Zeci de mii de israelieni s-au reunit sâmbătă seara la Tel Aviv la o comemorare a fostului premier israelian Yitzhak Rabin

Zeci de mii de israelieni s-au reunit sâmbătă seara la Tel Aviv în prezența fostului președinte american Bill Clinton pentru a marca 20 de ani de la asasinarea fostului premier israelian Yitzhak Rabin de către un extremist de dreapta. Potrivit postul de radio public israelian, peste 75.000 de persoane s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu celui care a semnat în 1993 primele acorduri de pace încheiate între Israel și palestinieni, cu doi ani înainte de a fi asasinat.

„Următoarea etapă în aceasta călătorie minunată pentru Israel este de a decide că Yitzhak Rabin a avut dreptate, că trebuie să împărțiți viitorul cu vecinii voștri și că trebuie să apărați pacea”, a declarat Bill Clinton, care a mediat la Casa Alba semnarea Acordurilor de la Oslo de către Yitzhak Rabin și Yasser Arafat, lider palestinian la momentul respectiv.

Între timp, violențele dintre israelieni și palestinienii s-au intensificat. De la începutul lunii octombrie, ciocnirile s-au soldat cu 67 de morți în rândul palestinienilor, între care un arab israelian, și nouă în rândul israelienilor.