CSJ l-a achitat pe Vladimir Botnari, iar Gheorghe Papuc va trebui să achite amendă (Ziarul de Gardă)

Concluzii după alegerile locale (deschide.md)

Referindu-se la negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, jurnalistul Vitalie Călugăreanu, notează într-o relatare pentru Deutsche Welle că cerințele liberalilor rămân aceleași: procuror general din afara țării, depolitizarea justiției, iar negocierile pentru formarea viitorului guvern să fie publice. În context, autorul o citează pe europarlamentara, Monica Macovei, care a spus după victoria liberalului Chirtoacă că PLDM, PDM și PL au acum și o datorie morală, să respecte votul cetățenilor și să ajungă la o înțelegere politică pentru un guvern și o susținere parlamentară, atașate în totalitate valorilor europene și democrației, în care comuniștii nu își au locul”, se menționează în articol.

Columnistul Iulian Chifu susține într-un editorial publicat pe deschide.md că după alegerile locale pot fi trase cel puțin două concluzii importante. Prima - că voturile sunt împărțite dar validează clar opțiunea pro-europeană, apoi, acest rezultat, crede autorul, nu mai permite comuniștilor naționaliști decât rolul de partid dintr-o coaliție mai largă de susținere a reformelor, un fel de partid al interesului național care se pregătește să părăsească scena politică la viitoarele alegeri generale, susține Iulian Chifu.

Același portal, deschide.md îl citează pe Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, care a spus că propunerea de naționalizare a BEM înaintată de liderii PD și PLDM a avut o conotație electorală. Tapiola a opinat că lichidarea BEM este unica soluție rezonabilă și de importanță majoră, iar o decizie în acest sens urmează să fie luată de un guvern majoritar. Opțiunea în favoarea lichidării BEM a fost reconfirmată și de gurvernatorul BNM, Dorin Drăguțan, care a anunțat că naționalizarea ar costa mul mai mult decât lichidarea BEM.

În fine, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că pe 30 iunie, Curtea Supremă de Justiție l-a achitat pe Vladimir Botnari, iar Gheorghe Papuc va trebui să achite amendă. Anterior Curtea de Apel i-a condamnat la doi ani cu suspendare (în cazul lui Botnari) și patru ani de închisoare cu executare (în cazul lui Papuc). Ședința de judecată a avut loc în absența părților implicate în proces. „ZdG” reaminteşte că Vladimir Botnari, comisar general de Chişinău în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a fost acuzat de faptul că, în urma (in)acţiunilor sale, în jur de 91 de persoane au fost supuse „acţiunilor de tortură din partea colaboratorilor de poliţie. Totodată, Gheorghe Papuc, fost ministru de Interne, a fost dat în căutare naţională. Însă, nici până astăzi căutările nu s-au soldat cu rezultate pozitive, mai arată publicaţia care precizează că decizia CSJ este irevocabilă.