SUA sunt îngrijorate de înmulțirea relatărilor despre victime civile în Siria

Statele Unite au numit drept îngrijorătoare creșterea numărului de relatări despre victime în rândul populației civile din Siria, după ce Rusia și-a început acum trei luni campania militară aeriană din această țară. Departamentul de stat a anunțat marți că chestiunea a fost discutată în timpul unei convorbiri telefonice dintre secretarul de stat John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, grupuri neguvernamentale au difuzat un „raport extrem de îngrijorător” în care se spune că loviturile aeriene rusești au ucis sute de locuitori pașnici, inclusiv lucrători ai serviciilor de urgență și au produs daune instituțiilor medicale, școlilor și piețelor comerciale.

„Am văzut o creștere semnificativă a rapoartelor îngrijorătoare despre victime în rândul populației civile de când Rusia și-a început campania aeriană”, a spus Toner.

Moscova respinge acuzațiile privind bombardarea populației pașnice din Siria. Comandantul forțelor aeriene ruse Victor Bondarev declara recent că militarii ruși „nu au ratat niciodată țintele și nu au lovit vreodată (…) așa numite obiective sensibile ca școlile, spitalele, moscheile”. Dezmințirile vin în urma unui raport al organizației Amnesty International care a spus că bombardamentele rusești au ucis în octombrie-noiembrie cel puțin 200 de civili și pot constitui crime de război.