Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
În toiul campaniei electorale, Evgheni Şevciuk avertizează cercurile de interese economice din stânga Nistrului să nu-i șantajeze administraţia. Ce cred locuitorii regiunii despre acumularea noilor datorii la pensii şi salarii? Business energetic făcut pe seama consumatorului moldovean – un punct de vedere de la Chişinău. Şi… există oare un război hibrid şi cine-l poartă împotriva Republicii Moldova?
Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:
***
Şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk a criticat grupul majoritar din Sovietul suprem, acuzându-l de promovarea intereselor oligarhice din regiune în campania electorală. „Denigrând organele puterii, vehiculând minciuni, ei (unii reprezentanţi ai majorităţii parlamentare n.r.) încearcă să obţină popularitate. Iar asta este o trădare a intereselor alegătorilor, implicit, ale poporului”, a declarat Şevciuk, într-un mesaj către locuitorii regiunii. Mai multe, după buletinul de ştiri.
Comisia electorală de la Tiraspol a înregistrat 67 de candidaţi la funcţia de deputat în Sovietul suprem. În total, până vineri, la comisie şi-au depus dosarele 138 de persoane. 10 cereri au fost respinse. Alegerile în Sovietul suprem şi în administraţiile locale din regiunea transnistreană vor avea loc pe 29 noiembrie. Scrutinul, ca şi altele de până acum, nu este recunoscut de Republica Moldova şi comunitatea internaţională.
Fondul de asigurări din Tiraspol a început să completeze certificatele privind informaţia la zi a datoriilor la pensii şi salariile angajaţilor bugetari. Un oficial responsabil de sfera socială a spus, citat de Novosti Pridnestrovia, că destinatarii vor primi certificatele deja în noiembrie. Dovezile în care se indică mărimea datoriei salariale le vor primi şi bugetarii care între timp s-au concediat, precum şi pensionarii care s-au retras din evidenţa organelor transnistrene. Din luna martie şi până în septembrie 2015, salariile angajaţilor bugetari şi pensiile au fost achitate doar în mărime de 70 la sută din valoarea lor, iar în octombrie – de 80 la sută. La începutul acestei luni, autorităţile regiunii au decis să informeze nominal bugetarii şi pensionarii despre mărimea datoriilor acumulate. Datoriile sunt în continuă creştere. Serviciul de presă al lui Evgheni Şevciuk a anunţat că în primele 9 luni ale anului veniturile din impozite au fost de 2,42 de miliarde de ruble, în timp ce cheltuielile le-au depăşit cu 1 miliard de ruble. Doar pentru plata pensiilor, salariilor şi îndemnizaţiilor au fost alocate 2,9 miliarde. La 1 octombrie, datoriile la pensii şi salarii erau de peste 60 de milioane de dolari.
Prognoza bugetară a executivului din Tiraspol pentru anul 2016 va ţine cont de o posibilă suspendare a exporturilor pe piaţa Uniunii Europene, în legătură cu expirarea, de la 1 ianuarie anul viitor, a regimului preferenţial oferit producătorilor din Transnistria. Executivul a mai anunţat că ia în calcul şi un posibil refuz al părţii moldovene de a reînnoi, la 1 aprilie, contractul de cumpărare a energiei electrice de la Centrala Cuciurgan. Amintim că Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău a anunţat că investighează schema neclară prin care consumatorii moldoveni plătesc un preț exagerat pentru curentul electric cumpărat de la Centrala Cuciurgan, dar care este livrat de o companie intermediară din Tiraspol.
Feroviarii moldoveni şi ucraineni au convenit să restabilească o porțiune de cale ferată între staţiile Berezino, regiunea Odesa a Ucrainei, şi Basarabeasca, din Republica Moldova, care va ocoli regiunea transnistreană. Directorul Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a declarat Europei Libere că noua legătură feroviară cu Ucraina va spori transportul de mărfuri, ceea ce ar putea fi o soluţie pentru criza financiară în care se află în întreprinderea de stat.
