Concernul militar rus de stat Almaz-Antey afirmă că ancheta sa ar contrazice rezultatele celei olandeze referitoare la prăbușirea avionului MH17 în estul Ucrainei în 2014

Experții olandezi vor prezenta astăzi rezultatele anchetei referitoare la doborârea accidentală a avionului de pasageri MH17 în estul Ucrainei, în iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, majoritatea cetățeni olandezi, au fost ucise. Majoritatea observatorilor și inspectorilor independenți sunt de părere că avionul a fost doborât de milițiile separatiste din estul Ucrainei, care ar fi lansat o rachetă BUK de producție rusească. Moscova a acuzat însă armata ucraineană de doborârea avionului.
Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei Comisiei olandeze pentru Securitate, avionul a fost lovit „de un proiectil puternic, din afara avionului”. Raportul de astăzi va încerca să circumstanțele înc care a fost doborât avionul de pasageri, fără să stabilească și responsabilitățile. Familiile celor decedați speră, de asemenea, să afle cum au decurs ultimele minute ale accidentului, înainte de prăbușirea avionului, potrivit unei relatări BBC.

Între timp, concernul militar rus Almaz-Antey, controlat de stat, a dat publicității o declarație în care afirmă numai că investigația pe care a condus-o separat, timp de un an, contrazice concluziile anchetei olandeze. Nu este clar nici la ce anume informație se referă declarația, nici dacă firma rusă a avut cumva acces în avans la raportul olandez.