Kievul îndeamnă ucrainenii să iasă la alegeri. Luhanskul introduce legea marţială

La un punct de control al separatiştilor pro-ruşi din apropiere de Sloviansk, 22 mai 2014

Unele sondaje de opinie arată că la vot ar putea merge peste 70% din alegători, în ciuda violențelor din est.


Ucraina a spus astăzi că forțele sale au respins atacuri nocturne ale separatiștilor pro-ruși asupra unui punct de control al armatei și a unui punct de trecere a frontierei și a cerut ținerea unei sesiuni de urgență a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta rolul Moscovei în violențe, informează într-o relatare de la Kiev agenția Reuters.

Pe fondul tensiunilor crescânde dinaintea alegerilor prezidențiale ucrainene de duminică, surse de securitate au declarat că opt soldați au murit astă-noapte apărând punctul de control, iar câțiva grăniceri au fost răniți când „zeci” de separatiști înarmați ar fi încercat să intre în Ucraina dinspre partea rusă.

Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a estimat la 14 numărul soldaților uciși în atacuri astă-noapte.

Alegerile de la 25 mai au rolul să stabilizeze Ucraina după ce protestele de stradă l-au alungat de la putere pe fostul președinte Viktor Ianukovici, dar separatiștii au amenințat că nu vor permite ținerea scrutinului în regiunile pe care le domină. Una din aceste regiuni, a Donețkului, a anunțat astăzi la o ședință a parlamentului ei nerecunoscut că va cere Rusiei să-i recunoască independența.

Cine controlează estul Ucrainei în ajun de alegeri? 21 mai 2014


În cealaltă regiune pro-rusă, Luhansk, conducerea autoproclamată a decretat joi legea marțială și „mobilizarea deplină”.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a spus că separatiștii au blocat astăzi pregătirea alegerilor în jumătate din circumscripțiile din regiunile estice.

Guvernul interimar pro-european de la Kiev a îndemnat cetățenii să meargă la vot în număr cât mai mare pentru a-i „învinge” pe președintele rus Vladimir Putin și pe separatiști.

​Sondajele de opinie arată că magnatul din industria dulciurilor Petro Poroșenko, un aliat al fostului președinte care a trecut apoi de partea protestatarilor, are șansele cele mai mari să câștige alegerile. Poroșenko a îndemnat electoratul să-l aleagă încă din primul tur, pentru că nu se știe în ce condiții se va ține turul al doilea, programat, dacă va fi necesar, la 15 iunie.

Unele sondaje de opinie arată că la vot ar putea merge peste 70% din alegători, în ciuda violențelor din est și a pierderii practic fără luptă a Crimeii.

Liderii de la Kiev au anticipat astăzi că violențele s-ar putea intensifica la sfârșitul săptămânii.

Harta Ucrainei pierdute - în faţa Parlamentului de la Kiev, 30 aprilie 2014

La o conferință de presă, șeful serviciului de securitate ucrainean, Andrei Parubii, a spus astăzi că scopul principal al separatiștilor, dictat de președintele Vladimir Putin, ar fi în prezent să împiedice ținerea alegerilor.

Ministerul ucrainean de externe a spus astăzi că un elicopter rusesc ar fi violat spațiul aerian ucrainean în cursul nopții.

Iar premierul interimar Arseni Iațeniuk a spus că Ucraina este gata să furnizeze unei eventuale reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate ONU dovezi despre ceea ce a numit încercările ruse de a extinde și aprofunda conflictul militar. Rusia a reacționat de îndată prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, care a spus că nu există nici o șansă pentru o asemenea ședință de urgență. Rusia este membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Moscova a acuzat Kievul că ar fi extins operațiunile militare din estul Ucrainei și că refuză să pună în aplicare măsurile convenite cu partenerii externi pentru dezamorsarea crizei.

NATO și-a exprimat astăzi dubii față de noile declarații rusești că ar fi început retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, spunând că prezența militară rusească în acea regiune rămâne „foarte mare și amenințătoare”.