi-a schimbat opţiunea sub presiunea evenimentelor politice şi interesul electoral acum contează mai mult decât, să zicem aşa, alegerea sinceră în vederea integrării europene sau cochetarea cu Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: În corul adversarilor o voce distinctă îi aparţine socialiştilor care pretind că locul Moldovei este în Răsărit, pentru că acolo va avea beneficii economice. Cât de convingătoare sunt îndemnurile socialiştilor?

Igor Boţan: „Eu cred că aceste îndemnuri fac parte din retorica preelectorală şi urmăresc scopul foarte clar de a acumula punctaj, iar în privinţa adevărurilor emanate de Partidul Socialiştilor, există mari-mari semne de întrebare şi chiar dubii. Cel puţin, partea pozitivă a mesajelor, pe care le promovează socialiştii şi comuniştii, este că Comisia Europeană a întocmit o listă de 32 de mituri care sunt umflate şi vehiculate de socialişti şi comunişti, pe care le combate cu succes, din punctul meu de vedere. Comisia Europeană arată foarte clar că oferta Uniunii Europene pentru Republica Moldova este în beneficiul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unul dintre mituri spune că ţara agrară Republica Moldova va fi invadată de produse ieftine europene şi, vezi doamne, ţăranii nu vor mai avea ce face cu roşiile şi porumbul.

Igor Boţan: „Părerea mea este că cei care vehiculează astfel de mituri nu au citit Acordul de Asociere. Pentru produsele agricole sensibile rămân termene destul de îndelungate, de 10 şi chiar 15 ani, aşa cum spunea recent Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş. Foarte clar: pentru produsele agricole sensibile, pentru Republica Moldova aceste termene vor fi destul de îndelungate. Mai mult decât atât, există mecanisme, atunci când apar probleme, în cadrul Consiliului de Asociere, la nivel de miniştri, prim-ministru şi chiar şefi de stat, toate problemele să fie discutate şi să se găsească o soluţie pentru problemele care pot eventual apărea.”

Europa Liberă: Un alt argument din registrul electoral mai curând este preţul gazului. Socialiştii spun că participarea la Uniunea Euroasiatică va însemna gaz ieftin pentru consumatorii moldoveni.

Igor Boţan: „Cei din Partidul Socialiştilor ar trebui să argumenteze de unde au astfel de teze, cu cine au purtat negocieri. Dacă este o mişcare pur electorală despre care se spune că motivarea politică de aderare la Uniunea Euroasiatică va fi răsplătită printr-un astfel de discount de 30% din partea Federaţiei Ruse, sunt doar nişte argumente pentru a stopa procesul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

În afară de aceasta, trebuie să ne amintim de summit-ul CSI de la Kazan din 2005, unde a fost proclamată monetizarea relaţiilor în cadrul CSI şi Rusia a decis să vândă hidrocarburile la preţurile de piaţă. Deci, sunt invenţii despre care nu ştie nimeni. Ceea ce nu face nici domnul Dodon, nici domnul Voronin, nu explică care este cadrul legal pentru aderarea la aşa-zisa Uniune Vamală, câte documente trebuie să accepte Republica Moldova şi cum trebuie să-şi revadă toată legislaţia naţională.

Este vorba de 80 de documente, de acte, dintre care sunt foarte importante. Şi atunci trebuie, de asemenea, să explice cetăţenilor că Republica Moldova deja de zece ani este în proces de aproximare a legislaţiei naţionale cu cea a Uniunii Europene, proces care a fost demarat de către Partidul Comuniştilor, în care domnul Dodon era ministru al Economiei. Este încă o problemă foarte importantă despre care vorbeşte Comisia Europeană: Uniunea Europeană este o comunitate de state care menţine un fel de leadership şi cei care au Acorduri de Asociere, practic au verde deschis pentru alte pieţe internaţionale, pentru că standardele Uniunii Europene sunt recunoscute în toată lumea.

Nu este cazul şi în Uniunea Vamală, în care măcar Kazahstanul nici nu este membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Deci, este vorba despre lucruri atât de sensibile şi atât de complicate, decât retorică politică toată această tevatură cu aderarea la Uniunea Vamală nu poate fi calificată.”

Europa Liberă: Doar ca să ajungă în Parlament?

Igor Boţan: „După părerea mea este şi partea pozitivă, trebuie să recunoaştem. Dezbaterile pe care le-a iniţiat Partidul Comuniştilor au reversul medaliei pozitiv că încep dezbaterile publice, ei recunosc că acest Acord de Asociere ar trebui semnat, dar după o revizie oarecare. În acest sens se creează impresia că cei din Partidul Comuniştilor exprimă un fel de gelozie că nu ei sunt cei care au negociat şi vor semna acest Acord de Asociere. Pe de altă parte, aşa cum spuneam, mesajul Uniunii Europene este că standardele, pe care le impune în procesul înlăturării barierelor în comerţul cu Uniunea Europeană, sunt standarde aproape universale.”

Europa Liberă: Deci, Moldova are de ales: ori rămâne pe bicicletă, ori, în sfârşit, ia trenul ca să se mişte cât mai rapid pentru a-şi reface economia. E o alegorie funcţională?

Igor Boţan: „Cred că este adecvată şi este corectă. Ori, rămânem îngheţaţi în proiect şi producem în continuare aceleaşi produse pe care, din considerente politice, le acceptă piaţa de est, iar dacă apar tensiuni politice...”

Europa Liberă: …ori când se închide robinetul...

Igor Boţan: „...se închide robinetul, ori modernizăm această ţară, o aducem la cele mai înalte şi exigente standarde, a propos, pe bani europeni, pentru că aceasta şi se spune în Acordul de Asociere, instrumentele Uniunii Europene pentru susţinerea financiară a Republicii Moldova, care deja înglobează aproape miliardul de euro, lucru care se va perpetua şi în următorii zece ani de zile, Republica Moldova chiar are şansa să se modernizeze şi să se apropie de standardele europene. După care va depinde de capacitatea oamenilor de afaceri din Republica Moldova, care nu cred că au vreun handicap în raport cu alţi oameni de afaceri, se pot instrui, pot învăţa, pot studia, au acces la informaţie. Este important ca Republica Moldova, ca entitate statală, să le ofere cadrul legal adecvat.”

Europa Liberă: Aici fiind vorba şi de ajustarea politică.

Igor Boţan: „Sigur. Climatul de business şi justiţia independentă – lucruri despre care Uniunea Europeană discută cu Republica Moldova de zece ani.”