Un grup bipartizan de senatori americani cere înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei

Statele Unite au avertizat Rusia că subminează ordinea globală modernă.

Un grup bipartizan de senatori americani i-a cerut secretarului de stat John Kerry să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei iar Ucrainei să i se dea ajutor militar defensiv, după ce rebeli pro-ruși au încălcat armistițiul din 15 februarie și au cucerit prașul Debalțeve.

Senatorii s-au trimis lui Kerry o scrisoare în care se spune că „a sosit timpul ca Ucrainei să i se trimită ajutor militar defensiv și să se ia în considerare înăsprirea sancțiuniler și penalităților care vor crește costul acțiunilor președintelui Vladimir Putin, inclusiv prin eventuala eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT”.

Senatorii spun că președintele Putin vrea să cucerească mai mult teritoriu ucrainean și că guvernul de la Kiev trebuie ajutat cu armament.

„Putem trage concluzia că în absența unui sprijin occidental mai substanțial pentru forțele ucrainene, în Ucraina va continua să se contureze o situație impusă militar de către Rusia”, se spune în scrisoarea senatorilor americani.

Între semmnatarii scrisorii se află Dick Durban, unul din fruntașii democrați și republicanul John McCain, președintele comisiei pentru forțele armate.

Președintele Statelor Unite Barack Obama nu a exclus trimiterea de ajutor militar defensiv letal ucrainenilor.

Între timp, vicepreședintele american Joe Biden a condamnat și el asaltul rebelilor pro-ruși asupra orașului Debalțeve.

Casa Albă a anunțat că Biden a vorbit separat la telefon vineri 20 februarie cu președintele Ucrainei Petro Poroșenko și cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk.

Potrivit sursei citate, Biden a discutat opțiuni pentru monitorizarea eficientă a armistițiului și a retragerii armamentului greu din estul Ucrainei, și a fost de acord cu liderii ucraineni că Rusia nu se mai poate ascunde în spatele „pretențiilor false” că separatiștii pro-ruși acționează singuri.

Statele Unite au avertizat Rusia în 20 februarie că sprijinul pe care îl acordă rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei este o amenințare la adresa „ordinii globale moderne” și ar putea avea costuri adiționale.

„Sprijinul continuu pentru atacurile separatiste subminează diplomația internațională și instituțiil emultialterale care stau la baza ordinii noastre globale moderne”, a afirmat purtătoarea de cuvînt a Departamentului de stat Jen Psaki.

Psaki a spus că Rusia trebuie să-și respecte angajamentele imediat.

Comentariile purtătoareie de cuvînt a diplomației ameircane vin după ce Ucraina a acuzat Rusia că a trimis mai multe tancuri și trupe în Ucraina, și că acestea se îndreaptă către localitatea Novoazovsk, deținută de rebeli, și care se află la 40 de km est de portul strategic Mariupol, controlat de forțele guvernamentale.