FIFA. De ce e atît de importantă FIFA? Scandalul izbucnit miercuri la Zürich are dimensiuni planetare. Nu mai există ziar, televiziune sau om de stat care să nu fi avut ceva de spus despre FIFA.
Care e miza? Răspunsul e fotbalul. Cel mai popular joc al tuturor timpurilor a ajuns o religie cu miliarde de enoriași care plătesc cu banii și timpul lor pentru a vedea fotbal.
Ce se întîmplă acum seamănă cu un scandal în sînul clerului. Fotbalul are un Papă, pe numele lui Sepp Blatter, care conduce un soi de Vatican, pe numele lui FIFA. Noul cler e compus din Papi mai mici sau Cardinali locali care asigură răspîndirea redinței. Dinspre norod spre FIFA se scurg miliarde de dolari anual. Mai marii neguțătorilor, companii gigant ca Adidas, Visa, McDonalds, Coca Cola, Sony se înghesuie să verse și mai multe miliarde către FIFA, în schimbul reclamelor plasate la Cupa Mondială - cel mai mare spectacol al lumii.
Dreptul de a organiza Cupa Mondială e rîvnit de oricine și se vinde pe ascuns, la întîlniri de taină, prin ele mai luxoase hoteluri ale lumii. FIFA înoată în miliarde și a depășit puterea unui stat. Blatter și FIFA sînt ceva nemaivăzut: un imperiu mai presus de lege care trăiește în rai, cumpără și vinde favoruri, face și desface destine - totul cu o condiție: Blatter rămîne Papă și nimeni nu își bagă nasul în afacerile firmei.
Trei forțe puteau pune capăt acestei escrocherii gigantice care stoarce pasiunea a miliarde de oameni și se asunde în spatele discursurilor morale despre anti-rasism și viitorul nevoiașilor. Cei trei sînt: justiția, companiile care sponsorizează Cupa Mondială și suporterii uniți de pasiunea pentru fotbal. Asta, după ce presa a încercat fără succes, de ani și ani, să ridice vălul de pe potlogărie. Suporterii sînt un grup numeros dar risipit și doritor să vadă următorul meci de neuitat. Rămîn jusiția și companiile.
Justiția s-a pus în mișcare dar numai și numai după ce FIFA a călcat pe o bombă, adică după ce și-a mutat mizeria în Statele Unite. Aici, trebuie lămurită o situație care poate mira. Ce caută Statele Unite și agenții FBI în treburile unei organizații care lucrează peste mări și țări, în Elveția?
Președintele Vladimir Putin a folosit repede această mirare pentru a acuza Statele Unite că vor să facă legea în alte țări. Vladimir Putin nu știe ce spune. De fapt, știe foarte bine dar contează pe neștiința altora. Procurorii americani se ocupă de afacerile negre ale subdiviziei americane a FIFA, pe numele ei CONCACAF, care adună Federațiile din America Centrală și America de Nord, inclusiv Statele Unite. În plus, legea americană spune că oricine mișcă bani negrii folosind bănci din Statele Unite poate fi judecat, după ce e extrădat.
Arestările de la Zürich au avut loc după ce americanii au prezentat probe, au cerut elvețienilor să rețină suspecții și au depus o cerere de extrădare. Ce nu se îndură să spună Vladimir Putin e că domnia sa are o problemă și o muscă pe căciulă. Există bănuiala că Rusia a primit dreptul de a organiza Cupa Mondială 2018 după o afacere murdară cu FIFA. Americanii n-au nici în clin nici în mînecă cu asta. De asta, se ocupă Procuratura elvețiană care a deschis un dosar separat. Dar Vladimir Putin n-are nici un interes să lămurească lucrurile.
Cealaltă forță care s-a pus în mișcare sînt marile companii. Pe măsură ce scandalul se îngroașă, toate înțeleg că riscă să își piardă reputația și clienții dacă rămîn cu reclamele lipite de FIFA. Rînd pe rînd, companiile au început să ceară curățenie după scandalul de la Zürich. Lațul se strînge și FIFA nu va supraviețui dacă marile companii se retrag.
Povestea continuă și va continua cu detalii uluitoare de film mafiot. FIFA și Blatter înearcă să manevreze dar nu vor reuși să iasă la liman. Fotbalul se apropie de cea mai bună zi pe care o putea trăi. Prima zi fără Blatter și fără FIFA.