La capătul întâlnirii sale, astăzi, cu premierul Chiril Gaburici, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a exprimat speranța că Moldova va continua pe calea reformelor și sub noul său guvern și că se va ameliora climatul investițiilor. Donald Tusk a spus că a căzut de acord cu premierul Gaburici că rămân slăbiciuni serioase în sectorul finannțelor. El a propus, însă, în cadrul rezolvării conflictului transnistrean, și un statut special pentru Transnistria.
„O cooperarea mai strânsă cu Uniunea Europeană va aduce Moldovei și beneficii și partenerilor internaționali ai Moldovei, ceea ce va duce la reglarea conflictului transnistrean. O rezolvare rtrebuie să se bazeze pe principiul suveranității și integrității teritoriale a Moldovei, cu un statut special pentru Transnistria.”
Premierul Chiril Gaburici se află joi și vineri la Bruxelles în prima sa vizită oficială în străinătate, având întâlniri la sediul principalelor instituții europene. Noul premier s-a întâlnit astăzi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, urmând întâlniri cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu șefa diplomației europene Federica Mogherini și cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.
Uniunea Europeană a salutat formarea noului guvern moldovean, spunând că se așteaptă de la el să aplice prevederile Acordului de Asociere a Republicii Moldova la UE.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, un fost militant al Solidarității poloneze, este un om care cunoaște bine mentalitatea cercurilor puterii de la Moscova și care are o înțelegere directă a evoluțiilor din Rusia.
Mai devreme, Donald Tusk s-a întâlnit cu premierul Georgiei, Irakli Garibașvili, după ce săptămâna trecută s-a întâlnit cu premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk.
La întâlnirea sa cu Tusk, premierul Gaburici, care nu a răspuns întrebărilor ziariștilor prezenți, a declarat în engleză:
„Uniunea Europeană va rămâne un prieten pentru Moldova în vremuri de mari tulburări regionale. Așteptăm să avem primul Consiliu de asociere cât de curând.”
Your browser doesn’t support HTML5
Oficialii europeni de la Bruxelles se feresc s-o spună deschis, însă Parteneriatul Estic, în formula în care a fost gândit inițial, practic nu mai există, chiar dacă n-a fost încă îngropat, iar pentru moment, Moldova rămâne considerată la Bruxelles ca fiind partenerul estic cel mai activ, care până acum a prezentat stabilitate politica si care a fost previzibil in eforturile sale.
Moldova rămâne, dealtfel, singura țară a Parteneriatului ai cărei cetățeni circulă acum în Uniunea Europeană fără a avea nevoie de o viză.