Premierul Moldovei Valeriu Streleţ a discutat vineri la Chișinău cu comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom despre rezultatele din primul an de aplicare a Acordului privind zona de liber schimb aprofundat între Moldova şi Uniunea Europeană, şi despre priorităţile pentru perioada următoare. Potrivit unui comunicat al guvernului, premierul Streleţ a spus ca Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, exporturile produselor moldoveneşti în ţările UE constituind aproape 62% din volumul total. La rândul ei, Malmstrom a vorbit despre nevoia continuării reformelor politice si economice si a luptei împotriva corupţiei. În ceea ce priveşte expirarea la 1 ianuarie 2016 a preferinţelor comerciale autonome pentru agenţii economici din stânga Nistrului, Cecilia Malmström a declarat că negocierile nu au fost finalizate şi se caută o soluţie acceptabilă celor două maluri ale Nistrului.
Liderul regiunii separatiste Osetia de sud din Georgia a declarat că vrea să organizeze un referendum ca în peninsula Crimeea privind alipirea la Rusia. Vorbind luni cu unul din consilierii apropiați ai președintelui Vladimir Putin, liderul osetin Leonid Tibilov a declarat că votul ar fi necesar „în actualul context geopolitic” și că un rezultat pozitiv este „sigur”.
***
Europa Liberă: Aşadar, în toiul campaniei electorale din regiunea transnistreană, liderul administraţiei Evgheni Şevciuk s-a adresat cu un mesaj populaţiei, în care i-a acuzat de trădare pe unii deputaţi, fără a-i nominaliza, pentru că aceştia s-ar afla, citez, „în captivitatea sistemului de conducere oligarhic, luând decizii exclusiv în interesul unui grup îngust de persoane”. Totodată, Şevciuk susţine că unii din nenumiţii oligarhi, practic, i-ar şantaja administraţia. Mai multe, în relatarea Linei Grâu.
Evghenii Șevciuk a formulat critici foarte dure la adresa întreprinzătorilor privați, în special a marilor întreprinderi din regiunea transnistreană, care, deși au primit susținere considerabilă din partea administrației, inclusiv financiară, nu au reușit să genereze o industrie modernă și competitivă. „Lipsa de experiență, incompetența și pe alocuri chiar lăcomia unor întreprinzători a dus la faptul că nu avem întreprinderi care ar fi capabile să supraviețuiască în condițiile economiei de piață fără susținerea de milioane de euro oferită din contul bugetului public”, a declarat Evghenii Șevciuk în cadrul unei adresări publice către locuitorii regiunii transnistrene. Potrivit lui, între 2002 și 2012 au fost privatizate 161 de întreprinderi, care au costat 122,5 milioane dolari. O parte dintre acestea însă au trebuit să fie susținute financiar, sau chiar au revenit în proprietatea administrației regiunii.
Evghenii Șevciuk: „Noii proprietari care chiar au investit în modernizarea și dezvoltarea întreprinderilor, cei care au instalat linii de producție moderne, pot fi numărați pe degetele de la o mână. Iată de ce majoritatea producțiilor astăzi sunt irecuperabil rămase în urmă din punct de vedere tehnologic, fie în general au falimentat și se află în întreținerea statului. Să amintim faptul că suma cu care administrația a susținut întreprinderile comerciale se ridică la mai bine de 2,5 miliarde dolari doar din facilitățile la gaze și energie. Este uimitor cum injecții financiare atât de masive și avantajele concurențiale în raport cu țările din vecinătate nu au adus efectele pozitive scontate. Din punctul de vedere al omului de rând, acești bani au fost cheltuiți în van.”
