În mai toate evocările apărute în presa germană, fostul activist comunist Günter Schabowski este descris ca o figură politică mai puţin dogmatică decît colegii săi din conducerea superioară a Partidului Socialist Unit din Germania (SED/PSUG), precum s-a numit formaţiunea conducătoare din fosta Republică Democrată Germană (RDG/DDR). Aceste aprecieri apar chiar şi într-o scrisoare de condoleanţe adresată de preşedintele federal, Joachim Gauck, văduvei lui Schabowski, Irina. În această scrisoare, Gauck a reliefat atitudinea pozitivă şi critică faţă de trecut a activistului care a decedat, la Berlin, în etate de 86 de ani. Această atitudine l-a îndepărtat de foştii săi tovarăşi, scrie Gauck în scrisoarea adresată văduvei fostului membru al Biroului Politic. În opinia lui Gauck, Schabowski a fost singurul reprezentant al cercului conducător din fruntea partidului care a făcut o întorsătură radicală şi care a fost capabil să-şi recunoască propriile greşeli politice.
Günter Schabowoski a intrat în istorie în urma anunţului din seara zilei de 9 noiembrie 1989, aducînd la cunoştinţă opiniei publice că interdicţiile existente la frontiera germano-germană au fost anulate.
Ştirea senzaţională a făcut imediat înconjurul lumii şi a declanşat în cursul nopţii o adevărată „invazie” a Berlinului occidental de către est-berlinezi.
Günter Schabowski a fost exclus în 1990 din partidul comunist succesor, rebotezat în Partidul Socialismului Democratic (PDS). El şi-a atras ostilitatea foştilor săi tovarăşi din cauza faptului că a recunoscut că este co-responsabil pentru crimele regimului şi că poartă o vină morală pentru ceea ce s-a-ntîmplat în perioada comunismului. RDG-ul a fost un sistem nefuncţional, ceea ce a dus la propriul său deces, a declarat el.
După 1990, justiţia germană a început urmărirea penală a unor înalţi demnitari din fosta RDG. Între aceştia s-a aflat şi Günter Schabowski. Un tribunal din Berlin l-a condamnat în august 1997 la 3 ani de închisoare, găsindu-l vinovat de complicitate la instaurarea regimului de frontieră. La graniţă au fost ucişi numeroşi cetăţeni în timp ce încercau să fugă din ţară. Sentinţa a fost confirmată atunci şi de Curtea Federală Supremă. În septembrie 2000, Schabowski a fost graţiat şi a părăsit penitenciarul.
Fostul opozant est-german şi vice-preşedinte al Bundestag-ului, Wolfgang Thierse, a spus într-un interviu radiodifuzat, că Günter Schabowskis a fost unul dintre acei foşti demnitari care nu au minţit şi care nu au bagatelizat regimul est-german. După unificare, Schabowski nu a activat în asociaţiile înfiinţate de nostalgici şi a încercat să ducă o viaţă normală. „Tocmai de aceea”, a spus Thierse, „foştii săi colegi de partid l-au urît şi dispreţuit.”