Contra-sancțiuni rusești variabile și selective

Mărfuri din import la un magazin alimentar din Moscova

Măsura rusească nu atinge importurile de vinuri din Italia si Franța.

Contra-sancțiunile rusești, și anume interzicerea importurilor de produse alimentare din țările care aplică măsuri punitive Moscovei, vor atinge în mod variabil și selectiv țările UE.

Astfel, Italia s-a arătat deja ingrijorată, însă pentru moment contra-sanctiunile rusești nu ating importurile de vinuri si hrană pentru copii. Asta înseamnă ca deocamdată Italia si Franța, mari exportatoare de vin, au mai puțin de pierdut decat alte țări ale UE.

Cele mai atinse sînt țările est-europene, Polonia și țările baltice. Polonia fusese deja lovită de sancțiuni unilaterale atunci când Moscova a decis să blocheze importurile de mere, odată cu cele din Moldova, ducând la o modă pe rețelele sociale poloneze, unde foarte multă lume postează acum fotografii în care mânâncă mere. Balticilor la rândul lor le fuseseră deja blocate exporturile de carne de porc către Rusia.

Unele țări europene au luat deja măsuri rapide. Astfel, Polonia prospectează deja intens piețele asiatice pentru a îndrepta spre ele o parte din exporturi, în special de carne, contactele fiind deja făcute cu Vietnamul și Coreea de sud.

Rusia, la rândul ei, a luat măsuri contactând de urgență Turcia pentru importuri masive și urgente de fructe și legume. Turcia nu se află printre țările care aplică Rusiei sancțiuni.

Repercusiunile, cel puțin în acest domeniu, ar putea însă fi mult mai serioase pentru Rusia decât pentru exportatorii din UE. Rusia depinde în bună parte de importurile de alimente și produse agricole din Occident. Marile orașe, și în special Moscova și Sankt Petersburg, se aprovizionează cu produse de bază mai degrabă din străinătate decât din rețelele de distribuire rusești.

Se estimează chiar că măsura impusă de Putin și anunțată de Medvedev va duce la anumite lipsuri și la creșterea prețurilor unor alimente cu până la 10%. Asta va atinge, desigur, în primul rând păturile cele mai defavorizate ale populației.

In sfârșit, se mai vede că Rusia e selectivă. Astfel, vinurile din Italia și Franța nu cad sub incidența interdicției. Asta poate avea ca explicație faptul că Italia este favorabilă proiectelor de conducte de gaz rusesc prin sudul Europei, sau prin Mediterana, in vreme ce Franța a insistat pentru a livra Rusiei cele două nave de război de tip Mistral, comandate și plătite de Moscova încă acum multă vreme, dar care ar fi putut să cadă sub incidența interdicției livrărilor de armament către Rusia.