Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info

Invitata serii este Sorina David

„În ultimele zece zile probabil mii de moldoveni din toată țara s-au pomenit în fața Centrului Republican de Diagnostic cu un bilet de trimitere de la doctor, dar cu un refuz concret de a li se face investigații în baza poliței medicale. Situația este una fără precedent, deoarece pentru prima oară o instituție de rang terțiar anunță la jumătate de an că a epuizat numărul de servicii prevăzute în contractul încheiat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. În timp ce directorul anunță că a epuizat numărul de servicii, CNAM se apără și spune că la mijloc este vorba despre management defectuos.

În ultimul timp tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii de teamă că vaccinul le-ar putea mai mult dăuna, decât ajuta să prevină anumite maladii. În unele raioane ale Moldovei numărul micuților vaccinați este în cădere liberă și abia depășește 10 la sută. Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că anul trecut cel mai evitat vaccin a fost cel împotriva infecțiilor pneumococice, care se administrează la 2, 4 și 6 luni de la naștere. Doar 29 la sută dintre copiii din toată țara au fost imunizați cu acest preparat. Cele mai mici rate de imunizare împotriva infecțiilor pneumococice se înregistrează în raionul Cimișlia și în localitățile din raionul Ceadîr-Lunga.

Pacienții care au poliță medicală, dar nu pot beneficia de investigații medicale la Centrul de Diagnostic pot ataca în judecată asiguratorul, adică Compania Națională de Asigurări în Medicină. Juriștii spun că moldovenii care s-au pomenit în astfel de situații pot cere despăgubiri în instanță, întrucât legea este de partea lor. „Este lesne că CNAM are o obligație directă față de persoana asigurată, iar prestatorul de servicii medicale deține obligații în raport cu CNAM”, explică Olesea Perean, avocat pentru drepturile omului. Specialista aduce drept argument Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.”