Pierderile bugetului în Bulgaria de pe urmă contrabandei de carburanți depășesc anual 1,2 miliarde leva – aproximativ 615 milioane de euro, arată ultimul raport elaborat în Ministerul finanțelor. Nu au fost plătite nici un fel de taxe și accize pentru o treime din motorina importată. Introducerea, în 2013, a unui sistem comun al fiscului și vămilor de urmărire a carburanților de import nu a avut efectul scontat. A ieșit la lumina numai 7% din importul ilegal.
De la Ministerul de finanțe se apreciază că problemele apar cu precădere în cele aproximativ 30 000 de benzinarii mici din care se aprovizionează tractoarele, celelalte mașini agricole și autobuzele. Aceste benzinării funcționează în regim special și nu sunt supuse unui control riguros. Este vorbă de aproximativ jumătate de motorina folosită în agricultura și de o treime de cea folosită de către transportul în comun. Din astfel de stații se aprovizionează într-un mod ilegal la un preț mai mic fața de benzinăriile mari o parte din autoturismele particulare. Suferă nu numai bugetul ci și sectorul legal al carburanților. În urmă concurenței neloiale au fost închise 700 de benzinării la sate și în localitățile mici și au rămas șomeri 2500 de oameni.
Directorul executiv al Asociației bulgare de petrol și gaze, Andrei Delcev, a declarat că prin sectorul gri în energetică se desfac 30% din carburanții. Motorină și benzină se vând din cisterne și camioane casate pentru transport de lapte fără documente de proveniență. Ultima modalitate de desfacere a carburanților de contrabandă este în canistre prin Internet. Companii cu capital de înregistrare de numai câțiva euro importă mii de tone în decurs de o lună-două și sunt lichidate fără a plati taxe sau accize.
Deputatul din Frontul patriotic și fost șef al vămilor, Emil Dimitrov, a declarat că există semnale despre trafic ilegal de carburanți realizat de una din marile verigi de benzinarii. În căteva porturi nu există măsuratori pentru banzina și motorină importate. Sun cazuri în care tancuri petroliere încarcă carburanți în Grecia acostează într-un astfel de port după care spre Sofia pleacă 100 de cisterne. Pierderile bugetului de pe urmă unei astfel de operațiuni depășesc 5 milioane de euro. Emil Dimitrov a cerut efectuarea unei ample revizii companiei „Lukoil Bulgaria”.