Cum este privita de analisti washingtonieni evolutia situatiei din Ucraina? O relatare aorespondentului Europei Libere la Washington.
Michael O'Hanlon and Jeremy Shapiro de la Institutia Brookings scriu in Washington Post ca Rusia da semne ca vrea din nou sa creeze probleme in Ucraina ceea ce in mod logic ar putea antrena inasprirea sanctiunilor occidentale. Dar autorii nu cred ca acesta ar fi cel mai bun raspuns.
Michael O'Hanlon and Jeremy Shapiro scriu ca a inarma fortele ucrainiene este o reactie morala normala, in fata agresiunii Rusiei. Dar – explica autorii – din cauza superioritatii covirsitoare a armatei ruse, orice riposta din partea ucrainienilor ar duce la escaladarea violentei, cu consecinte devastatoare pentru Ucraina. Asta in timp ce propaganda Moscovei va continua sa acuze Occidentul.
Michael O'Hanlon and Jeremy Shapiro cred ca Occidentul ar trebui sa stea de vorba cu Rusia pentru a crea noi aranjamente de securitate, acceptabile pentru ambele parti. Ei spun ca o astfel de atitudine este menita sa salveze Ucraina, nu sa recompenseze agresiunea lui Putin. „Daca populatia Rusiei ar fi minioasa pentru ceea ce face Putin, atunci ar avea sens sa inaspresti sanctiunile si sa ameninti cu altele noi. Dar liderul rus are 85% cota de popularitate in tara sa, unde multi ii privesc actiunile ca o riposta meritata la atitudinea presupus triumfalista a Occidentului” materializata in extinderea NATO pina la frontierele Rusiei.
Autorii spun ca atmosfera este de asa natura in Rusia incit Putin apare ca un moderat in aparatul politic al tarii. Pe baza sugestiilor unor experti cum sint fostii consilieri prezidentiali pentru securitate nationala Henry Kissinger si Zbigniew Brzezinski o intelegere ar putea avea urmatoarele coordonate:
- Rusia poate revendica Crimea dar trebuie sa accepte un referendum monitorizat adecvat;
- Rusia accepta sa-si retraga verificabil „voluntarii” din estul Ucrainei;
- Rusia va garanta dupa rezolvarea problemei Crimeei, suveranitatea Ucrainei;
- Ucraina si America se vor angaja ca Ucraina nu va incerca sa adere la NATO, acum sau in viitor;
- O noua structura va fi creata pentru a inlocuirea Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa;
NATO isi va mentine actualii membrii, dar nu se va mai extinde si-si va orienta misiunile in afara Europei;
- Uniunea Europeana va conlucra cu Rusia pentru a face orice relatie cu Ucraina – inclusiv aderarea – compatibila cu participarea tarii la Uniunea Economica Euroasiatica, promovata de Moscova;
- Sanctiunile impotriva Rusiei vor fi ridicate pe masura ce noua agenda de securitate e adoptata.
Autorii spun ca un asemenea plan nu-l va intari pe Putin pentru ca, in cele din urma, aceasta va da socoteala pentru situatia economica. Michael O'Hanlon și Jeremy Shapiro scriu ca Occidentul are nevoie de Rusia in prea multe crize pentru a-si dori ca tensiunile cu Moscova sa se prelungeasca.