Mark Tkaciuk e nemulțumit că liderii PCRM s-ar fi apropiat recent de politica pro-europeană, în dauna direcției estice

Vladimir Voronin a confirmat că există anumite neînţelegeri în interiorul partidului.



Fostul deputat comunist Mark Tkaciuk a explicat vineri motivele recentei plecări din fracțiunea PCRM și depunerii mandatului. La o conferință de presă, Tkaciuk s-a declarat nemulțumit că liderii partidului ar fi semnalat în ultima vreme o apropiere de politica pro-europeană, în dauna direcției estice. Anticipând declarațiile fostului său consilier, președintele PCRM, Vladimir Voronin a negat joi seara că ar fi criticat Uniunea Eurasiatică la o emisiune a televiziunii publice, care ar fi determinat plecarea lui Tkaciuk. Relatează Alla Ceapai.

În prima sa apariţie publică după plecarea din fracţiunea PCRM, dar nu şi din partid, ex-deputatul comunist Mark Tkaciuk a lăsat totuşi de înţeles că viziunile diferite asupra vectorului de dezvoltare externă ar fi ceea ce l-a distanţat de liderul partidului, pe care l-a consiliat în diverse formule, oficiale şi neoficiale, Vladimir Voronin:

„Nu se poate să susţii în declaraţii cursul integrării în Uniunea Vamală şi în acelaşi timp să aştepţi complimente de la UE. Nu se poate în cel mai important moment al luptei să faci comentarii contradictorii numai pentru ca să fii aplaudat de cei care aşteaptă prăbușirea partidului nostru. Contrar aşteptărilor, decizia mea de a părăsi fracţiunea PCRM a servit drept semnal pentru o adevărată rebeliune în partid. Rebeliune organizată de persoane apropiate a oligarhului Plahotniuc.

Mark Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat la două zile după ce Vladimir Voronin afirmase în cadrul unei emisiuni a Postului public de televiziune că nu este împotriva integrării europene a Moldovei şi a semnării Acordului de asociere într-o redacţie îmbunătăţită. Tot atunci Voronin spunea că integrarea în Uniunea Eurasiatică nu e posibilă întrucât această Uniune deocamdată „nu există”.

Joi, în cadrul unei emisiuni la postul privat N4, Voronin şi-a negat propriile afirmații anterioare privind Uniunea Eurasiatică şi a adoptat un ton mult mai critic faţă de integrarea europeană şi faţă de semnarea Acordului de Asociere:

„Ia să vedeţi cum o să ne pună căpăstru în cap a doua zi după ce o să semnăm Acordul.”

Vladimir Voronin a confirmat că există anumite neînţelegeri în interiorul partidului, dar a dat asigurări că plecări răsunătoare din formaţiune nu vor avea loc.

„Poate să fie careva remanieri nu se exclude. Înainte de toate alegerile în PCRM s-au făcut careva remanieri.”

Un portal informaţional apropiat opoziţiei comuniste făcând trimitere la reprezentanţi ai fracţiunii PCRM anunţă că mâine se întruneşte Comitetul Central al partidului şi că Mark Tkaciuk alături de deputaţii Iurie Muntean şi Grigore Petrenco ar urma să fie excluşi din Comitetul Executiv al partidului. Publicaţia notează că plenul Comitetului Central a fost convocat urmare a declaraţiilor făcute, astăzi, de Tkaciuk, precum că PCRM ar fi ţinta unui atac din partea unor rebeli apropiaţi vicepreşedintelui PD Vlad Plahotniuc.

Şi Mark Tkaciuk a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi exclus din PCRM, dar a dat asigurări că niciodată nu va face parte dintr-o altă formaţiune politică.

Valeriu Reniţă, ex-consilierul lui Vladimir Voronin, se declara convins că adevăratul motiv pentru care Mark Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat nu ţine de opţiunile politice ale PCRM şi nici de viziunile diferite faţă de orientarea externă a Moldovei:

„Bătaia s-a dat pentru puterea în partid şi Tkaciuk din păcate nu a calculat bine şi a pierdut. A pierdut, s-a retras şi a vrut să revină. Doar că pentru ca să revină el avea două opţiuni. Ori să vină cu plecăciune la Voronin şi să lucreze în continuare , ori să iasă din partid cu echipa lui. El a ales o cale de mijloc, dar o cale a treia în cazurile acestea nu există. După ce a pierdut o bătălie acum două săptămâni, azi a pierdut tot războiul. Va trebui să plece din partid. de fapt el şi-a semnat verdictul azi pentru moartea politică. Mâine vor fi nişte formalităţi la plenara Comitetului Central al PCRM. Cred că toţi cei care l-au susţinut sau au dat impresia că îl susţin tot ei îl vor debarca.”

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră şi el că ar fi mai curând vorba despre o luptă a clanurilor din interiorul PCRM:

„Tkaciuk de fapt se teme şi nu are argumente suficiente pentru a-şi apăra poziţiile. El ştie de ce se teme. El însuţi este apărătorul şi unul din autorii sistemului oligarhic din Republica Moldova. acum el încearcă să se prezinte în calitate de apărător al partidului comuniştilor de agresiunea oligarhilor, dar de fapt el singur reprezintă un clan oligarhic care luptă cu alt clan. Este vorba de un război a clanurilor. Sigur că el nu putea să recunoască asta şi a vorbit despre faptul că chipurile ei acolo s-au divizat după criterii ideologice, după criteriul apartenenţei la grupările anti-oligarhice. În realitate nu e nimic de felul acesta. Aceste sunt doar pretexte pentru a-l scoate din partid, sau cel puţin din organele de conducere pe Tkaciuk. Acele forţe care pactizează acum cu Voronin din interiorul PCRM sunt cointeresaţi ca influenţa reală a lui Tkaciuk asupra lui Voronin să diminueze la maxim. De aici marginalizarea lui Tkaciuk, iar el a reacţionat în acest fel.”

În opinia analistului politic Bogdan Ţârdea PCRM se scindează urmare a unei lupte interne dintre două tabere, una dintre care, în frunte cu Voronin, ar fi controlată de vicepreşedintele PD vizat fără echivoc de Tkaciuk.