Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Cu o lună înaintea alegerilor generale, Evgheni Şevciuk promite să achite 90% din salarii, iar pensiile - integral. Reţeaua magazinelor sociale din stânga Nistrului se extinde, dar unii cumpărători sunt dezamăgiţi. De ce nu poate fi găzduit jurnalistul Serghei Ilcenko, fost deţinut la Tiraspol, la Centrul pentru refugiați din Moldova? Şi… istoria unui elev din regiunea transnistreană care a fugit de KGB la Chişinău.
Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:
***
Mașinile înmatriculate la Tiraspol pot traversa nestingherit frontiera moldo-ucraineană începând cu data de 26 octombrie. Soluția de compromis a fost acceptată temporar de autorităţile de la Chișinău până la identificarea unei decizii complexe în problema circulaţiei și înregistrării mijloacelor de transport din regiunea transnistreană, precizează un comunicat al Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău. Pe 24 august, autorităţile Republicii Moldova au interzis traversarea frontierei moldo-ucrainene cu automobile înregistrate în regiuni nerecunoscute, cum este şi cea transnistreană.
În Germania, la Rottach-Egern, joi şi vineri a avut loc o conferinţă internaţională privind „măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. Biroul pentru Reintegrare a anunţat că pe agendă au fost „probleme actuale și subiecte de interes comun din domeniul economiei, transportului și ecologiei”. Negociatorul politic din Tiraspol Vitali Ignatiev a spus, citat de presa locală, că a cerut din nou eliminarea a ceea ce el a numit drept barierele impuse de Chişinău şi Kiev în calea comerţului transnistrean. Moldova şi Ucraina spun însă că întreprinderile transnistrene nu pot activa în afara normelor internaţionale. Recent, Tiraspolul, care se confruntă cu o severă criză economică şi bugetară, a anunţat că se aşteaptă la o scăderea dramatică a veniturilor în 2016, după expirarea, la 1 ianuarie, a preferinţelor comerciale oferite de Uniunea Europeană. Tiraspolul respinge însă oferta Chişinăului de a se alătura Zonei de comerţ liber, adică fără taxe, cu ţările Uniunii Europene.
Liderul administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk a promis că de la 1 noiembrie bugetarii vor primit deja 90 la sută din salarii, iar pensiile de vârstă vor fi achitate integral. Într-un mesaj către populaţie, Şevciuk a acuzat din nou deputaţii din opoziţie în Sovietul suprem că l-ar împiedica să ia măsuri pentru depăşirea crizei economice. Totodată, Şevciuk a spus că decizia sa din luna februarie prin care pensiile şi salariile au fost tăiate cu 30 la sută ar fi fost una salvatoare. „Ea a permis menţinerea cursului valutei, evitarea creşterii preţurilor şi a unui colaps economic total”, a afirmat Şevciuk. Mai multe, în cadrul emisiunii.
Alegătorii din regiunea transnistreană vor fi supravegheați de camere video la alegerile din 29 noiembrie. Autorităţile electorale de la Tiraspol susțin că dispozitivele de înregistrare vor fi montate în aşa fel încât să nu încalce secretul votului. Pe 29 noiembrie în regiunea transnistreană va avea loc, în premieră, un dublu scrutin - local şi legislativ. Alegerile, la fel ca și altele de până acum, nu sunt recunoscute de Moldova și comunitatea internațională.
Guvernul de la Chișinău a fost demis. Cu voturile a 65 de deputaţi Parlamentul a aprobat joi o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Valeriu Streleț. Moțiunea, pe teme de corupție, a fost înaintată de fracţiunea socialiştilor şi cea a comuniştilor, dar a fost sprijinită și de Partidul Democrat, formațiune membră a alianţei pro-europene de guvernare. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că partidul său optează pentru formarea de urgență a unui nou guvern și a unei noi majorități parlamentare, dar a spus că democrații nu vor renunță la strategia pro-europeană și nu vor face alianțe de stânga. Într-un comunicat, făcut public la scurt timp după demisia guvernului, Ambasada americană de la Chișinău a dat de înțeles că imaginea Moldovei pe plan extern suferă mult din cauza intrigilor continue ale elitelor politice din republică. Misiunea diplomatică a îndemnat toate partidele să încapă să acționeze în numele poporului, și anume, să conlucreze pentru formarea rapidă a unui guvern care s-ar ocupa de implementarea imediată a reformelor.
