Relatarea corespondentei Europei Libere Joanna Paraszczuk este rezumată de Lucian Ștefănescu.
Patru cetățeni ruși a fi fost deportați din Turcia, după ce au încercat să treacă ilegal granița în Siria pentru a se alătura grupării Statul Islamic, au relatat site-urile rusești de știri citînd agenția de știri DHA a Turciei.
Cei patru ruși ar fi fost reținuți de poliția turcă în apropiere de orașul turcesc de graniță Kilis, și ar fi fost deportați după aceea de pe aeroportul din Istanbul.
Nu se cunosc numele celor patru și nici nu se știe din ce republici ale Federașiei Ruse proveneau.
S-a relatat că ambasada rusă din Ankara verifică informația, ceea ce sugerează că nu a fost pusă la curent cu privire la deportare.
Relatările despre deportare - care s-au răspîndit rapid în media rusească, deși știrea nu a fost confirmată de oficialitățile consulare din Turcia - vin în contextul îngrijorării crescînde în Federația Rusă cu privire la amenințarea la adresa securității interne care vinde din partea grupării Statul Islamic.
O amenințare care include radicalizarea unora din cetățenii ruși și răspîndirea ideologiei acestei organizații extremiste, împreună cu riscurile la adresa securității venite din partea militanților care se întorc în Rusia după ce au luptat alături de gruparea Statul Islamic în Siria ți Irak.
Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate din Rusia - FSB, a spus reporterilor la Wahsington DC luna trecută FSB crede că aproximativ 1.700 de cetățeni ruși luptă cu grupările militante din Siria și Irak.
Bortnikov, care a vorbit în marginea unei conferințe asupra extremismului organizată de administrația Obama, a mai spus că amenințarea care vine din partea grupării Statul Islamic este atît de serioasă încît ar fi foarte posibil ca FSB să ia în calcul schimburi de informații cu Statele Unite.
Rusia a încercat de altfel să extindă cooperarea regională pentru a contracara amenințările din partea grupării Statul Islamic și a extremismului în spațiul fost sovietic, în special în Asia Centrală, unde îngrijorările generate de amenințarea acestei grupări și a altor grupuri militante sînt în mod special ridicate.
În decembrie 2014, președintele rus Vladimir Putin a cerut Oranizației Tratatului Securității Colective - CTSO să ia măsuri preventive pentru a combate amenințarea grupării Statul Islamic în Asia Centrală.
Putin a cerut acțiuni coordonate de luptă împotriva terorismului care să fie întreprinse de membrii CTSO, din care fac parte Rusia, Kazahstan, Tadjikistan și Uzbekistan.
Luna aceasta, Moscova a cerut Organizației de Cooperare de la Șanhai - o alianță militară dominată de Rusia văzută ca o contrapondere la NATO - să-și intensifice eforturile împotriva amenințărilor grupării Statul Islamic.