Hollywood vs Coreea de Nord

Un afiș al filmului „Interviul” este înlăturat de pe un panou la Hollywood, California, 18 decembrie 2014.

Cenzurează regimul comunist de la Fenian libertatea de exprimare din America?

Decizia casei de filme Sony Pictures de a nu mai lansa pe piață comedia „Interviul” - care are ca subiect un complot fictiv de a-l asasina pe liderul coreean Kim Jong-Un - a generat temerea că și alte țări s-ar putea folosi de atacuri electronice pentru a opri exprimarea unor opinii care nu le convin. Relatarea corespondentului Europei Libere Luke Johnson este prezentată de Lucian Ștefănescu.

Avem de-a face cu un punct neobișnuit de pornire a unui conflict între dreptul la liberă exprimare și regimurile dictatoriale care reprimă acest gest: o comedie hollywoodiană în care joacă James Franco și Seth Rogen.

Decizia celor de la Sony Pictures de a opri distribuirea comediei „Interviul” a generat o adevărată furtună în Statele Unite, inclusiv critici din partea președintelui Barack Obama:

„Aș fi dorit ca să fi vorbit cu mine mai întîi” - a spus Obama la o conferință de presă în 19 decembrie - „le-aș fi spus să nu intre într-un șablon de a se lăsa intimidați de acest tip de atacuri criminale”.

Sony a oprit distribuirea filmului după ce mai cele mai mari lanțuri de cinematografe din Statele Unite au refuzat să-l proiecteze pe ecrane în urma unpr amenințări cu atacuri de tipul celui de la 11 septembrie lansate de hackeri.

În 19 decembrie, Biroul Federal de Investigații din Statele Unite - FBI a acuzat guvernul Coreei de Nord că a spart rețelele de computere de la Sony, acuzație respinsă de misiunea Fenianul la Națiunile Unite. Coreea de Nord a calificat drept „calomnioase” acuzațiile Statelor Unite că ar fi implicată într-un atac cibernetic împotriva firmei Sony Pictures și a spus că dorește să investigheze incidentul împreună cu Washingtonul. Un purtător de cuvânt de la Fenian a spus sâmbătă 20 decembrie că guvernul nord-coreean ar avea dovezi că nu a participat la atacul cibernetic.

Acest atac cibernetic a dus la scurgerea pe internet a unor mailuri bîrfitoare între celebrități de la Hollywood și directori de la studiourile de filme, dar și de numere de securitate socială și date privind salarile celor de la Sony Pictures.

Dincolo însă de aceeastă îngrijorătoare breșă în viața privată, capitularea casei Sony și a cinematografelor în fața amenințărilor ar putea încuraja guvernele autoritare să încerce interzicerea unor lucrări creative pe care le consideră ofensatoare, spun criticii acestei capitulări.

„Nu putem avea o societate în care nu știu ce dictator de nu știu unde poate începe să impună cenzura aici în Statele Unite”, a spus Barack Obama, adăugînd că în opinia sa Sony a făcut o greșeală când a deci să nu lanseze filmul.

„Dacă cineva e capabil să intimideze oameni ca să nu de-a drumul la un film satiric, imaginați-vă ce va face dacă vede un film documentar, su o știre care nu-i place”, a mai spus Obama.

Un grup auto-intitulat Gardienii Păcii și-a asumat atacul cibernetic împotriva companiei Sony și a trimis un e-mail reporterilor în 16 decembrie cu următorul avertisment: „Amintiți-vă 11 septembrie 2001. Vă recomandăm să stați departe de locurile de la vremea aceea”.

O zi mai tîrziu Sony a anunțat că nu va lansa pelicula „Interviul”, după ce principalele rețele de cinematografe din America au anunțat că nu vor proiecta filmul.

„Sîntem profund întristați de încercarea deșănțată de a suprima distribuirea unui film, și în acest proces de a aduce pagube companiei noastre, angajaților noștri și publicului american”, a spus Sony într-o declarație din 17 decembrie.

Într-un interviu pentru rețeaua de televiziune ABC în aceeași zi, Barack Obama a afirmat că Statele Unite nu au dovezi credibile privind o amenințare serioasă la adresa cinematografelor.

