Corupția: „cea mai semnificativă problemă a drepturilor omului” în R. Moldova

Secretarul de stat american John Kerry

Noul raport al Departamentului de Stat american despre drepturile omului.

Joi seară secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a prezentat la sediul Departamentului de Stat de la Washington o nouă ediție a raportului anual privind starea drepturilor omului în țările lumii. O sinteză despre câteva dintre constatările raportului, începând cu cele despre Republica Moldova.

Statele Unite au singularizat corupția drept „cea mai semnificativă problemă a drepturilor omului” în Republica Moldova, fiind „larg-răspândită” în justiție, sistemul fiscal, în vămi și în alte instituții publice. În noul raport al Departamentului de Stat despre drepturile omului, publicat joi seară, mai sunt menționate printre alte abuzuri maltratarea persoanelor deținute, erodarea libertății presei, opacitatea proprietății instituțiilor de presă, discriminarea în societate a minorităților religioase, a romilor, a persoanelor LGBT și altele.

Altă problemă majoră menționată în capitolul despre Moldova este „impunitatea” unor oficiali. În raportul american se mai spune că starea drepturilor omului s-a deteriorat în regiunea separatistă transnistreană, unde abuzurile sunt în mod tradițional mai grave decât în dreapta Nistrului.

Ca și în anii trecuți, raportul critică Rusia pentru măsurile de suprimare a opoziției față de politicile oficiale ale Kremlinul. În noua ediție a studiului se spune că autoritățile au folosit selectiv așa-numita lege a agenților străini, ca și legea împotriva extremismului, au continuat persecutarea minorităților religioase și sexuale. În același timp, puterea politică de la Moscova a continuat să controleze justiția, iar mulți oficiali vinovați de abuzuri s-au bucurat de „impunitate”.

Anul acesta, raportul cuprinde critici suplimentare la adresa Rusiei, nu doar pentru abuzurile interne, ci și pentru anexarea Crimeii de la Ucraina și sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul țării.

Sunt menționate persecuțiile la care au fost supuși de exemplu tătarii din Crimeea după anexarea peninsulei în martie anul trecut, dar și suferințele și abuzurile la care sunt supuși locuitorii din estul Ucrainei de către forțele separatiste sprijinite de ruși. Aceste acuzații au fost detaliate și adăugite la conferința de presă de ieri de la Washington de adjunctul secretarului de stat pentru drepturile omului, Tom Malinowski.

Tom Malinowski

„În vreme ce Rusia neagă că ar fi implicată în conflict, ea continuă să dețină ucraineni pe teritoriul rusesc. Mulți știu că Rusia a întemnițat-o pe Nadia Savcenko, pilot militar și deputat ucrainean. De fapt ar putea exista mai multe asemenea cazuri. Toți acești deținuți ar trebui eliberați”, a spus Malinowski.

Altă țară din CSI criticată sever în raportul Departamentului de Stat este Belarus, descrisă în document ca un stat autoritar în are „autoritățile arestează, dețin și încarcerează arbitrar cetățeni pentru criticarea oficialilor, participarea la demonstrații sau din alte motive politice”.

Pe plan global raportul deplânge în primul rând atrocitățile la care supun civilii din zonele ocupate militanții Statului Islamic, fiind citate abuzurile comise împotriva minorității Yazidi, a creștinilor, turcomanilor, dar șiiților și sunniților muslmani care îndrăznesc să contrazică vederile oficiale ale organizației extremiste.

În privința Iranului, raportul sugerează că deschiderea Teheranului spre negocierea programului său nuclear nu este însoțită de prefaceri interne pe măsură.

Tom Malinowski a spus că în ultimul an în Iran nu s-au văzut îmbunătățiri substanțiale în domeniul drepturilor omului și a enumerat o serie de domenii în care abuzurile au continuat ca și mai înainte, de la reprimarea opoziției politice la hărțuirea minorităților.

Prima țară criticată în raportul Departamentului de Stat care a răspuns acuzațiilor a fost – grație și fusului orar – China, care încă vineri în zori a prezentat un contra-raport în care critică ceea ce numește rasismul persistent în societatea americană.