Executivul regiunii, spune Evghenii Șevciuk, a propus introducerea administrării de stat la întreprinderile care nu fac față crizei, însă ideea a fost respinsă de Sovietul Suprem, deputații demonstrând astfel că, citez, sunt ostaticii sistemului oligarhic. Mai mult, unii oligarhi au tupeul de a șantaja practic executivul, subliniază Evghenii Șevciuk, spunând că dacă nu vor primi reduceri la resursele energetice, atunci vor concedia angajații.
Evghenii Șevciuk: „Vreau să avertizez. Dacă voi, așa-numiți businessmeni, vă veți purta la fel și în continuare – veți șantaja autoritățile și veți speria oamenii, atunci veți avea de a face cu organele de menținere a ordinii publice.”
Șevciuk a precizat că de la bun început consumatorii din Transnistria plătesc pentru gaze mai puțin decât acestea costă și doar din 2014 a fost aplicat tariful de piață, dar numai pentru întreprinderile care au în componența lor firme off-shor. Iar diferența dintre prețul real și cel livrat consumatorilor devine datorie publică a Transnistriei.
Evghenii Șevciuk: „Realitatea este de așa natură încât mai bine de jumătate din datoria de 5 miliarde de dolari pentru gaze s-a acumulat în urma oferirii susținerii întreprinderilor transnistrene”.
Liderul regiunii a răspuns criticilor venind la adresa sa din partea deputaților, critici care îl acuză de delapidarea banilor din fondul unde se acumulează plățile pentru gaze. El a spus că aceste plăți, care nu sunt transferate Gazpromului, merg pentru achitarea de pensii și salarii, iar deputații, care lobbează interesele businessului mare, ar dori doar discreditarea executivului în ajun de alegeri locale.
Evghenii Șevciuk a mai atras atenția și asupra felului în care lucrează în campania electorală presa din regiune, care, spune el, se află de asemenea în soldă la oligarhi. „Presa are mesaje adesea provocatoare, iar scopul este apărarea capitalului. Dezinformarea și manipularea faptelor, dar și crearea de false conflicte au devenit practicile preferate ale presei din Transnistria”, spune Evghenii Șevciuk.
***
Europa Liberă: În mesajul său, Evgheni Şevciuk a menţionat că administraţia sa depune „eforturi colosale” ca să menţină stabilitatea socială în condiţii de criză, protejând categoriile cele mai vulnerabile, aşa încât acestea să nu se afunde în sărăcie. Între timp, cum aţi auzit la ştiri, executivul de la Tiraspol a decis să elibereze, începând cu luna noiembrie, certificate speciale prin care pensionarii şi bugetarii vor fi înştiinţaţi, nominal, în fiecare lună, despre sumele pe care acesta le datorează la plata pensiilor şi salariilor. Am încercat să aflăm ce cred despre această măsură locuitorii regiunii şi când, sau dacă, după părerea lor, ar putea fi achitate datoriile.
Я думаю, что вернут. Как будут деньги у правительства, так и вернут. Я на пенсии, пенсионер. Вернут, что делать? Сейчас везде такая обстановка. Кое-как выживаем, что делать? Терпим. Пока все не уладится. Куда денешься? Это везде такое, что делать. Система такая, что ничего не сделаешь. Не только у нас это.
Ну, я не знаю. Не могу сказать…
Знаете, я скажу честно вам: я доверяю нашему государству, я думаю, что разумно все они сделают, так, как положено. Мне кажется, что мы должны все-таки доверять. И верить в то, где мы живем, и любить свою страну. Ну, а как мы можем? Вы знаете, я отношусь оптимистично, и всегда надеюсь на то, что будет только лучше. Вот честно вам говорю, открыто так.
