Aniversare politică în vremuri agitate

Angela Merkel

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a împlinit 70 de ani

Probabil că nu a fost momentul cel mai liniştit pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) care şi-a sărbătorit în aceste zile ziua de naştere. Partidul, prezidat de Angela Merkel, a împlinit 70 de ani. În mijlocul turbulenţelor politice provocate de situaţia dramatică din Grecia, partidul a organizat luni la Berlin festivităţi oficiale, deşi fondarea propriu-zisă a avut loc pe data de 26 iunie 1945. Într-o cuvîntare ţinută de şefa CDU, aceasta a trecut în revistă istoria partidului, a amintit de momentele de glorie ale CDU, de personalităţile sale importante, fără să ocolească problemele actuale.

Evitînd referile directe la Grecia, Merkel a subliniat totuşi necesitatea salvării monedei euro, amintind că pacificarea şi unificarea continentului european a fost una din marile viziuni pe care Konrad Adenauer (1876-1967) a încercat să le concretizeze în politica sa.

„Eşuează moneda Euro, atunci va eşua şi Europa”, a avertizat ea încă odată pe cei care s-au adunat să serbeze aniversarea.

Uniunea Creştin-Democrată s-a definit de la bun început ca un partid supraconfesional, precum a subliniat în anul 1950 şi primul cancelar al Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer, membru fondator şi apoi preşedintele CDU:

Statuia lui Konrad Adenauer, Berlin

„Eu, un catolic, am stat de vorbă, în urmă cu cîteva săptămîni, cu episcopii bisericii evanghelice, într-o atmosferă de unitate şi armonie deplină.”

Deşi după război încă nu se vorbea despre ecumenism, cuvintele lui Adenauer exprimau un program. Descriind-ul mai tîrziu, istoricii şi politologii l-au etichetat drept „democraţie vest-germană renană”. Asta, fiindcă fostul primar al oraşului Köln, demis de către nazişti, era originar Renania, care a reuşit după 1949 să transforme partea de vest a Germaniei într-o democraţie stabilă.

Politica socială a partidului a fost tributară de la bun început doctrinei creştine, fiind baza a ceea ce s-a numit mai tîrziu economie socială de piaţă (pusă la punct de cancelarul creştin-democrat, Ludwig Erhard).

Politica vest-germană postbelică internă s-a concentrat pe democratizarea societăţii şi pe o reconciliere, deseori discutabilă, cea externă pe integrare în structurile occidentale. Un pas important în această direcţie a fost aderarea la NATO în 1955.

În cuvîntarea rostită luni de Angela Merkel, ea a făcut un bilanţ istoric pozitiv, arătînd că timp de 46 de ani guvernele vest-germane au fost conduse de creştin-democraţi.

Absenţa ostentativă a lui Helmut Kohl de la aniversarea partidului a fost ocolită cu eleganţă diplomatică. Kohl se consideră trădat de actuala conducere a CDU şi evită din cauza aceasta contactele.

Felicitări cu prilejul aniversării au exprimat mai toate partidele parlamentare. Reţinem în încheiere cea a fostului lider social-democrat, Franz Müntefering. Deşi Uniunea Creştin-Democrată este un concurent al formaţiunii sale, a spus Müntefering, el o respectă şi îi urează „La mulţi ani!”.