Vladimir Putin a dispus prin decret crearea unei noi organizaţii a tineretului asemănătoare Komsomolului și organizației pionierilor din era sovietică. Preşedintele rus a semnat joi un decret prin care cere Agenţiei guvernamentale pentru tineri să înfiinţeze o astfel de organizaţie, care s-ar chema Organizaţia Mişcării Ruse de Stat pentru Tineret şi Copii. Potrivit decretului lui Putin, misiunea organizaţiei va fi de „îmbunătăţire a politicilor statului în domeniul educaţiei viitoarei generaţii”. Joi a fost aniversarea înfiinţării Komsomolului, organizaţie creată de Partidul Comunist în 1918.
***
Europa Liberă: Aşadar, în toiul campaniei electorale din regiunea transnistreană, liderul administraţiei Evgheni Şevciuk s-a adresat de două ori, în mai puţin de o săptămână, către populaţie. Şevciuk a acuzat parlamentarii din opoziţie că s-ar opune măsurilor sale anticriză şi a promis un adaos la pensii şi salariile bugetarilor care din martie până în septembrie au fost achitate doar în proporţie de 70%. Şevciuk a recunoscut însă că nu este vorba despre creşterea veniturilor bugetare, ci doar de posibilitatea de a face noi împrumuturi, care vor trebui apoi întoarse. Mai multe, de la Lina Grâu.
Liderul regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, a anunțat joi, în cadrul celei de a doua adresări publice către locuitorii din stânga Nistrului, că începând cu data de 1 noiembrie se va mări cota de achitare a salariilor bugetarilor până la 90 la sută, iar pensiile pentru limita de vârstă vor fi achitate integral. Din luna martie aceste plăți au fost reduse la 70 la sută, diferența acumulându-se ca datorie, iar din 1 octombrie, tot printr-o decizie a lui Șevciuk, achitările au fost ridicate la 80 la sută.
Majorarea plăților către populație nu se datorează îmbunătățirii situației economice a regiunii. Bugetul în continuare are acumulări sub nivelul plăților pe care le face populației, iar sumele lipsă Evghenii Șevciuk vrea să le recupereze din impozitarea tranzacțiilor off-shore, o decizie pe care a impus-o acum două săptămâni.
În adresarea către locuitorii regiunii, a doua într-o singură săptămână, Șevciuk a anunțat majorarea cotei de achitare a pensiilor și salariilor și în același timp a continuat criticile la adresa deputaților din Sovietul Suprem de la Tiraspol, care, potrivit lui Șevciuk, ar fi torpilat adoptarea unor măsuri anticriză favorabile populației.
Evghenii Șevciuk: „Din păcate, actuala majoritate parlamentară, care își încheie mandatul, a blocat prin acțiunile sale eforturile noastre de a scoate Transnistria din criză. În vremuri grele toate segmentele puterii trebuie să-și consolideze eforturile într-o singură direcție – susținerea socială a populației. Dar se pare că majoritatea parlamentară care pleacă nu este capabilă să facă acest lucru. Aceasta are alte scopuri. Deputații din majoritatea parlamentară sunt atât de axați pe lobbarea intereselor oligarhilor încât a uitat de problemele oamenilor de rând și de cele ale statului”.
Șevciuk spune că reducerea plăților către populație a fost o măsură de criză necesară, care a permis menținerea cursului rublei transnistrene, evitarea creșterii prețurilor și un colaps economic total.
Șevciuk spune că decizia de a crește cota de achitare a salariilor și pensiilor vine pentru a compensa cheltuielile crescute pentru întreținere în sezonul de iarnă, dar și datorită faptului că Tiraspolul are acum posibilitatea să împrumute anumite sume de bani. Liderul regiunii nu a spus de unde vin sumele împrumutate.
