„Statele Unite au ca obiectiv programe pentru a susține Moldova să avanseze în aspirațiile ei europene”.
„Moldova a muncit din greu pentru a construi instituții democratice și o economie prosperă, și pentru a-și asigura suveranitatea și securitatea”, se scrie astăzi într-un comunicat de presă al Casei Albe, dat publicității după întîlnirea vicepreședintelui american Joe Biden cu președintele Nicolae Timofti, în marginea ceremoniei de la Kiev a depunerii jurămîntului de către Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei.
„Statele Unite au furnizat asistență Moldovei în aceste eforturi. În momentul în care Moldova se pregătește să semneze Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, la 27 iunie 2014, Statele Unite au ca obiectiv programe pentru a susține Moldova să avanseze în aspirațiile ei europene” - se precizează în continuare în comunicatul Casei Albe.
Vicepreședintele Joe Biden a promis un ajutor suplimentar în valoare de opt milioane de dolari, a cărui acordare va urma după consultări cu Congresul american. „Acest sprijin - subliniază partea americană - este menit să sprijine aspirațiile europene ale Moldovei și să atenueze presiunea externă.”
Pachetul de ajutoare se va adăuga celui în valoare de 2,7 milioane dolari, anunțat de Statele Unite la 3 martie, „care ajută întreprinderile moldovene să-și sporească productivitatea și competitivitatea, să să asigure că ele se află într-o poziție mai bună pentru a beneficia de piețele europene, pe măsură ce Moldova și Uniunea Europeană dezvoltă relații economice mai strînse.”
Comunicatul Casei Albe evidențiază că atunci cînd noul pachet se va materializa, Statele Unite vor fi în poziția de a fi acordat anul acesta o asistență totală însumînd 31 de miloane de dolari. Din 1992, Statele Unite au acordat ca asistență Moldovei un total de 1,2 miliarde de dolari, incluzînd programul pe cinci ani, de 262 de milioane lansat în 2010 de Corporația Mileniului.