Premierul Ponta condiționează primirea de refugiați de acceptarea României în spațiul Schengen

Premierul român Victor Ponta a declarat astăzi, citat de Hotnews.ro, că România nu este de acord cu „cotele obligatorii” de primire a refugiaților, dorite de Comis Europeană. Premierul spusese luni în Parlament că el ar dori îndeplinirea obligațiilor ce revin Bucureștiului legate de criza refugiaților din Europa, dar a condiționat gestul de acceptarea României în spațiul Schengen. „Vreau ca România să-şi asume toate obligaţiile, dar să beneficieze de toate drepturile”…, referire la faptul că România va cere din nou să fie primită în spațiul Schengen, fie și numai dacă este vorba de spațiul aerian, comentează agenția Mediafax. Premierul Victor Ponta a menţionat că a avut discuţii şi cu premierii Bulgariei, Serbiei şi Cehiei pentru că, în opinia sa, statele din regiune trebuie să aibă o poziţie coordonată.

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus luni că a pledat de la început pentru cote voluntare în privinţa preluării de refugiaţi şi că îşi menţine poziţia, precizând că România a propus primirea a 1785 de refugiaţi, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Iohannis a spus că deocamdată nu a fost primit niciun proiect din partea Comisiei Europene.

Tot luni, fostul președinte Traian Băsescu a criticat declarația președintelui Iohannis, afirmând că România nu ar avea nici o „datorie” după ce nu a fost primită în spațiul Schengen și că acest spațiu „s-ar fi prăbușit din cauza corupției”.