Evghenii Șevciuk: „Sper că aceste lucruri le vor înțelege și noua componență a Sovietului Suprem. În legislativ trebuie să fie aleși specialiști competenți. Alesul poporului trebuie să se consacre integral activității de deputat și este inacceptabil ca această activitate să fie comasată cu cea din afaceri. Sper că noul legislativ își va începe activitatea proiectelor de lege anticriză. Dragi transnistreni, este o perioadă de grele încercări pentru cetățeni și autorități. Aceasta ne este soarta. Dar eu sunt sigur că vom face totul pentru noi și pentru generațiile viitoare”, și-a încheiat Evghenii Șevciuk adresarea sa.
În același timp, executivul regiunii spune că economia menține o dinamică negativă. În nouă luni ale anului 2015 volumul producției industriale a scăzut cu 9,8 la sută. Comerțul extern a scăzut cu 23,7 la sută. Exportul s-a redus cu 17,7 la sută, iar importul – cu 26,4 la sută.
Responsabila de finanțele regiunii, Elena Ghirjul, a anunțat că restanțele la plata salariilor și pensiilor se ridică în regiunea transnistreană la 700 milioane ruble transnistrene, echivalentul a 63 de milioane de dolari. Ea a mai spus că au început să fie colectate și primele sume de pe urma impozitului pe tranzacțiile off-shore, instituit recent. Peste un milion de ruble a fost încasat și este depus în contul special de unde se achită pensiile și salariile.
Pe de altă parte, deputații spun că, din contra, responsabilă de situația critică din regiune este echipa lui Evghenii Șevciuk. Deputatul Oleg Vasilatii încearcă să demonteze tezele invocate de Șevciuk în precedenta sa adresare publică. Vasilatii spune că marile privatizări, criticate ca fiind ineficiente de Șevciuk, au crescut de patru ori încasările din taxe și impozite în perioada dintre 2005 și 2012, la fel a crescut și mărimea salariilor. „În schimb în acest an încasările vor fi cu vreo 20 la sută mai mici decât în 2012, iar salariile reduse cu 30 la sută vorbesc de la sine despre eficiența politicii promovate de echipa lui Evghenii Șevciuk”, spune Oleg Vasilatii. În plus, el se întreagă retoric unde sunt rezultatele spectaculoase ale întreprinderilor care nu au fost privatizate, controlate de administrația de la Tiraspol.
***
Europa Liberă: La sfârşitul lui septembrie, administraţia lui Evgheni Şevciuk a anunţat deschiderea unor aşa-numite magazine sociale, unde pensionarii şi alte persoane cu facilităţi sau din categorii sociale vulnerabile vor putea procura alimente la preţ redus – un sprijin substanţial pentru mulţi dintre ei, după reducerea din primăvară a pensiilor şi salariilor bugetarilor cu 30 la sută. Dar mare le-a fost surpriza multora - din cei cu care am stat de vorbă - când au descoperit că aproape că nu au ce cumpăra.
Your browser doesn’t support HTML5
Мы пришли – нам бы лук подешевле, картошку, вот это надо, а эти консервы – они годами лежат… Мы стоим ждем овощи, вчера ждали, сегодня вот заняли с утра очередь, ждем – но ничего нет. В общем, ничего нет сегодня.
Выручает, конечно.
Когда нет денег… Получаем пенсию. За квартиру - 600 рублей, остаются копейки несчастные. На что покупать? Сколько можно набрать? Если надо срочно, пошел купил одну, сколько бы ни стоила. Взяла и съела. Что нас, кормят консервами? Что, неправда, что ли? Главное - лук, картошка, те же помидоры, перец. Тут дорого. Для нас невыгодно. Мы тоже как те пенсионеры – ищем, где дешевле. Ходим там, там, там… И все равно находим дешевле, чем здесь. Даже здесь по городу - вот через дорогу есть магазинчик от птицефермы. Там есть мясное. Покупаем такое самое необходимое. И самое дешевое. Кусок головы возьмем, ну, как пенсионеры… А так, чтобы набрать это мясо по 40 по 50 рублей – ну что вы… пенсию нам вот дают 1000 рублей. Что такое 1000 рублей? Я же говорю: платишь за квартиру и больше ни на что не остается. 600 рублей я плачу за квартиру, 400 рублей остается. Попробуй прожить пенсионеру на 400 рублей. Ну, как жить?
