Directorul executiv al ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru.
Europa Liberă: Care este relaţia platformei, grupului de fruntaşi, activişti cu partidele extraparlamentare, parlamentare, mai cu seamă cele care sunt şi ele nemulţumite de actul guvernării, de calitatea guvernării, dar se uită cum va ieşi. Vă lasă pe dumneavoastră în faţă ca şi cum să faceţi breşa în zidul puterii prin care să se strecoare ele la eventualele alegeri parlamentare?
Igor Boţan: „În luna iulie Platforma Demnitate şi Adevăr s-a adresat către 15 partide politice extraparlamentare cu propunerea de a avea un dialog, astfel încât să putem delimita dimensiunea civică pe care o promovează platforma şi dimensiunea politică în care protestele înaintau tot mai apăsat, atunci când au apărut revendicări politice, astfel încât partidele extraparlamentare să poată constitui o platformă politică care să preia iniţiativa Platformei Civice în discursul lor cu guvernarea.”
Europa Liberă: Dar atunci încă nu era foarte clar că vreţi să detronaţi puterea. Atunci mai exista încă şansa să fie „daţi la brazdă”, ca şi cum. Acum, când deja cereţi ultimativ doborârea partidelor de guvernare, ce sprijin sau ce galerie aveţi din partea partidelor?
Igor Boţan: „Acum situaţia s-a schimbat radical, întrucât considerăm că discuţiile cu partidele politice s-au terminat fără un rezultat. În cadrul acestor discuţii s-a format o platformă social-democrată, adică doctrinară. Un alt segment din partidele cu care am discutat au găsit de cuviinţă să nu mai continue discuţiile şi a rămas un segment, de partide extraparlamentare pro-europene, care au avut un mesaj foarte clar – platforma s-a angajat, a ridicat flamura protestului, platforma trebuie să ducă acest protest până la bun sfârşit, constituirea unei forţe politice care să intre în bătălii politice. Parte din platformă nu împărtăşeşte această abordare şi de aceea s-a ajuns la concluzia că la momentul potrivit segmentul civic din platformă se va detaşa de segmentul politic, iar cei care rămân pe dimensiunea politică se vor angaja în construcţia de partid, lucru care a fost anunţat la 6 septembrie în cadrul Adunării Naţionale a protestatarilor.”
Europa Liberă: Partidele se uită la dumneavoastră ca la gladiatorii care se luptă în arenă şi ei bat din palme, eventual, sau ridică degetul în sus, sau îl coboară în jos, sau totuşi îşi deleagă susţinătorii, admiratorii către dumneavoastră ca să vă ajute?
Igor Boţan: „Deocamdată partidele au pretenţii faţă de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, iar noi am avut nevoie de sprijinul partidelor. Noi suntem un grup de iniţiativă, 15 oameni, noi nu avem resurse nici organizatorice, nici financiare. Noi am pornit de la premisa că 15 partide extraparlamentare, dacă conform legislaţiei fiecare are câte patru mii de membri şi în total au câteva sute de mii de alegători, pentru că partidele extraparlamentare împreună au aproximativ un scor de 15%, deci, se poate miza pe 150 de mii de simpatizanţi. Noi credeam că acest potenţial poate fi parţial valorificat. Din păcate, nu am putut să ajungem la un numitor comun.”
Europa Liberă: De ce? Pentru că sunt divergenţe tactice, strategice?
Igor Boţan: „Toate laolaltă. În primul rând, nu se plac unii pe alţii, deci, au existat reproşuri chiar de la bun început.”
Europa Liberă: Adică nu vor să stea într-un vehicul?
Igor Boţan: „Nu vor să stea. Pentru că unele partide consideră că au merite care s-au manifestat pe parcursul a patru ani de zile, altele au fost în umbră, nici nu au participat la alegerile parlamentare recente.”
Europa Liberă: Dumneavoastră le cereţi să fortifice un viitor concurent, care să-i dezlocuiască de pe piaţa politică. Există şi aşa o logică.