Нет, это не эффективно, потому что мы теряем большое количество денег. Я содержу сына-инвалида 2-й группы, около 600 рублей, и каждый день уколы – я бы предпочла не бумажки, а деньги, что они у нас взяли. Мы же, видите, донашиваем все еще советское. Я 52-го года, муж мой давно умер, сын-инвалид на руках, в армии был, избили его, сейчас ему 35-й год и уже 11 лет каждый день получает уколы, тяжелейшая степень поджелудочной… А пенсии второй группы нерабочей 600 рублей. Может человек прожить? А в трудовой книге 14 лет стажа, работал в кооперативе, те поуезжали в Москву – стаж не засчитали. Четыре года… Живи как хочешь, хоть в петлю лезь. Кому калека нужен? Я бы предпочла, чтоб нам вернули деньги. Но если такой возможности нет, ладно – нет финансов, да отпустите вы пенсионерам квартплату, а внизу пишите, что это в счет задолженности. Вот так же можно решить вопрос…
Ой, сложный вопрос, честно говоря… По большому счету, не верю. Потому что чем дальше, тем сложнее экономика и нашей республики, и России, и Молдовы, Украины – все подряд вокруг. Поэтому в лучшем случае, скажем, через 3-4 года, когда, может быть что-то улучшится, в России в большей степени, чем даже, может быть, у нас, когда наши экспортные компании все-таки начнут туда везти свою продукцию – тогда, может быть, и появится…
Я думаю, что выдадут. Перед Новым годом. Я так думаю, не знаю – правда или нет. Ну, это мои мысли, я думаю, выдадут, потому что, наверное, выборы будут. Поэтому выдадут. А перед выборами всегда все выдают, показать, что у нас все замечательно в республике. А вообще – нет…
Ну, если вернут, конечно, поможет, почему бы и нет? Все люди все эти проценты, которые им снимают, сказали, что 80% добавят… Ну, все равно, хотя бы те 200 рублей – и то на коммунальные идут, а без этих денег вообще… Все возможно. Может вернут, а может и нет. Точно не знаем, что обещают.
Ну, так похоже, что повторится история сберкнижек. Если это долго затянется, то естественно повторится история сберкнижек. Ну, хотелось бы, чтобы мы ее получили сейчас. Но раз у государства нет средств, то мы тоже понимаем, и раз нет возможности, то – как государство может выплатить? Конечно, это только спонсорская помощь какая-то или что-то такое…
Вопрос, конечно, сложный, честно говоря. Фиксировать необходимо, безусловно, потому что люди должны знать, что им должно государство, но когда это возвратят – сложно ответить, и в некоторой степени даже как-то сомнительно, что вернут. Ну, мне кажется, здесь надежда какая-то есть на то, что вернут, честно говоря. Здесь все-таки власть какая-то существует и – ну, хочется верить, что вернут.
А зачем эти бумажки? Людям нужна наличка, нужно жить сегодня. У пенсионеров жизнь сегодня, а не завтра. Может, оно и смысл какой-то в этом есть, но, я думаю, что не все это так однозначно, правда? Вернуть молодежь в Приднестровье, дать работу, чтоб было откуда налоги брать…
Europa Liberă: Opinii, culese la întâmplare, pe străzi din Tiraspol şi Bender.
***
Europa Liberă: La Chişinău, coaliţia de guvernare este pe punctul de a se destrăma, după reţinerea pentru suspiciuni de corupţie a liderului liberal-democrat, fostul premier Vlad Filat. Parlamentul va examina săptămâna aceasta moţiunea de cenzură depusă de socialiştii şi comunişti pentru demiterea guvernului. Formaţiunile de la guvernare se acuză reciproc de implicare în scheme dubioase, una din acestea fiind şi importul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, în condiţii lipsite de transparenţă, prin intermediul unei companii de la Tiraspol. Potrivit premierului Valeriu Streleţ, în consecinţă, consumatorii achită un tarif dublu, iar în cuvintele unor experţi, chiar de câteva ori mai mare decât costul de producţie. Agenţia pentru Reglementări în Energetică şi ministerul economiei au respins acuzaţiile, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o investigaţie. Despre schemele frauduloase de profituri în sistemul energetic moldovenesc, colegii mei Alexandru Canţîr şi Liliana Barbăroşie au stat de vorbă cu Ion Preaşcă, jurnalist de investigaţie şi autor la portalul „Mold-Street”.
