Retrospectiva săptămânii politice

Iure Leancă vorbind presei la Berlin, 10 iulie 2014

Invitația lansată liderilor de la Tiraspol de Parlamentul de la Chișinău, vizita premierului Iurie Leancă la Berlin, nervozitatea din PCRM.

Sinteza săptămânii politice moldovene a fost pregătită de Alla Ceapai cu Valeriu Vasilică, redactor-șef la IPN și Andrei Safonov, politolog de la Tiraspol.

Declaraţia votată joi de Parlamentul de la Chişinău în care liderii transnistreni sunt chemaţi la dialog pe tema aplicării Acordului de liber schimb cu UE va avea un efect nul crede politologul de la Tiraspol Andrei Safonov. Această declaraţie vine în contradicţie cu politica promovată de administraţia de la Tiraspol de a întări relaţia cu Estul, în special cu Rusia, susţine Safonov. Politologul aminteşte că după ce Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul de Asociere liderul separatist Evgheni Şevciuk a semnat la Moscova mai multe acorduri de strângere a legăturilor cu Rusia:

„Cursul politic îndreptat spre întărirea relaţiilor cu Rusia şi spre proiectul integraţionist eurasiatic, în ansamblu, nu va fi revăzut, ci va fi promovat în continuare. Iar documentul votat în Parlamentul de la Chişinău presupune în fond ca regiunea transnistreană să-se dezică de cursul pe care şi la ales. Legăturile mai strânse cu Estul presupun nu doar aspecte economice, ci şi existenţa armatei ruse pe teritoriul Transnistriei, care este privită ca un garant al securităţii. Iată de ce atât administraţia, cât şi populaţia din regiunea transnistreană nu vor accepta schimbarea vectorului răsăritean. Faptul că autorităţile transnistrene nici nu au reacţionat la acea declaraţie votată la Chişinău dă de înţeles că actuala politică îndreptată la asocierea cu ţările care formează Uniunea vamală va fi menţinută.”

Directorul Agenţiei de presă IPN Valeriu Vasilică e de părere că prin Declaraţia adoptată Parlament a ţinut de fapt să transmită un mesaj societăţii, dar mai ales agenţilor economici din regiunea transnistreană. Valeriu Vasilică se arată convins că mai devreme sau mai târziu acest mesaj va fi auzit:

„Cred că a fost un mesaj obligatori lansat societăţii, oamenilor de rând, dar în special oamenilor de afaceri din stânga Nistrului, care oricum trebuie şi ei să ţină cont pe ce lume se află. Ei nu pot susţine vectorul european al Republicii Moldova în condiţiile în care administraţia este categoric împotrivă. Această formalitate a trebuit făcută. Efectele ar putea fi într-un an, în doi ani, sper eu, pentru că, în special, oamenii de afaceri din stânga Nistrului, atunci când peste doi ani le va expira termenul de relaţii preferenţiale cu UE vor înţelege că au de pierdut multe. Sper că atunci mediul de afaceri să exercite presiuni suficiente asupra mediului politic din regiune ca această atitudine să fie mai puţin reticentă în raport cu UE. tare nu vreau să par naiv, dar mă aştept că în câţiva ani lucrurile pe acest segment al conflictului transnistrean se pot îmbunătăţi în special pornind de la interesele oamenilor de afaceri, al business-ului din regiunea transnistreană pentru că ei au ce pierde.”

Valeriu Vasilică trece în lista evenimentelor cu impact şi vizita premierului Iurie Leancă la Berlin unde acesta s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel. Doamna cancelar a spus că este impresionată de progresele şi ambiţiile Republicii Moldova în procesul euro-integrării, dar s-a referit şi la relaţiile moldo-ruse declarând că deciziile politice nu ar trebuie să afecteze relaţiile comerciale dintre Moldova şi Rusia.

„Dacă Iurie Leancă a fost întâmpinat la Berlin cu onoruri militare este un semn adresat în mod firesc Republicii Moldova, dar şi un semn adresat Rusiei. Germania, după aceste întâlniri şi după aceste declaraţii importante pentru noi, va trebui să ofere ceva mai mult suport în disputa noastră cu Federaţia Rusă. Nu cred efectele vor fi imediate. Nu cred că după asta Rusia va înainta mai multe embargouri şi interdicţii Republicii Moldova. Dar cred că Rusia va trebui să se gândească mai mult la nişte efecte şi pentru sine în raport cu UE şi cu Germania.”

Valeriu Vasilică spune nu trebuie trecută cu vederea şi nervozitatea din PCRM, care pare să fi fost amplificată săptămâna aceasta de prima apariţie publică a deputatului comunist Grigore Petrenco, după ce acesta a fost exclus, împreună cu Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean din conducerea partidului. Petrenco a cerut fără menajamente înlocuirea lui Voronin, pe care l-a acuzat de trădare. Iată ce crede Valeriu Vasilică despre situaţia din interiorul celui mai mare partid din opoziţie:

„Sunt procese profunde care se desfăşoară în cel mai mare şi cel mai puternic partid din Republica Moldova. Sper că aceasta înseamnă modernizarea PCRM, care ar putea influenţa modernizarea şi civilizarea procesului politic din Moldova. Sper că este o etapă de creştere a culturii politice în clasa politică din Moldova. sper că această detaşare a partidului de anumiţi lideri şi de o anumită aripă mai agresivă, radicală, sper că este conștientă. Sper că PCRM încearcă să renunţe la acţiuni şi o politică de genul argumentul forţei, în favoarea politicii care zice că ne aflăm într-o perioadă istorică unde contează mai mult forţa argumentului.”