„Îmi este foarte clar, atît mie cît și celor pe care îi reprezint, că este foarte păgubos pentru industria cărții și interesele autorilor ceea ce face [compania] Amazon” – declara recent, pentru New York Times, agentul de carte Andrew Wylie, între ai cărui clienți se află unii din cei mai valoroși și apreciați scriitori ai momentului. Propunerea sa, de a reuni un grup de scriitori, sub titulatura Authors United, care să discute despre responsabilitatea companiei ce vinde jumătate din cărțile comercializate în Statele Unite și controlează platforma celor în versiune e-book, a fost acceptată, între alții, de Philip Roth, Orhan Pamuk, Salman Rushdie, V.S. Naipaul și Milan Kundera.
Dacă mai toată lumea este de acord că firma Amazon este astăzi unul din cele mai puternice instrumente de vînzare a cărții în lume, companiei i se reproșează sever în ultimii ani politica agresiv monopolistă și comportamentul incorect față o serie de edituri ce refuză să-i accepte condițiile și, mai ales, prețurile pe care încearcă să le impună. Editura Hachette este una dintre ele și Amazonul practică în prezent un boicot al vînzării cărților, întîrziind pînă la trei săptămîni livrarea unei comenzi și refuzînd să aplice ieftiniri menite să promoveze un titlu.
Între cei care s-au alăturat grupului „Autorilor Uniți” se află și o autoare respectată în Statele Unite, Ursula K. Le Guin, laureată a Medaliei 2014 pentru contribuția distinsă la literatura americană. Opinia ei despre războiul în curs dintre Amazon și Hachette este extrem de severă, iar potrivit declarației ei trimisă printr-un e-mail cotidianului New York Times:
„Avem de-a face cu cenzură; a face deliberat o carte dificil sau imposibil de obținut, a face „să dispară” un autor. Amazon folosește cenzura pentru a cîștiga controlul total asupra pieții, în așa fel încît să dicteze editorilor ce pot să publice, autorilor ce pot să scrie, cititorilor ce pot să cumpere. Așa ceva este mai mult decît nejustificat, este intolerabil!”
Trei sute din cei circa o mie de scriitori ai agenției Wylie s-au alăturat pînă acum demersului constituirii grupului „Autorilor Uniți”, la fel ca și legațiile Saul Bellow, Roberto Bolano, Joseph Brodsky, Norman Miller, Arthur Miller, etc.
„Autorii Uniți” vor trimite scrisori de protest fiecărui membru al board-ului companiei Amazon și un protest separat adresat Ministerului de Justiție al Statelor Unite. Ultima scrisoare a fost elaborată de Barry C. Lynn, împreună cu mai mulți specialiști în legile anti-trust. Barry C. Lynn este un cercetător principal la Fundația Noua Americă și autor al unei cărți: „La strîmtoare. Noul capitalism monopolist și distrugerea economiei”.
Este greu de spus dacă demersul va avea un succes real și dacă va constrînge Amazon-ul la o politică mai acceptabilă față de edituri. Un efect mai important, în cazul în care compania Amazon își continuă practicile, ar putea fi o cădere a valorii acțiunilor sale în bursă. La ora actuală, deși acțiunile nu reflectă performanțele pieței, ele sînt cotate de Wall Street foarte sus.
Pînă acum, notează autorul relatării din New York Times, Amazon s-a bucurat de noroc, adoptînd o strategie a atacului. În 2010, compania a acuzat firma Apple și cinci editori importanți de înțelegere pentru a mări prețul la edițiile e-book. Acuzația, trimisă Ministerului de Justiție american, s-a transformat într-un proces, refuzat atunci de editorii acuzați, între care și Hachette, care au lăsat Apple singură în tribunal, unde celebra firmă a pierdut.