Dupa ce un ziarist american detinut de gruparea extremista ISIS a fost decapitat, este aceasta executie semnalul unei ofensive teroriste mai ample? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Miscarea extremistă musulmană Statul Islamic amenință să ucidă și alți americani ori de cîte ori - și oriunde - se va putea.
Inregistrarea video a executiei a fost insotita, pe retele de socializare, de amenintari la adresa americanilor.
Vadit miscat si revoltat, presedintele Obama a spus intr-o interventie televizata ca Statele Unite vor conlucra cu aliatii lor pentru a elimina acest „cancer” care este Statul Islamic. „IS nu reprezinta o religie. Victimele lor sint in numar covirsitor de mare musulmani, si nici o credinta in lume nu te invata sa masacrezi oameni nevinovati”. „Nici un Dumnezeu drept nu poate sa aprobe ceea ce fac in fiecare zi. ISIS nu are ideologie si nu pretuieste vietile oamenilor”, a spus presedintele Obama.
Cu citeva ore inainte de alocutiunea sefului executivului, Casa Alba a anuntat ca in vara a autorizat o operatiune secreta, menita sa-l elibereze pe Foley, dar detinutii nu se mai aflau acolo, cind a avut loc interventia.
Presedintele Obama a sunat familia lui Foley, transmitind condoleante si cuvinte de pretuire fata de activitatea ziaristului.
La inceputul lunii, administratia anunta ca ISIS nu reprezinta un pericol pentru americani, dar Robert Spencer, expert in terorism, afirmă că „Statele Unite nu sint angajate intr-un razboi cu Statul Islamic, dar acesta se considera in razboi cu Statele Unite”.
Spencer crede ca e probabil ca ISIS sa se pregatesca sa atace interese americane. Administratia de la Washington crede ca cetateni ai Statelor Unite care s-au alaturat miscarii prezinta un risc mai ales daca revin in tara cu intentia de a ucide.