Într-un interviu care a urmat criticilor lansate de Obama în 19 decembrie, șeful executiv de la Sony Entertainment, Michael Lynton, a negat că firma sa ar fi cedat în fața hackerilor:

„Nu sîntem proprietarii cinematografelor. Nu putem decide dacă un film va fi dat în sălile de cinema”.

Un „Pearl Harbour” la adresa libertății de exprimare

Comentariile lui Obama despre suspendarera lansării filmului au venit după ce zile la rînd cei de la Sony au fost criticați asupru de politicieni americani ce frunte, experți în chestiuni legale și stele de la Hollywood.

„Cedînd efectiv în fața unor acte de terorism cibernetic ale Coreei de Nord, această decizie stabilește un precedent îngrijorător care nu va face decît să dea curaj răufăcătorilor pentru a folosi și mai gresiv cibernetica ca armă ofensivă în viitor”, a afirmat într-o declarație senatorul republican de Arizona John McCain.

Alan Dershowitz, fost profesor de drept la Harvard, a numit chestiunea „un atac de tip Pearl Harbor” la adresa garantului libertății de exprimare al americanilor, Primul Amendament din Constituția Statelor Unite:

„Șeful Coreii de Nord a făcut ceva ce nici un președinte american nu poate face - a cenzurat un film american din cauza conținutului său. Și dacă poți cenzura un film prin hacking, ce se va întîmpla când ‘New York Times’. ‘Washington Post’ sau Fox News fac ceva care deranjează Coreea de Nord? Sau Iranul?”, a spus Dershowitz într-un interviu pentru Fox News în 18 decembrie.

El a numit atacul și urmările lui „începutul unui războoi cibernetic care poate dura la infinit și poate pune realmente în pericol Primul Amendament.”

Mitt Romney, candidatul prezidențial al republicanilor în 2012, a lansat pe Twitter un apel către Sony și celor 1,6 milioane de followers ai în care cere companiei să nu cedeze amenințărilor și să lanseze filmul gratis pe internet.

Două personalități de frunte de la Hollywood, actorul George Clooney și regizorul Judd Apatow s-au alăturat și ei luptei.

„Vorbim de o țară care decide de fapt ce conținut să avem noi. Asta afectează nu numai filmele, afectează fiecare componentă a industriei. Cineva amenință că ne aruncă în aer clădirile, și dintr-o dată toți pleacă capul”, a declarat Clooney pentru publicația de divertisment online „Deadline”.

Apatow a spus pe Twitter că spre deosebire de Corea de Nord „în țara noastră ni se permite să avem această dezbatere despre libertatea de exprimare. Ce-o să facem dacă ne vor opri să avem această dezbatere?”

Clooney a spus celor de la „Deadline” că a lansat o petiție care condamnă atacul cibernetic, dar că nimeni nu vrea să o lanseze probabil din teama că firmele lor ar putea fi - sau au fost deja - și ele ținte ale hackerilor.

„Artificii”

Romney nu e singurul care a sugerat ca Sony să lanseze filmul online sau prin procedura video-la-cerere. Numeroși analiști au sugerat că lăsîndu-i pe oameni să vadă filmul pe computerele sau la televizoarele lor ar putea neutraliza amenințarea la adresa cinematografelor.

Cu toate acestea, se pare că Sony nu va reveni asupra deciziei sale neclintit.

„Sony Pictures nu are alte planuri legate de lansarea acestui film”, a spus publicației online „Deadline” un purtător de cuvînt al studiorilor Sony.

Gruparea care s-a asumat responsabilitatea atacurilor cibernetice a avertizat firm Sony într-un e-mail să nu lanseze pelicula „în nici o formă”.

Dar scena în care personajul lui Kim Jong-Un este asasinat a apărut însă pe internet. Ea arată o rachetă lovind elicopterul lui Kim ca o versiune cu încetinitorul a unui fragment din videoclipului piesei „Fireworks” (Artificii) a cîntăreței pop din Statele Unite Katy Perry