А те, кто получает 600? 600 рублей. И 400 платит за квартиру? Как жить? Ну, сейчас вот они что-то там сделали, как будто дали нам 10 процентов, 20 процентов… А как они дали, ничего не пойму. Я 600 получаю, не вернули ничего.
Первый раз, не знаю. Ну, нормально, наверное, не знаю. Для ветеранов, может быть, для пенсионеров особенно, может быть… Разнообразие какое-то, да и дешевле получается, не знаю… Я первый раз, по-моему, дешевле. Вот я в кассе платил за квартиру, и мне сказали, что здесь такой магазин. Нормально, конечно, я желал бы, чтоб больше ассортимент был. Вот, я смотрю, здесь очередь за луком большая, вот бы луку, картошки – это я понимаю. Нам не до деликатесов. 19.20 говяжья тушенка – 19.20. Но в городе она, наверное, дороже стоит. Главное, чтоб ассортимент был побогаче – овощи, фрукты. Или вот 5 рублей, 6 рублей лук – а здесь был 3 рубля. Это же большая разница. Пенсионеру 6 рублей, извините, две буханки хлеба…
Ну, не знаю, мы впервые, и… Овощей нет, печенья нет. Пусто почти.
С нашей пенсией это, безусловно, выгодно. В магазине – смотря в каком. В Шерифе скидка, в обыкновенных магазинах – ну, смотря, я говорю, в каких магазинах…
Europa Liberă: Opinii ale unor pensionari, culese la unul din magazinele sociale din Bender.
***
Europa Liberă: Jurnalistul Serghei Ilcenko, refugiat din regiunea transnistreană unde a petrecut o scurtă perioadă în detenție, spune că nu i se mai permite să rămână la Centrul pentru refugiați de la Chișinău. Autoritățile au explicat că nu-l mai pot găzdui acolo - unde a fost primit până își găsește o locuință - pentru că locuitorii din stânga Nistrului nu se pot încadra în categoria refugiaților. Relatează Tamara Grejdeanu:
Jurnalistul Serghei Ilcenko din regiunea transnistreană a fost acuzat de autorităţile din Tiraspol de extremism şi aţâţare la ură interetnică. Ilcenko este cunoscut pentru opoziţia sa vehementă faţă de intervenţia rusească în Ucraina – anexarea Crimeei şi conflictul din estul ţări, precum şi pentru criticile usturătoare la adresa administraţiei din Tiraspol. După patru luni de detenție, acesta a semnat o mărturie în care își recunoștea vina și imediat a fost eliberat. Ajuns la Chișinău, el a spus că a recurs la acest gest doar pentru a fi în libertate. Din iulie, Ilcenko a fost adăpostit la Centrul pentru refugiați din Chișinău, vineri însă (30 octombrie) a fost anunțat că trebuie să plece:
„Înțelegeți, eu nu am unde să merg. Dacă îmi vor scoate lucrurile, probabil voi sta ca un boschetar în fața porții. Dacă mă întorc în regiunea transnistreană cu siguranță voi fi arestat. Nu știu ce o să fac, undeva o să-mi las lucrurile, bagajul. Nu am loc de lucru permanent, care să-mi permită să închiriez un apartament. Eu nu urmăresc să trăiesc pe seama statului, dar într-adevăr ne-am pomenit într-o situație grea și nu avem unde merge. Cine are unde sta, nu vine la acest centru.”
De obicei, Centrul pentru refugiați găzduiește cetățeni străini, oameni care fug de război, de persecuții pe criterii rasiale, religioase sau din motive politice. Timp de jumătate de an ei stau la centru, timp în care se ia o decizie asupra statutului lor.
