Unul din susținătorii protestelor din centrul Chişinăului organizate de Mişcarea civică Demnitate si Adevăr este analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT. Într-un interviu cu Valentina Ursu el a căutat să răspundă întrebării unde ar putea găsi societatea civilă un lider care să poată coaliza societatea și aduce un rezultat politic pozitiv protestelor pro-europene DA?
Igor Boţan: „Părerea mea este că da, atunci când există proteste, când există nemulţumiri, oamenii vor să-şi îndrepte privirile spre o figură care, eventual, ar putea să devină lider naţional. Însă această figură nu se desemnează, această figură se manifestă. Şi prin manifestarea sa publică devine sau nu lider naţional. Cu certitudine, va deveni lider naţional cel care doreşte acest lucru. Personalităţile bine dotate, dar care nu vor să devină lideri naţionali, probabil, nu vor deveni. De aceea, atunci când există teren propice pentru manifestări publice, aceşti potenţiali lideri naţionali trebuie să aibă ambiţie, trebuie să aibă vână şi trebuie să se manifeste astfel încât oamenii să-şi investească, eventual, speranţele că o astfel de figură poate rezolva problemele cu care se confruntă ţara. Există tehnologii de fabricare a liderilor naţionali, dar aceste tehnologii sunt adesea artificiale. În situaţii de criză autentică, doar oamenii care posedă calităţi deosebite se pot promova şi se pot afirma ca lideri naţionali. Deci, noi avem situaţia în Republica Moldova foarte specifică. În această situaţie nu tehnologiile politologice ş.a.m.d., ci însăşi situaţia gravă în care a nimerit Republica Moldova, după aşa-zisul „jaf al secolului”, comis cu buna ştiinţă a autorităţilor publice care iată au avut interesul să nu stopeze această fărădelege de proporţii deosebit de mari.”
Europa Liberă: Venirea unei personalităţi din afara ţării ar salva situaţia?
Igor Boţan: „Dacă personalitatea din afara ţării în situaţia creată reuşeşte să se manifeste public astfel încât să devină o investiţie de speranţe a cetăţenilor, eu nu văd probleme, de ce nu? Dar acum, probabil, încă în următoarele câteva luni de zile cât se vor desfăşura proteste, cât vor exista probleme grave cu care se confruntă ţara noastră, se pot manifesta toţi cei care au această ambiţie, dar au şi capacităţi, şi cunoştinţe, şi sunt gata chiar să meargă la, dacă putem spune aşa, autosacrificiu, autojertfire.”
Europa Liberă: Există nume de lideri naţionali care ar fi apărut pe parcursul celor 24 de ani de independenţă?
Igor Boţan: „Sigur că au fost lideri care au putut cuceri simpatia cetăţenilor. Dar, din păcate, aceşti lideri deja s-au ofilit. Ba mai mult, sunt în prezent suspectaţi că ar fi parte la „jaful secolului” sau, cel puţin dacă nu sunt beneficiarii direcţi, sunt oamenii care au ştiut şi nu au întreprins nimic pentru a stopa acest jaf.”
Europa Liberă: Cine au fost aceşti lideri naţionali în 24 de ani?
Igor Boţan: „În 24 de ani lider naţional a fost, de exemplu, Vladimir Voronin. Noi ştim acest lucru din sondajele de opinie. Ştim că în ultimii şase ani, în special în perioada aşa-zisei „poveste de succes”, un pretendent la statutul de lider naţional, cu certitudine, a fost Vlad Filat. Iată două personalităţi.”
Europa Liberă: Ce probleme ar putea rezolva un lider naţional? Aţi vorbit ceva mai devreme că, în eventualitatea apariţiei, această personalitate ar avea de rezolvat o sumedenie de probleme.