Igor Boţan: „Există o logică la care vă referiţi dumneavoastră. Însă noi am venit cu calcule, noi am arătat că sunt partide care participă de-a lungul anilor în campaniile electorale şi nu depăşesc o anumită limită de jumătate de procent, de un procent. Apoi am făcut referire la teoriile politice care există şi am ajuns la concluzia că atunci când puterea practic este în mâinile oligarhilor, este imposibil să apară o forţă politică din partidele extraparlamentare, care să se impună altfel decât pe un val protestatar.”
Europa Liberă: Socialiştii şi partidul lui Renato Usatîi totuşi au încercat să se sincronizeze cu dumneavoastră. I-aţi rejectat elegant sau mai puţin.
Igor Boţan: „ Nu, nu este aşa. Presiunile au venit tot din segmentul de dreapta, care ne-au cerut în mod categoric să ne delimităm de partidele şi de protestatarii care susţin vectorul euroasiatic. Nu a fost intenţia noastră, ne-am opus cum am putut, însă la un moment a trebuit să cedăm, pentru că era evident că în scenă apar lideri de partide precum Grigore Petrenco, Renato Usatîi, Igor Dodon, care spun că protestele lor sunt de asemenea civice. Însă noi zicem: dacă sunt civice şi conduse de lideri de partide, ceva nu e în regulă. Din păcate, a trebuit să acceptăm această delimitare dintre segmentul pro-european al protestatarilor şi cel euroasiatic.”
Europa Liberă: Ei nu au suferit foarte mult. Imediat v-au pus eticheta că sunteţi...
Igor Boţan: „Dimpotrivă, ideologii lor din start au semnat articole şi comentarii în care i-au sfătuit pe liderii partidelor de stânga să aştepte ca cei cu viziuni pro-europene să se bată între ei, adică protestatarii din Platforma DA cu partidele zise pro-europene, până când se vor consuma în această luptă, iar partidele pro-euroasiatice să intervină atunci când protestul va intra într-o fază de relaxare.”
Europa Liberă: Cum ar veni să „smântânească”. Acum toată lumea aşteaptă totuşi de la Platforma DA să producă, să lanseze formaţiunea politică care să dea şanse alternative despre care vorbiţi. În ce fază se află construcţia, arhitectura viitorului partid?
Igor Boţan: „Oricum nu este Platforma DA care va lansa partidul, ci consiliul care întruneşte reprezentanţii segmentelor sociale din Republica Moldova. Lor le revine această sarcină să se ocupe cu construcţia de partid şi ei au un prilej foarte bun ca să facă acest lucru ca la carte, în conformitate cu tehnologiile moderne. Este vorba de iniţierea procedurii de colectare a semnăturilor pentru iniţierea referendumului şi în paralel să se ocupe cu construcţia de partid, a filialelor în teritorii.”
Europa Liberă: Aceasta înseamnă că va fi construit de jos în sus?
Igor Boţan: „Există un grup de iniţiativă care este în acest consiliu al Marii Adunări Naţionale cu reprezentanţii acestor segmente sociale. Deci, ei au sarcina, în înţelegerea mea, să identifice cele mai indicate persoane, care sunt competente.”
Europa Liberă: Persoane sus, la vârf, sau persoane în teritoriu?
Igor Boţan: „Va fi un proces paralel şi este important ca să existe deopotrivă oameni care reprezintă raioanele, teritoriile şi oamenii care sunt reprezentativi pentru un domeniu de activitate sau pentru un domeniu social de aici, din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Testul adevărat orice formaţiune îl susţine, atunci când se confruntă cu problemele financiare. Cum vor fi rezolvate aceste probleme?
Igor Boţan: „Eu cred că aceasta este cea mai dificilă problemă. Este important ca acum să fie valorificat potenţialul protestatar, care are excedent de entuziasm. La început construcţia de partid poate să se facă în baza entuziasmului până la accederea eventuală la guvernare. Sperăm că acest lucru se va întâmpla. Iar accederea la guvernare va trebui să fie însoţită de revizuirea Legii privind partidele şi finanţarea de la bugetul de stat. Însă cred că aici e nevoie de o revizie totală a modului în care se finanţează partidele politice. Altfel, cred că şi o nouă structură riscă să lunece spre oligarhizare şi spre corupere, marele pericol care paşte orice partid în Republica Moldova.”