O formă de protecție pentru cetățenii moldoveni din stânga Nistrului care spun că ar fi persecutați de miliția transnistreană, nu este prevăzută de lege, de asta jurnalistul trebuie să părăsească centrul, spune Ecaterina Silvestru, directoarea adjunctă a Biroului pentru Migrație și Azil:
„Este un caz care nu se înscrie în cadrul legal prevăzut pentru centrul nostru. Atunci când vine Curtea de Conturi nu poți să îi spui că este un caz cu titlu de excepție. Noi nu avem prevederile legale pentru a-i caza. Noi și așa am închis ochii, în pofida faptului că avem niște penalități pentru o persoană care chiar avea dreptul să stea la noi.”
În situația jurnalistului Serghei Ilcenko mai sunt alte trei persoane, toți patru refuzând categoric să se întoarcă în stânga Nistrului. Avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru, cel care i-a acordat asistență juridică lui Ilcenko spune că după standardele internaționale, toți patru au statut de persoane intern deplasată, fiindcă au fost nevoite să plece din regiunea transnistreană pentru a scăpa de persecuții. Deocamdată , spune juristul, autoritățile Republicii Moldova nu au creat o bază legală care ar garanta drepturile persoanelor intern deplasate:
„Noi am sesizat această problemă, lipsa mecanismului, de mai multe ori am informat despre acest fapt Biroul de reintegrare. Biroul pentru reintegrare a intervenit, de regulă, la solicitările noastre și a gândit un astfel de mecanism provizoriu ca persoanele date să fie plasate în acest centru de plasament.”
Europa Liberă: Spuneți că la nivel național nu este un mecanism care să-i protejeze pe cei din stânga Nistrului, dar totuși s-a intervenit cumva, iată, de exemplu în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, în alte cazuri?
„S-a intervenit în lipsa unui cadru normativ, acestea au fost gesturi de bunăvoință ale reprezentanților guvernului, dar dacă s-ar întâmpla ceva sistematic, atunci dacă statul nu poate să rezolve sau să ajute doi cetățeni din regiunea transnistreană, eu nu înțeleg cum ei vor să rezolve conflictul transnistrean.”
Juristul Vadim Vieru spune că în lipsa unei soluții dictate de lege, va cere din nou intervenția Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova. Ilcenko și ceilalți cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană cer să rămână la Centrul de refugiați până când își vor găsi un loc de muncă pentru a-și asigura existența.
***
Europa Liberă: Acum trei ani, viața lui Alexandru Bejan, pe atunci elev la liceul cu predare în limba română din Tiraspol, s-a schimbat brusc. A fost acuzat de KGB-ul transnistrean de „comunicare mincinoasă a unui act terorist” și risca ani grei de pușcărie. A fugit din Tiraspol și de atunci nu și-a mai văzut familia rămasă acolo decât pe internet. Este convins că, imediat ce va traversa aşa-zisul hotar, va fi încătuşat, mai ales că mamei lui încă îi dau târcoale miliţienii. Între timp, și-a găsit un serviciu la Chișinău, speră să se pună pe picioare și să-și poată aduce părinții în Capitală. Mai multe despre viața actuală și planurile lui Alexandru aflați din reportajul realizat de echipa TV a Europei Libere şi semnat de Eugenia Pogor.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexandru Bejan: „Vin şi zic: «Dacă o să vă sune, spuneţi-i să vină, că n-o să i se întâmple nimic rău». Dar toţi ştiu că acestea sunt, pur şi simplu, minciuni, ca să mă scoată. Eu mai bine aşa, singur, o să muncesc ca să mă ridic, cum se spune, de pe genunchi în picioare decât să mă duc şi o grămadă de ani din viaţă să-i pierd pentru nimic, pentru ceea ce n-a fost al meu, nici n-am făcut nimic, dar, pur şi simplu, m-au făcut pe mine vinovat în toate”.
În aceşti trei ani, Alexandru a trecut prin multe greutăţi. Au fost perioade în care, efectiv, nu avea ce mânca, dar a muncit ca să-şi câştige o bucată de pâine. Cât a fost student la Colegiul de Transporturi din Chişinău, a trăit la cămin şi a lucrat chelner într-un local. Acum, este angajat la o uzină şi stă cu chirie într-un apartament pe care-l împarte cu trei fete.