Igor Boţan: „În situaţia în care se află Republica Moldova, care are un Acord de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, care are un cadru legislativ relativ bun, dar care este condusă de câteva clanuri oligarhice, problema cea mai presantă este cum scoatem Republica Moldova din captivitatea acestor grupuri oligarhice. Un lider naţional în actuala situaţie ar trebui să-şi pună drept sarcină acest slogan pe care l-a pronunţat şi Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, şi trebuie să înglobeze în mesajul său încrederea cetăţenilor că poate realiza acest lucru – să scoată Republica Moldova din captivitatea oligarhilor. Cine va fi acest lider vom vedea, dacă se va manifesta şi dacă cetăţenii vor investi speranţele. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom rămâne cu această guvernare oligarhică încă pentru trei ani de zile. Numai că alternativa apariţiei unui lider naţional, adică rămânerea la guvernare încă trei ani de zile a acestei alianţe, are perspective sumbre. Dacă în ultimii cinci ani de la „povestea de succes” am ajuns la istoria horror cu statul captiv, dacă domnul Plahotniuc, care, într-un fel, şi-a asumat guvernarea în Republica Moldova, admite că nu s-au făcut reforme, de fapt, au fost torpilate aceste reforme, întrebarea este: în trei ani de zile această garnitură ce mai poate realiza bun pentru Republica Moldova? Iată este alternativa: ori încercăm să schimbăm ceva şi să scoatem statul din captivitate, ori rămânem încă pentru trei ani de zile în această captivitate cu şanse minime de a realiza ceva. Pentru că ţara e pusă pe butuci, plus, cei care se tem acum de alegeri anticipate ar trebui să se gândească că peste trei ani de zile o eventuală victorie de care se tem, a stângii, ar putea fi una constituţională. Pentru că, dacă în condiţii de „istorie de succes” ai jefuit propriul stat, ce poţi face în condiţii de austeritate, când partenerii noştri de dezvoltare, în special Uniunea Europeană, are acum grave probleme cu imigranţii din Siria şi acest val de imigraţie ilegală? Îi arde Uniunii Europene, ca şi acum cinci ani de zile, să facă o istorie de succes în Republica Moldova?”
Europa Liberă: Protestatarii scandau numele Maiei Sandu. Poate fosta ministră a Educaţiei să ajungă un lider naţional?
Igor Boţan: „Are toate şansele. Dar să vedem Maia Sandu cum se manifestă. Pentru că această doamnă a demonstrat că fiind un insider, adică parte din guvern, a avut poziţie distinctă, onestă, competentă şi a spus lucrurilor pe nume – este o guvernare oligarhică, coruptă, care a capturat instituţiile statului. Deci, Maia Sandu a devenit simbol, Maia Sandu a devenit figură emblematică, datorită contrastului, adică a faptului că fiind insider pe această pată neagră pe faţa Republicii Moldova, ea a fost o lumină, o lucoare, ceva alb şi imaculat. Şi sigur că având un astfel de background, cu simpatia partenerilor de dezvoltare, Maia Sandu are toate şansele să se manifeste. Depinde cum va hotărî domnia sa.”
Europa Liberă: Iar în eventualitatea dacă şeful statului ar fi ales de către cetăţean, prin votul direct al cetăţeanului, ar putea aceste alegeri prezidenţiale să identifice un lider naţional?
Igor Boţan: „Este o posibilitate foarte bună pentru manifestarea calităţilor de lider şi pentru asigurarea leadership-ului Republicii Moldova în continuare. De aceea, cred că trecerea la alegerea directă a şefului statului, fără a-i schimba competenţele, ar fi un model aproximativ, dar ar fi exact cum este cel din România. Dar aceasta ar fi o ieşire dintr-o situaţie bizară. Noi am văzut din documentele desecretizate de către preşedintele Timofti că Preşedinţia, dacă pot spune aşa, „papă” banii bugetari şi nu face absolut nimic. Să fii informat, să duci o corespondenţă cu instituţiile abilitate şi să nu fii în stare să stopezi jaful propriei ţări, cred că este o mare-mare ruşine pentru o astfel de instituţie publică.”