Într-unul din cotidianele cele mai prestigioase ale Poloniei, „Rzeczpospolita" (Republica) se comenta astăzi că decizia anulării desfășurării „Anului polonez în Rusia” și a pandantului său, „Anul rus în Polonia”, este, probabil „sancțiunea cea mai serioasă impusă Moscovei de o țară a Uniunii Europene”, mai ales în contextul în care nici un alt stat al continentului nu a reușit să protesteze serios împotriva Rusiei.
În mod cert, Kremlinul și diplomația rusă și-au făcut un punct de onoare în ultimii ani în a organiza celebrări bilaterale culturale fastuoase de acest gen, așa cum s-a petrecut, de exemplu, în 2010 în Franța, cînd Vladimir Putin personal își exprima mulțumirea față de cele 350 de manifestări culturale, la care au participat circa cinci milioane de persoane.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a preluat el, apoi, negocierile diplomatice, semnînd în 2013 cu omologul său britanic Willian Hague, un acord pentru anul cultural „Marea Britanie-Rusia 2014”, ce este în prezent în curs de defășurare și, tot atunci, în decembrie, la Varșovia, cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski „Programul Relațiilor Culturale polono-ruse pînă în 2020”, ce includea și organizarea în 2015 a „Anului Rusia-Polonia”.
Anunțul anulării manifestărilor de anul viitor, cu rezerva amînării lor pentru o altă dată, și mai ales modul în care a fost făcut, printr-o declarație difuzată la Londra, de BBC, miercuri noaptea, de purtătoarea de cuvînt a guvernului polonez, Malgorzata Kidawa-Blonska, pare să fi luat Moscova prin surprindere. Deși știrea difuzată concomitant de agenția poloneză PAP spunea că ambasadorul Rusiei la Varșovia a primit o notificare despre decizie, purtătorul de cuvînt al Ministerului de externe de la Moscova, reluat de ITAR-Tass, reacționa joi spunînd că Moscova nu a primit nici o confirmare oficială.
Alexandr Lukașevici adăuga: „Noi considerăm în continuare că este important să strîngem legăturile culturale și umane dintre cele două țări și nu avem nici o dorință să abandonăm Festivalurile tradiționale, expozițiile și celelalte proiecte din Polonia, care sînt foarte populare pentru publicul polonez”. Pe un ton aparent resemnat și fără vreo referire la motivele de ordin politic, purtătorul de cuvînt al Ministerului de externe de la Moscova conchidea: „Dacă autoritățile poloneze și-au făcut deja, în acest sens, alegerea negativă, ea vorbește de la sine…”
În joc, desigur, nu sînt raporturile culturale ruso-poloneze, cum dă de înțeles Moscova, ci problemele de ordin politic. Purtătoarea de cuvînt a guvernului polonez a fost explicită în această privință atunci cînd a spus: „Decizia a fost luată de guvern, iar atît ministrul de externe Radoslaw Sikorski, cît și cel al culturii, Malgorzata Omilanowska, au căzut de acord că în lumina actualei situații politice și a ceea ce se petrece în Ucraina, unde un avion [Malaysian Airlines] a fost doborît, ținerea „Anului Poloniei în Rusia” ar fi imposibilă.”
Cu o referință la un anunț făcut la Varșovia deja în aprilie trecut, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe al Poloniei, Marcin Wojciechowski, adăuga joi: „Nu sîntem fericiți că se petrec astfel de lucruri, dar, de la început, ne-am rezervat dreptul de a amîna „Anul Polonia în Rusia” dacă situația din Ucraina și din jurul ei escaladează. Într-un sens, Polonia a fost forțată să ia această decizie”.
Malgorjata Kidawa-Blonska observa în acest context: „cultura trebuie să-i aducă împreună pe spectatori și pe artiști, într-o atmosferă propice, ea trebuie să clădească o unitate, or evenimentele în curs nu permit așa ceva”. Radek Sikorski, ministrul de externe, era citat cu afirmația că „planurile pentru „Anul polonez în Rusia” și „Anul rus în Polonia” vor fi amînate: pentru multă vreme”.
Iar premierul Donald Tusk declara: „Ne gîndim în continuare la acest subiect și la faptul că „Anul Poloniei în Rusia” trebuia să fie o manifestare culturală importantă pentru ambele părți. Dar, dacă situația nu se schimbă, este greu de imaginat desfășurarea unui asemenea eveniment”
Reacția oamenilor de cultură din Polonia este, pentru moment, ambivalentă, personalități bine cunoscute din lumea filmului, cum sînt regizorii Andrzej Wajda și Krzysztof Zanussi, exprimîndu-și regretul pentru decizia guvernului, Zanussi fiind citat de „Rzeczpospolita” cu afirmația că ruperea dialogului este lucrul cel mai negativ ce poate interveni, chiar dacă organizatorii ruși ar fi adus la evenimente administratori culturali și militanți asociați cu regimul de la Moscova.