Viitoarea coaliție de guvernare are norocul unei conjuncturi externe favorabile (Ava.md)

Interesele naționale, cât și cele de clan, politice, exercită o presiune majoră asupra partidelor (Tribuna.md).

Portalul Ava.md publică un comentariu semnat de politologul Eugeniu Sobor. În opinia lui, viitoarea coaliție de guvernare are norocul unei conjuncturi externe favorabile, întrucât și americanii, și europenii, au pariat anume pe ei. Autorul se întreabă dacă, totuși, vor fi în stare politicienii să îndreptățească aşteptările, renunțând la vechile deprinderi vicioase. El notează că guvernanţii ar putea îndreptăți încrederea alegătorilor doar dacă, prioritar, vor da dovadă de voință politică, se vor îndrepta spre calea schimbărilor și vor pune în practică modele europene de democrație și de funcționare a sistemului politic. Noua putere mai are o șansă, conchide autorul, dar numai dacă vor asigura existenţa unor instanțe oneste și a mass mediei în afara vreunui monopol.

Într-un interviu pentru Tribuna.md, analistul politic Viorel Cibotaru constată că deși nu se știe care sunt șansele creării noii majorități parlamentare, interesele naționale, cât și cele de clan, politice, exercită o presiune majoră asupra partidelor. Fiind rugat să dea o apreciere negocierilor, Viorel Cibotaru a spus că interesele naționale se regăsesc pe fundalul altor interese, și anume, unii politicienii sunt șantajați, alții sunt presați și se discută în mare parte problemele personale și de clan. Expertul recomandă partidele politice să se grăbească, întrucât bugetul pentru 2015 nu este adoptat, Guvernul continuă să fie unul în exercițiu, pot apărea probleme cu asistența din partea donatorilor străini, dar și situația externă regională rămâne a fi una fragilă, este de părere Viorel Cibotaru.

Portalul Mold-street.com scrie că după ce în ultimele trei săptămâni cursul oficial de schimb al monedei naţionale s-a stabilizat în jurul cotaţiei de 15.80 lei pentru un dolar american, în următoarea lună, leul îşi va relua deprecierea şi un dolar ar putea ajunge să coste 16.75 lei. Opinia aparţine doctorului în economie Sveatoslav Mihalache, care mai spune că principalul factor care va influenţa deprecierea leului este finanţarea celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, cărora până acum li s-au alocat 6,5 miliarde de lei din necesarul de circa 15 miliarde de lei. Expertul mai zice că printre alţi factori se numără instabilitatea politică, neadoptarea politicii bugetar-fiscale şi a bugetului de stat pentru anul 2015, cât şi relaţiile proaste cu Fondul Monetar Internaţional, este de părere Sveatoslav Mihalache.