Europa Liberă: Există un business energetic făcut pe seama consumatorului moldovean? Există o „practică vicioasă” tarifară pe care autorităţile o aplică moldovenilor în folosul unor „băieţi şmecheri?
Ion Preaşcă: „Ea a fost, este și cred că va exista. Orice afacere se bazează pe faptul că se cumpără ceva, apoi se vinde mai scump și se obține profit, nu este o afacere acolo unde nu există profit, nimeni nu o să lucreze în pagubă. Ca să revenim la sectorul energetic, trebuie să ne aducem aminte cum a apărut acest intermediar, fiindcă se uită, trebuie să vedem cum s-a pornit asta?
Anul trecut, la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie, când exact era vultoarea acestor alegeri și s-a iscat și scandalul cu miliardul, a apărut o problemă în asigurarea cu energia electrică a Republicii Moldova. Autoritățile din Transnistria au avertizat autoritățile Moldovei că pot sista livrarea de energie electrică, pentru că există probleme în achitări, dar niciodată nu a existat o precizare care este schema de achitare. Ei susțineau doar că au pierderi de la schimbarea valutei.
Atunci autoritățile noastre au zis că totul e ok, dar peste cinci zile s-a rezolvat problema și de la Anul Nou noi am văzut că deja au apărut discuţii despre firma aceasta „Energocapital” care a fost creată în luna octombrie anul trecut. De fapt, când s-a înlăturat livrarea directă, adică schema de achiziții directă de la Cuciurgan, și a apărut firma aceasta, s-a creat dintâi o problemă, după care s-a mers mai departe. Prețul nu s-a schimbat, cum a existat prețul atunci de 6,8 cenți per kilowatt, după cum a spus Valeriu Triboi că e chiar mai mic cu 0,05 de cenți. Nu știu ce impact are asupra tarifului, dar faptul este că prețul a rămas același, deşi a apărut intermediarul.
Ce profit se obține, care este diferența? La toate aceste întrebări e greu de răspuns, fiindcă nu există informație clară. Plus, dacă să luăm calculele prezentate în presă de experți, de unii analiști eu nu cred în faptul că Centrală la Cuciurgan, care cumpără gazul la prețul actual de 210 dolari pentru o mie de metri cubi, ea poate produce energia electrică mai ieftină de șapte cenți per kilowatt. De fapt, ea ar trebuie să ajungă undeva la opt cenți. Și atunci întrebarea este: de ce ea produce mai ieftin și de ce există această firmă intermediară?”
Europa Liberă: Dvs., ca jurnalist de investigaţie, cum credeţi: există în asemenea cazuri posibilitatea să se afle cine măcar pe malul cel drept este beneficiar al acestei, se pare, scheme de stoarcerea banilor?
Ion Preaşcă: „Analizând o mare parte din schemele care au existat în ultimii douăzeci de ani, putem spune cu siguranță că întotdeauna au fost beneficiari și de pe malul drept, și de pe malul stâng și în mare parte toți erau din cadrul autorităților. Pentru că însăși faptul că livrările se fac, adică în schemă apar întreprinderi cu capital de stat, asta arată că de exemplu în cazul Moldovei este „Energocom”, dar în partea cealaltă s-a mai pus o firmă intermediară unde fondatorii sunt niște persoane și niște firme care duc în altă parte.
Nu e problema unde se duc toate aceste, problemă constă în lipsa transparenței, pentru că noi nu știm exact banii chiar dacă noi plătim se duc la Centrală și de acolo se plătește pentru gaz, fiindcă, de fapt, schema este la gaz nu la energia electrică. Centrala Cuciurgan consumă gaz mai mult de un miliard de metri cubi pe an, adică cât întreaga Republica Moldova și gazul acesta nu este plătit, nu este dusă plata la „Gazprom”, și banii rămân în Transnistria și mai departe nu se știe.
