Mediile de informare relatează că ambasadorii UE care discută noi sancțiuni împotriva Rusiei vor lua măsuri restrictive cuprinzătoare față de activitățile băncilor rusești. „Financial Times” a informat că noile sancțiuni ar putea interzice băncilor din Rusia să vândă acțiuni pe piețele europene.
Sancțiunile europene ar merge astfel și mai departe decât cele impuse de Statele Unite băncilor rusești Gazprombank și VEB la 16 iulie, europenii urmând să pedepsească toate băncile rusești unde capitalul de stat este majoritar.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a confirmat că se lucrează la noi sancțiuni împotriva Rusiei, a descris procesul adoptării lor la nivel comunitar și al guvernelor țărilor din UE și a conchis că acest proces s-ar putea încheia săptămâna viitoare.
Luptele dintre trupele ucrainene și rebeli au continuat astăzi în apropierea locului tragediei aviatice de săptămâna trecută, unde țările care au pierdut cetățeni așteaptă încă să trimită polițiști pentru a sigila zona în vederea anchetei.
Între timp armata ucraineană a informat că alți patru soldați de-ai ei au fost uciși în confruntările cu rebelii, după ce miercuri două avioane de luptă ucrainene fuseseră doborâte cam la 45 de kilometri de locul prăbușirii avionului malaiezian, tocmai când primele 40 cadavre erau primite cu onoruri în Olanda, care a pierdut în catastrofă 193 de oameni.
Astăzi, încă două avioane au dus alte cadavre spre Olanda, iar AFP a relatat că guvernul olandez lucrează la o rezoluție ONU care să permită trimiterea la locul tragediei a unei misiuni înarmate.
Premierul Australiei, Tony Abbott, a spus că 50 de polițiști din țara lui se află la Londra, așteptând să li se permită să plece la locul tragediei. Abbott, a cărui țară a pierdut 28 de cetățeni în tragedia zborului MH17, s-a plâns din nou că rebelii din estul Ucrainei obstrucționează voit ancheta internațională.
Dar Rusia i-a apărat din nou pe separatiști. Vice-ministrul rus al apărării Anatoli Antonov a spus într-o adresare video pentru presă că dorește neapărat să vadă dovezile pe care le-ar avea Statele Unite despre lansarea rachetei care a doborât avionul malaiezian tocmai din regiunea controlată de rebelii pro-ruși. „Unde sunt datele? De ce nu sunt făcute publice?”, s-a întrebat retoric Antonov, răspunzând singur că americanii probabil continuă să „inventeze” dovezi.
Într-o nouă dovadă că tensiunile dintre Rusia și UE sunt în creștere, Polonia a anunțat joi 24 iulie că a anulat manifestările așa-numitului „an cultural polono-rus 2015”, în semn de protest față de acțiunile Moscovei în Ucraina.
La Kiev, guvernarea pro-occidentală a făcut astăzi un pas spre eliminarea Partidului Comunist, pe care îl acuză mereu că ar face jocul Moscovei și al separatiștilor din estul Ucrainei. Fracțiunea comunistă din Parlament a fost desființată în baza unei legi promulgate de președintele Petro Poroșenko. Comuniștii au anunțat că vor face apel în instanțele ucrainene, iar la nevoie se vor plânge în instanțele europene.
Președintele Poroșenko s-a declarat astăzi „foarte dezamăgit” de decizia Franței de a nu anula livrarea către Rusia a unor nave portavion, în ciuda bănuielilor occidentale privind rolul Moscovei în conflictul ucrainean.
Într-o declarație citată de AFP Poroșenko s-a plâns că Franța pare să pună interesele economice mai presus de „valori”.