Cancelarul Angela Merkel și-a exprimat indignarea față de atacurile comise aparent de imigranți în noaptea de Revelion

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat indignarea în legătură cu agresiunile sexuale și jafurile comise în noaptea de Revelion în orașul Köln din vestul țării. Potrivit oficiului cancelarului german, Angela Merkel a avut o discuție telefonică, marți, 5 ianuarie, cu primarul de Köln, Henriette Reker, cerându-i să facă tot ce este necesar pentru a-i pedepsi pe făptași „indiferent de originea sau trecutul lor”.

Zeci de femei s-au plâns că au fost agresate sexual și jefuite în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. Peste 80 de plângeri penale au fost depuse, inclusiv pe un pretins viol. Șeful poliției locale, Wolfgang Albers a spus că, aparent, bărbații implicați în atacurile în masă sunt arabi sau provin din țări ale Africii de Nord.

Agresiuni sexuale și jafuri similare au mai fost raportate la Hamburg și Stuttgart.

Unele medii au comentat că autoritățile s-ar fi temut să le dea imediat publicității de teama unor acte de răzbunare. Incidentele au declanșat o întreagă dezbatere privind comportamentul solicitanților de azil în Germania, sosiți în țară, anul trecut, într-un număr record.

La Köln, peste 300 de femei s-au adunat marți seara la locul incidentelor (în fața gării centrale) pentru o demonstrație de protest. Primarul Henriette Reker i-a îndemnat pe locuitorii Kölnului să nu tragă concluzii pripite privind natura acestor atacuri.