Centrala Cuciurgan produce energie electrică, noi o plătim și, practic, Moldova, adică Chișinăul finanțează acest regim, menține regimul. Două sute de milioane de dolari e o sumă mare pentru Tiraspol ca să poată să… și noi indirect, de fapt, susținem acest regim.”
Europa Liberă: Şi această situație, aflând toată lumea de la comentatori şi - culmea - de la prim-ministru că plăteşte dublu se presupune, ce ar trebui să facă această lume? De fapt, lumea aflând că este dureros păcălită într-un fel, pentru că datoria va sta pe umerii celor care vor veni după cei de acum, ce ar trebui să facă?
Ion Preaşcă: „Ea trebuia de mult să facă ceva. Trebuia să întreprindă încă zece ani în urmă, cincisprezece ani în urmă măsuri ca să nu depindem doar Centrala Cuciurgan și să avem alternative, și întotdeauna să putem manevra, fiindcă acum, de fapt, noi suntem într-o situație de captivitate. Republica Moldova este un stat captiv, noi nu avem de unde importa energie electrică efectiv, dacă Ucraina din cauza războiului nu poate să ne asigure, fiindcă nu poate produce mai multă energie ne având cărbune care sunt principalele zăcăminte deoarece au fost luate de separatiști, din România noi nu avem suficiente linii ca să putem importa și respectiv suntem la mâna Tiraspolului, și a Moscovei. Și această e o situație care a existat, s-a încercat prin anul 2004 să nu să se cumpere energie electrică de la Cuciurgan luând de la Ucraina, dar aceasta oricum nu s-a rezolvat, noi am rămas oricum dependenți, doar că de alți furnizori.”
Europa Liberă: CNA investighează acum „cazul”, aflăm tot de la premier. Avea chip CNA să nu ştie mai înainte şi să nu vadă motive de investigaţie despre asta?
Ion Preaşcă: „De fapt, aici trebuie SIS-ul să se ocupe de investigații, deoarece aici este vorba de securitatea statului. Atunci când a fost în Parlament oficial un responsabil de la SIS el a spus direct că Moldova este într-un risc foarte mare de securitate energetică și în orice moment Centrala de la Cuciurgan, autoritățile pot să oprească livrarea de energie. Și noi atunci ce ne facem? Autoritățile cunosc și cunoaște și premierul, bănuiesc că nu de azi, nu de ieri, și de alaltăieri; el cunoaște încă din luna august când a spus că noi putem lua energie din altă parte decât de la Cuciurgan.
Adică când apar așa surprinși cei de la guvernare eu nu îi cred, fiindcă informația este, a fost și se știe ce, și cum. Întrebarea este care e prețul adecvat? Fiindcă se creează iluzia că dacă eliminăm toate aceste scheme va fi prețul mai mic, nu, nu o să fie, fiindcă prețul real este acesta, pur și simplu se ia dintr-un loc și nu se plătește în altă parte.”
Europa Liberă: Opinia jurnalistului de investigaţie Ion Preaşcă, de la publicaţia „Mold-street”.
***
Europa Liberă: Lupta pentru putere între partide şi grupuri de interese este cea care animă criza politică din Republica Moldova, dar există şi factori externi care o fac să se perpetueze, este convins fostul director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, Valentin Dediu. Într-un interviu pentru Europa Liberă, el declarat că cea mai actuală problemă a Moldovei a devenit aşa-numitul război hibrid, în care ar fi implicată şi regiunea transnistreană. Colega mea, Valentina Ursu, l-a rugat pe Valentin Dediu să detalieze:
Europa Liberă: Explicaţi omului simplu ce înseamnă acest război hibrid?
