China a expulzat jurnalista franceză care a criticat situația minorității musulmane uigure

Autoritățile chineze au informat că jurnalista franceză care a criticat situația minorității musulmane uigure din China va trebui să părăsească țară până pe 31 decembrie, a anunțat angajatorul jurnalistei, săptămânalul L’Obs (Le Nouvel Observateur).

Articolul jurnalistei Ursula Gauthier, în care se spune că Beijingul a folosit atacurile de la Paris pentru persecutarea uigurilor, a provocat furia autorităților și o campanie de condamnare în presa de stat din China.

Ursula Gauthier a declarat agențiilor internaționale de presă că ministerul de externe de la Beijing i-a cerut să publice o dezmințire și să-și ceară scuze.

Ministerul afacerilor externe al Franței și-a exprimat regretul că viza Ursulei Gauthier nu a fost prelungită. „Franța ar vrea să aducă aminte cât de important este pentru jurnaliști să aibă posibilitatea să lucreze oriunde în lume”, se spune în declarație.

Le Nouvel Observateur a calificat expulzarea corespondentei sale drept „un incident major”, în timp ce Franța și China își întăresc legăturile economice, culturale și diplomatice.