Europa Liberă: Tu ştii să găteşti sau gătesc fetele?
Alexandru Bejan: „Nu, eu ştiu să gătesc. Eu am trăit cu bunica şi cu bunelul până la 15 ani. Bunelul a decedat când aveam vreo 12 ani. I s-a ridicat tensiunea şi a decedat. Şi am rămas cu bunica. Ei toată viaţa, ambii, au fost bucătari şi eu de la vreo zece ani deja ştiam a face mâncare foarte bine. Mâncarea preferată pe care eu iubesc s-o fac este borşul roşu şi cartofii scăzuţi. Iată aceste două mâncăruri nu le schimb niciodată”.
Una din colegele sale de gazdă, Mihaela Cuşnir, ne-a spus că nu auzise până acum de „istoria” lui Alexandru.
Mihaela Cuşnir: „Pe Alexandru nu-l cunosc de mult timp, dar, de când îl cunosc, este un băiat bravo, responsabil, străduitor şi amabil. Eu îl văd că vrea să muncească, vrea să aibă bani, îşi dă silinţa pentru asta”.
Europa Liberă: Dar tu ştii istoria lui?
Mihaela Cuşnir: „Nu. Poate pentru el nu este o temă atât de plăcută ca să povestească, eu nu am insistat ca el să-mi povestească. Nu ştiu.
Povestea lui Alexandru poate fi găsită uşor pe internet. De exemplu, dând în căutare pe Youtube cuvintele „dosarul teroristului poştal”.
Europa Liberă: Şi cum te-ai simţit când te-ai trezit cu aşa o poreclă, terorist?
Alexandru Bejan: „Eram şocat. Prima bunica mea a privit la televizor, la ţară, şi a sunat-o pe mama. Mama era în timpul acela la lucru şi nu ştia nimic. Mi-a spus: „Mergi repede, intră pe internet, priveşte”. Chiar am plecat şi eram mirat”.
Iată ce se spunea despre el în reportajul de la televiziunea oficială din Tiraspol:
„Astăzi comitetul securităţii de stat a făcut publice detalii despre dosarul aşa-numitului terorist, care a ameninţat că va împrăştia mercur în grădiniţele din Tiraspol. Pe 31 martie 2011, lucrătorii poştali au găsit o scrisoare fără plic pe numele şefului miliţiei din Tiraspol. Autorul anonim cerea forţelor de ordine să-i întoarcă 2.300 de dolari, pe care i le-ar fi sustras, anterior, miliţienii. După o anchetă îndelungată, autorul mesajului a fost identificat. El s-a dovedit a fi un elev de la Liceul teoretic „Lucian Blaga”. Expertiza grafologică a demonstrat că anume el a scris răvaşul, a anunţat KGB”.
Alexandru Bejan: „A fost un caz: m-au chemat odată şi am dat scris la analiză. Pur şi simplu, dintr-un ziar trebuia să scriu un text. L-am scris. A trecut mult timp, m-au chemat iarăşi şi m-au rugat să transcriu anume scrisoare aceea care le-a venit lor. Am rescris-o de opt ori, pe opt foi aparte şi eu cred că, atunci când au făcut expertiza, ei special au luat vreo una din foile acelea pe care le-am scris eu. Mi-au spus pe urmă că, dacă mă chemau, trebuia să mă duc cu avocat, dar...”
Europa Liberă: N-ai ştiut şi nu ţi-au spus?
Alexandru Bejan: „Nu m-am gândit că o să fie ceva rău, sincer. N-aveam probleme să mă duc. Credeam că o să ia, o să vadă că nu. Ştiam că eu asta n-am făcut, nu mi-era frică, nu mi-era în grijă”.
Peste o vreme, a fost ridicat din curtea liceului şi dus la KGB, unde a fost ţinut şase ore până şi-a recunoscut vina. Spune că a făcut-o pentru că s-a speriat. A fost ameninţat că, în caz contrar, va face 15 ani de puşcărie pentru terorism. Ştia ce calvar îl aşteaptă, pentru că în adolescenţă ajunsese după gratii după o bătaie în stradă.
