CEC: sub aspectul ratei de participare scrutinul de astăzi este valabil

Europa Liberă a insistat să afle de la președintele CEC de ce nu sunt organizate exit-poll-uri. Răspunsul a fost scurt: pentru că nu au fost solicitari.

Observatorii naţionali la alegerile parlamentare de astazi au anunţat anumite nereguli în desfăşurarea procesului electoral. CEC urmeaza sa prezinte cele mai proaspete informatii la ora 19:00. Colega Diana Raleanu care este acum la CEC ne va spune cum se voteaza in Moldova.

Datele de care dispunem la aceasta ora sunt cele pe care Comisia Electorala Centrala le-a prezentat pentru 15:30. Deci, la acea ora votasera aproape un milion o suta de alegatori, ceea ce ar insemna 39,21% din numarul total al celor inscrisi in liste. Pentru comparatie, la alegerile din 2010, pina la aceasi ora, au votat mai multi alegatori, 42%.

Membrii CEC constata ca in dupa amiaza zilei oamenii au fost mai activi, oricum, cu siguranta se poate declara, si il citez acum pe presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care a declarat ca sub aspectul ratei de participare scrutinul de astazi este valabil. Mentionez ca potrivit Codului Electoral, pentru ca alegerile sa fie valabile, trebuie sa voteze o treime dintre alegatorii inscrisi in liste.

Pina la 15:30 cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în raioanele Şoldăneşti şi Ocniţa, considerate de analisti, traditional facand parte din asa numita „centura rosie”. Cea mai scăzută rata s-a înregistrat în raionul Basarabeasca. La Chisinau, cand la orele amiezii rata de participare a fost sub nivelul din tara, la 15:30 votasera aproape 40% dintre alegatori.

Pina la aceasta ora Comisia Electorala Centrala a primit mai multe contestatii, opt la numar, toate din partea concurentilor electorali. Majoritatea, sapte, au fost depuse de catre Partidul Democrat, si vizeaza agitatia electorala nepermisa, in strada, pe retele de socializare si in stiri. O singura sesizare a fost depusa de Partidul Liberal Reformator care s-a plans de proasta functionare a sistemului electronic. Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, cel mai probabil, aceste contestatii vor fi examinate pe parcursul acestei zile.

Cum s-a relatat deja in dimineata acestei zile a picat sistemul electronic de evidenta a alegatorilor. Pina a fost restabilita reteaua, stafful electoral a colectat datele pe hartie, cu promisiunea ca informatia despre prezenta alegatorilor va fi introdusa in sistem pe parcursul acestei zile. Presedintele CEC, Iurie Ciocan, da asigurari ca in toate sectiile de vot a fost restabilita legatura, chiar daca, reporterii si alegatorii aflati in teritoriu se plang ca mai exista sectii de vot in care sistemul electronic de evidenta a alegatorilor cu greu poate fi utilizat.

Pot spune doar ca pe parcursul acestei zile am incercat sa bifez pe pagina de internet a CEC rubrica „mersul votarii”, rubrica in care, datorita sistemul electronic de evidenta a alegatorilor, pot vedea cum se voteaza, de exemplu, in satul Pirjolteni, Calarasi. Nu am reusit sa aflu nimic, rubrica nu merge, semn ca sistemul este defect.

De asemenea, Europa Libera a insistat sa afle de la presedintele CEC de ce nu sunt organizate exit-poll-uri. Raspunsul a fost scurt: pentru ca nu au fost solicitari.