Galben-și-albastru pentru totdeauna

Incidentul de pe zgîrie-norul stalinist de la Moscova a pîrjolit Internetul rusesc, stîrnind imitații, suspiciuni, confuzii și glume.

După ce un farsor a împodobit steaua unui zgîrie-nor din centrul Moscovei cu culorile naționale ale Ucrainei, albastrul și galbenul au început să răsară peste tot în internetul rusesc, ducînd la o suspiciune în masă cu privire la tot ce e colorat în galben și albastru în capitala Rusiei. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balforth este rezumată de Lucian Ștefănescu.

Isprava cu vopsitul stelei din vîrful unuia din zgîrie-norii staliniști de la Moscova în culorile drapelului ucrainean a generat un val de imitații pe Internet, și teama de acțiuni similare.

Website-ul de opoziție din Belarus Charter97, de exemplu, a publicat pe Twitter o caricatură cu un Spiderman ucrainean care se repede din văzduh la o stea roșie.

Alții s-au folosit de incident pentru a ridiculiza pasiunea pentru „selfies” a lui Dmitri Medvedev, sugerând că premierul rus ar fi vinovat de pozna de pe zgîrie-nor:

Iar unii au postat imagini arătînd Kremlinul vopsit în galben și albastru.

Toată mania asta galben-albastră pare să-i fi făcut pe ruși ultrasensibili la culorile naționale ale Ucrainei.

În 22 august, Oleg Ilin, profesor de istorie din Sankt Petersburg, a fost oprit pe stradă la celebrare a Zilei drapelului rus, pentru că purta o șapcă galben-albastră pe care scria Ucraina.

Polițiștii care l-au acostat au spus că e o provocare și l-au reținut timp de două ore.


În aceeași zi, ascultătorii postului de radio Eho Moskvîi au auzit o relatare în care se spunea că pe pavajul din Piața Roșie au apărut în mod cu totul misterios niște linii paralele galbene și albastre.

Prostii, a spus o oficialitate de la Kremlin, sînt vechi de trei luni și au marcat traseul pentru parada militară de 9 mai.


Și, în ceea ce la început a părut a fi prima imitație a vopsitului stelei de pe zgîrie-nor, un utilizator Instagram a observat un pilon de electricitate vopsit în galben și albastru.


Doar că un purtător de cuvînt de la Compania de rețele eletrice a spus că nu e vorba de o imitație, pilonul e vopsit în culorile oficiale ale companiei, galben, albastru, alb, dar albul a fost lăsat pe dinafară din neatenție.

Muncitorii responsabili de asta au fost reținuți pentru interogatoriu.

Asta l-a făcut pe unul din liderii opoziției din Rusia Alexandr Navalnîi să posteze imagini cu membri ai echipei de fotbal a Companiei de electricitate de la Moscova îmbrăcați în tricouri galben-albastre, sugerând sarcastic că ar trebui arestați:

Alții utilizatori de Twitter s-au concentrat pe necazul celor patru tineri moscoviți (doi băieți și două fete) care au fost fost făcuți vinovați de incidentul de pe zgîrie-nori și acuzați de huliganism, riscînd o pedeapsă cu închisoarea de șapte ani.

„Se pare că avem un nou caz Pussy Riot”, a scris pe Twitter jurnalistul Andrei Kozenko.

Un alt jurnalist, Leonid Ragozin, a invocat și el pe Twitter cazul Pussy Riot.

Ragozin a sugerat și o cale care să-i ajute pe cei patru să scape de pușcărie.


Între timp, cei patru tineri puși în arest la domiciliu spun că nu ei sînt vinovații, că sînt niște simpli căutători urbani de senzații tari, care se aflau din întîmplare acolo cu echipament de cățărare și cu parașute.

Una din membrele fondatoare ale trupei Pussy Riot Nadejda Tolonnikova a scris despre cei patru pe Twitter: „Arest la domiciliu pentru că treci pe lîngă o acțiune [de protest] e cu siguranță o victorie.”

Mai mulți prieteni ai celor patru au lansat o campanie pentru ca ei să fie exonerați.

Vladislav Davgopol, șeful Societății ruse de parașutism, i-a trimis în 21 august o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin prin intermediul rețelei de socializare VKontakte:

„Sînt gata să garantez pentru fiecare dintre ei că nu au comis nici actul de vandalism de care sînt acuzați, și că nici nu au nimic de a face cu politica, sau în mod particular cu evenimentele din Ucraina”

Anna Ivanova, o prietenă a unuia din cei arestați, a susținut și ea pe VKontakte nevinovăția grupului:

„Cel mai rău e că nimeni nu caută persoana care chiar a făcut asta, în timp ce patru oameni stau unul lîngă altul într-o celulă. Toată lumea vrea sânge, nu dreptate.”