Valentin Dediu: „Acest război hibrid constă într-un război nedeclarat juridic, fără a utiliza armele de foc, însă se utilizează alte metode, conspirative, pentru a aduce prejudicii statului şi a menţine în captivitate statul în anumite condiţii. De pildă, un inamic al nostru din exterior are scopul să obţină prioritate în confruntare cu NATO, de aceea ne-a luat o bucată din Moldova.”
Europa Liberă: Vă referiţi la regiunea transnistreană?
Valentin Dediu: „Transnistreană. Al doilea – să menţină Republica Moldova în sfera sa de influenţă. Şi alte state, dar Republica Moldova nemijlocit.”
Europa Liberă: Dar astăzi Republica Moldova este în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse?
Valentin Dediu: „Dacă vorbim la direct, astăzi nu este în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. De ce? Federaţia Rusă nu are capacităţi mari de a influenţa Republica Moldova.”
Europa Liberă: Nici prin Transnistria, nici prin Găgăuzia?
Valentin Dediu: „Aici sunt nişte vulnerabilităţi şi nişte riscuri ale Republicii Moldova. Şi ei pretind prin aceste riscuri şi ameninţări să acapareze Republica Moldova, să influenţeze, să promoveze în funcţii importante în stat persoane care ar asculta ce se va spune la Moscova. Ceea ce ţine de ce se întâmplă astăzi în Republica Moldova, cu părere de bine, noi ducem o politică cât de cât independentă şi ascultăm de sfaturi, nu ne impun, dar ne dau sfaturi cei din Uniunea Europeană, cei care au acceptat să ne integrăm în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dacă Republica Moldova ar avea o clasă politică înţeleaptă, o guvernare cu o voinţă politică de nezdruncinat pentru apărarea interesului naţional, ar fi posibil să se întâmple ceea ce este astăzi?
Valentin Dediu: „Nu cred că s-ar întâmpla aceasta, dacă unii din conducerea statului, unii politicieni ar da la o parte unele ambiţii, dacă le-ar lua pe cele de stat şi le-ar promova.”
Europa Liberă: De ce a dispărut acest interes naţional? Corupţia e cea care a zdruncinat cel mai mult statalitatea.
Valentin Dediu: „Şi corupţia, şi implicarea din exterior, şi separatismul, şi lipsa de experienţă în lupta politică, şi lipsa de experienţă ca şi conducători de stat ş.a.m.d. Dar eu vreau să spun aici un lucru, în Moldova lupta aceasta pentru existenţă este dusă nu prea cinstit şi de aceasta pe noi ne afectează. Noi mergem permanent sub această dorinţă de a ne lupta, de a câştiga, de a fi mai sus. Şi aceasta nu este prea bine. Uneori, pentru a obţine ceva, trebuie să cedezi. Sunt lucruri care trebuie văzute, ele nu pot fi excluse. Lupta între partide, lupta între persoane ş.a.m.d. nu pot fi excluse, fiindcă există program special care este implementat în Republica Moldova pentru a aduce zâzanie între persoane.”
Europa Liberă: Cine a elaborat acest program?
Valentin Dediu: „Au elaborat programe duşmanii noştri din exterior. Şi noi ştim foarte bine de interesele pe care le au ei. De pildă, este o listă de întrebări: care sunt relaţiile între liderul Partidului Liberal cu Partidul Democrat; care este relaţia între liderul Partidului Democrat cu cel din Liberal Democrat? Şi toate aceste momente se studiază. Eu sunt convins că astăzi alături de fiecare lider din fiecare partid de la guvernare există o persoană de influenţă care îi duce informaţia şi nu în folosul stabilităţii Republicii Moldova, dar în detrimentul stabilităţii. În fiecare zi se duc informaţii: „Acela a spus despre tine asta...” şi se duce la celălalt şi îi spune invers. Aceasta e un fel de influenţă şi îi pune cap în cap. Şi atunci competiţia aceasta între ei duce la ceea ce am ajuns şi noi astăzi.”
