Studiu APE: războiul din Ucraina sperie potenţialii investitori

Totuşi, constată experţii, în cea mai mare parte, atractivitatea mediului investiţional din R. Moldova este afectată de factori interni.

Experţii Asociaţiei de politică externă observă că în anul 2014 valoarea investiţiilor străine în Republica Moldova a ajuns la cota de aproape patru miliarde de dolari, ceea ce este foarte puţin, constată experţii. În opinia lor, acesta este efectul corupţiei, deficiențelor legislative şi instabilităţii politice. De asemenea, spun ei situaţia regională influenţează opţiunile potenţialilor investitori, după cum veţi auzi din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Un semnal că războiul din Ucraina sperie potenţialii investitori este în opinia experţilor faptul că anul trecut volumul investiţiilor străine s-a micşorat comparativ cu anii 2013 şi 2012. Totuşi, în cea mai mare parte, atractivitatea mediului investiţional din Republica Moldova este afectată de factori interni, or spune expertul economic Viorel Chivriga, piedicile din cale investitorilor au rămas aceleaşi care existau şi în anii 90: ingerinţa politicului şi plăţile neformale:

„Corupţia sugrumă orice dorinţă de a investi, de a activa în ţară. Sunt probleme de imagine şi imaginea este una deformată în foarte multe cazuri. Noi putem să vorbim până la nesfârşit de un climat de afaceri bun, de nişte perspective, oportunităţi în Republica Moldova, dar imaginea care există este una care practic arată că în Republica Moldova nu se pot face afaceri aşa cum se pot face în ţările din regiune.”

Referindu-se la dialog dintre autorităţi şi comunitatea de afaceri, Viorel Chivriga observă că sunt prea multe instituţii care îşi atribuie sarcina de control şi penalizare a activităţii investitorilor, ceea ce este o presiune asupra agenţilor economici.

Studiul relevă că şi zonele economice libere sau parcurile industriale, văzute de autorităţi ca platforme de atragere a investitorilor, nu şi-au atins scopul, întrucât au o infrastructură învechită şi un sistem managerial neperformant. Viorel Chivriga mai spune că şi legislaţia la acest capitol nu este tocmai prietenoasă faţă de potenţialii investitori:

„Legea cu privire la zonele economice libere are unele articole care sunt modificate practic în fiecare an iar legea, din momentul adoptării a fost modificată de 19 ori. Şi aici ajunge la incertitudine, la reguli de joc clare, la reguli de joc stabile care sunt cerute de comunitatea de afaceri. O legislaţie care nu este aplicată şi care este foarte des modificată, este o legislaţie nocivă.”

Notând anumite regrese pe scara atragerii investiţiilor, autorităţile au creat în 2010 o instituţie subordonată ministerul economiei, care să aibă în sarcină atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor din Moldova, doar că această autoritate nu este deocamdată vizibilă prin acţiuni, mai zice Viorel Chivriga:

„Este o instituţie care nu este cunoscută de investitori, în afară de aceasta, nivelul de expertiză în cadrul instituţiei este unul minimum. Este o instituţie care nu cooperează nici cu investitorii străini, dar nici cu autorităţile publice locale, nici cu sectorul academic, nici cu organizaţiile neguvernamentale.”

Directorul Asociaţiei de politică externă, Victor Chirilă este de părere că în egală măsură, nivelul investiţiilor în Republica Moldova depinde şi de credibilitatea pe care o inspiră clasa politică de la Chişinău:

„Un grad înalt de aflux de investiţii străine în Republica Moldova înseamnă că şi instituţiile sunt stabile, există stabilitate politică, există o eficienţă mai mare a instituţiilor statului, există o anumită credibilitate, există un sistem financiar destul de solid.”

Studiind răspunsurile agenţilor economici chestionaţi în cadrul studiului, experţii au ajuns la concluzia că pentru a îmbunătăţi situaţia, autorităţile trebuie să pună în practică prevederile Acordului de Asociere şi celui de Liber Schimb, care, treptat, vor aduce mai multă claritate la nivel de politici fiscale şi nu vor admite implicarea politicului în mediul de afaceri.