Alexandru Bejan: „M-au luat, m-au bătut binişor acolo, mi-au dezbătut şi un dinte şi după trei zile mi-au dat drumul. Eu aveam atunci 14 ori 15 ani, dar m-au închis cu aceia mari. Când mi-au dat drumul, eu cu mama deodată ne-am dus la procuratură, am depus plângere că m-au pălit, că una-alta, chiar şi dintele acela l-am adus. Şi vine răspunsul că nu „l-a pălit nimeni, el s-a bătut afară”. Când m-au luat încolo, n-aveam nicio zgârietură pe mine, dar am ieşit cu faţa umflată, cu nişte buze înflorite, la veceu mă duceam cu roşu. Mă scuzaţi, dar aşa era”.
Potrivit lui Ion Manole, directorului asociaţiei Promo-LEX, care i-a oferit asistenţă lui Alexandru, tratamentul la care a fost supus băiatul demonstrează că dosarul lui a fost trucat.
Ion Manole: „Acest tânăr, nefiind major, a fost supus unor tratamente prin care el a avut de suferit. Psihologic a fost presat. Părinţii lui au avut de suferit. Mama lui, din câte cunosc, a suferit enorm. După care colegii din şcoală, care i-au luat apărarea. Profesorii, inclusiv directorul liceului, s-au inclus în a-l apăra. Practic, toată lumea îl cunoştea ca pe un băiat foarte liniştit, foarte calm şi nimeni nu-şi putea imagina că poate face acest lucru, iar ulterior, probele pe care noi le-am văzut şi ceea ce a declarat el demonstrează că autodenunţul pe care l-a depus el a fost întocmit cu încălcarea tuturor procedurilor”.
Privind în urmă, Alexandru este convins: cazul lui a fost, mai degrabă, o lovitură pentru liceul în care învăţa.
Alexandru Bejan: „Să fi fost eu vinovat, acolo cuvintele acelea că „iată, în liceul teoretic învaţă terorişti”... Dacă nu era nimic legat de liceu, ei aşa ceva nu spuneau. Iată, pur şi simplu, „s-a găsit omul care e vinovat în asta” şi atât. Dar acolo mai mult au accentuat despre liceu. Ca să apar prin ştiri, prin mass-media, prin internet şi părinţii să vadă: „Mai bine nu-mi dau copilul acolo, că acolo-s probleme”. Ca să nu fie învăţătură românească acolo, pur şi simplu, să închidă aceste licee. 03:34 Dar eu consider că n-ar trebui să facă asta. Suntem oameni. Fiecare face alegerea proprie. În fiecare dimineaţă orice om se scoală, el singur alege: să bea un ceai ori o cafea. Să vină cineva să-i spună: „Nu, tu nu bei ceai. Tu bei cafea”, să-l impună, tot nu-i normal. E ceva ieşit din comun pentru mine”.
Directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, spune că presiunile asupra şcolilor cu predare în grafie latină din stânga Nistrului continuă, doar că, datorită atenţiei comunităţii internaţionale, autorităţile separatiste au trecut la alte metode, mai rafinate, ca să spunem aşa. De exemplu, de la an la an majorează chiria clădirilor şi fac tot posibilul ca numărul de elevi să scadă, astfel încât instituţiile să „moară” pe cale naturală.
Ion Iovcev: „Tiraspolul a făcut tot posibilul, pe toate căile, ca să distrugă aceste licee şi una din ceea ce vor să arate este că în şcolile acestea cresc viitori terorişti. Băiatul a fost ales nu întâmplător. Ei mult au studiat. E un caz unic. Provine dintr-o familie mai vulnerabilă. E venit dintr-un sat din raionul Grigoriopol. A trăit la bunicuţa. A venit în Tiraspol. Moldovean. Vorbea româneşte, în limba rusă vorbea mai prost. L-au studiat bine şi atunci când au avut nevoie, au găsit scrisoarea aceea chipurile scrisă de acest băiat, care n-are nicio acoperire. Au crezut că noi, administraţia liceului, ne vom da într-o parte, nu ne vom implica pentru că-i politică şi băiatul acesta ar fi fost condamnat”.