Europa Liberă: Am auzit vorbe şi mai dure care spuneau că există suficiente forţe care doresc falimentarea acestui stat.
Valentin Dediu: „Da, există. Şi ei nu ascund aceasta. Aşa şi au spus, că Republica Moldova nu există şi ea trebuie să dispară ca stat.”
Europa Liberă: Şi poate să dispară Republica Moldova?
Valentin Dediu: „Nu cred aceasta. Noi avem Constituţie, avem preşedinte, avem forţă armată, avem Ministerul de Interne, avem toate instituţiile care trebuie să apere Republica Moldova. Astăzi nu e mare procentul acestor persoane.”
Europa Liberă: Când se vorbeşte despre instabilitatea din Republica Moldova, mulţi fac trimitere şi la nesoluţionarea conflictului transnistrean, că foarte greu se identifică o soluţie pentru a rezolva această problemă. Ce s-ar întâmpla dacă Moscova, care este un actor important în procesul de negocieri „5+2”, ar spune că cedează necondiţionat Transnistria Republicii Moldova? E gata Moldova să recurgă la această reunificare a celor două maluri ale Nistrului? Şi ar aduce mai multă instabilitate sau ar fi stabilitate?
Valentin Dediu: „Aceasta e din domeniul fantasticii, să cedeze ceva Federaţia Rusă, fără a avea alt venit. Practic, e incredibil. Evident că ei, posibil, vor pune alte condiţii şi una dintre ele va fi neutralitatea permanentă militară a Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Ei nu au ascuns niciodată, au cerut cu mai multe ocazii garanţii de la statul Republica Moldova pentru această neutralitate.
Valentin Dediu: „Aşa este. Însă aici de acum şi autorităţile Republicii Moldova s-au expus şi experţii s-au expus. Şi dacă în 1994 a fost adoptată Constituţia și nu prea înţelegeam noi despre neutralitatea aceasta, va aduce beneficiu sau nu, acum am înţeles că nu aduce beneficiu.”
Europa Liberă: Dar chiar Federaţia Rusă este ţara care nu respectă acest articol din Constituţia Republicii Moldova referitor la neutralitate, păstrându-şi armata pe teritoriul Republicii Moldova.
Valentin Dediu: „Da. Ei ne-au impus, dar nu respectă nu neutralitatea noastă, dar... Ce înseamnă neutralitate şi ce înseamnă alianţă cu cineva? Şi Federaţia Rusă are alianţă cu alte state, au blocuri unde se întrunesc militarii, cu exerciţii comune. Practica internaţională ne-a arătat: NATO este un bloc care asigură securitatea statelor Uniunii Europene. Cheltuielile sunt mult mai puţine decât ar fi cu armata lor naţională, să zicem.”
Europa Liberă: Nu aţi răspuns la întrebarea dacă ar aduce securitate sau ar fi mai multă instabilitate, dacă se ajunge la reunificarea celor două maluri ale Nistrului?
Valentin Dediu: „Reunificarea acestor două maluri ale Nistrului este un deziderat pe care îl vrem permanent. Dar dacă astăzi se va întâmpla minunea, autorităţile Republicii Moldova trebuie să ia în calcul anumite situaţii. Populaţia de acolo, mai mult de 90%, este pro-rusă. Atunci în cadrul alegerilor cei cu viziuni democratice, cu integrarea europeană nu au sorţi de izbândă. De aceea, da, noi dorim reintegrarea, dar cu anumite condiţii, la anumite etape să fie anumită gestiune a acestui teritoriu, în anumite condiţii. Dacă noi pur şi simplu îi acceptăm, nu aduce beneficiu. Acesta este răspunsul meu, fiindcă va duce numai la destabilizare şi la întoarcerea cursului din partea integrării europene spre integrare în Uniunea Euroasiatică.”
***
Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.