Pentru că ispăşea deja o pedeapsă cu suspendare, Alexandru ar fi fost cu certitudine condamnat la închisoare, iar fuga a fost singura lui scăpare, consideră atât Ion Iovcev, cât şi Ion Manole.
Ion Iovcev: „Îmi pare bine că am putut să-l scoatem pe acest băiat şi a învăţat aici, în Chişinău, a trecut prin grele încercări, dar devine un cetăţean al Republicii Moldova cu demnitate, cu verticalitate, deja lucrează şi mă bucur mult că l-am putut ajuta acolo. Am avut încredere de la bun început în el, un băiat foarte bun, un băiat care, vor trece anii, şi încă se va vorbi despre el”.
Ion Manole: „După mine, probabil atunci când el a luat această decizie a făcut cel mai corect pas. Era prea tânăr ca să treacă prin experienţa unei închisori, iar această experienţă, cu siguranţă, l-ar fi marcat pentru toată viaţa. Aşa că eu consider că el a luat o decizie corectă. S-a integrat aici cu greu, dar astăzi avem un om pe care vrem să credem că societatea îl va aprecia în continuare”.
Alexandru Bejan este convins că tinerii în regiunea transnistreană nu au perspective de viitor:
Alexandru Bejan: „După cum ştiu eu, câţi ani am trăit acolo, acolo pentru tineret nu-i viitor. Toţi suferă din cauza asta, că acolo este lege (care n-ar fi, dar e lege), dar ea nu-i respectată de nimeni, nici de care-s la putere, dar nici de oamenii simpli. Iată din blocul în care trăiam eu, vreo cinci-şase au stat închişi. Au ieşit şi iar îi închid. Au ieşit, iar îi închid. Şi eu, pur şi simplu, vedeam în ogradă mulţi din aceştia care au stat închişi, eu vedeam soarta lor, că ei ieşeau şi, pur şi simplu, stăteau pe scaun şi beau cu zilele. Mie aşa viaţă nu-mi trebuie. Eu vreau un viitor. Să muncesc din greu, cum nu mi-ar fi, dar să nu pierd mulţi ani din viaţă”.
Şi munceşte din greu. Uneori face câte două ture la rând, alteori lucrează noaptea, ca să câştige mai mult. L-am însoţit în drum spre serviciu. În acea zi, era în schimbul doi şi urma să se întoarcă acasă după miezul nopţii. Ne-a rugat să nu dezvăluim numele întreprinderii la care lucrează pentru că încă se teme să fie răpit în stradă de securişti în civil şi să ajungă în temniţele din Transnistria. Ne-a mărturisit că visează să urmeze o facultate şi să-şi întemeieze o familie.
Europa Liberă: Alexandru, cum îţi vezi tu viitorul?
Alexandru Bejan: „Sper că, peste vreo şapte ani, o să am deja soţie, copii. Vreau un băiat şi o fată. Şi băiatul să fie mai mare.
Europa Liberă: Dar pentru Transnistria, pentru Tiraspolul tău natal, ce viitor vezi?
Alexandru Bejan: „Sincer, nu prea am dorinţa să mă întorc încolo. Da, acolo sunt toate rudele, familia, dar, dacă va fi totul bine, o să-mi meargă aici în viaţă şi o să încep a face bani, poate o să-mi iau familia aici să trăiască. Aşa va fi cu mult mai bine”.
***
Europa Liberă: Alexandru Bejan, tânărul de la Tiraspol care a fugit de KGB-ul transnistrean la Chişinău, într-un reportaj realizat de Eugenia Pogor şi echipa TV a Europei Libere, pe care îl puteţi viziona pe pagina noastră de internet, la europalibera.org, rubrica „Pur şi Simplu”, unde găsiţi şi arhiva reportajelor TV ale Europei Libere.
***
Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.