Putin pus în cauză direct în uciderea disidentului rus Alexandr Litvinenko

Președintele Vladimir Putin și disidentul Alexandr Litvinenko într-un montaj fotografic

„După ani de negocieri și de împăciuitorism, lumea și-a pierdut acum răbdarea cu politica de judo a dlui Putin… El este văzut din ce în ce mai mult ca o amenințare primejdioasă internațională...”

Aproape zece ani după ce fostul colaborator al serviciilor ruse de informații, Alexandr Litvinenko, a băut ceașca de ceai verde ce avea să-i fie fatală, otrăvită cu polonium-210, substanță radioactivă extrem de toxică, raportul anchetei britanice dat publicității astăzi este categoric.

Potrivit judecătorului Robert Owen: „În cursul pregătirii mele pentru cercetare mi s-a data acces la materiale sensibile guvernamentale, care, potrivit judecății mele au fost relevante pentru ancheta pe care am condus-o; în mod special acele documente au relevat un caz în care statul rus a purtat responsabilitatea pentru moartea dlui Litvinenko.”

După spusele lui Richard Owen: „Rușii Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, - în paranteză fie spus, cel dintîi fost agent al KGB-ului, cel de-al doilea un om de afaceri – l-au otrăvit pe Litvinenko cu poloniu. Operațiunea Serviciului Federal de Securitate (FSB) a fost aprobabtă, probabil, de dnii [Nikolai] Patrușev și de președintele Putin”.

Your browser doesn’t support HTML5

În actualitatea internațională: Judecătorii londonezi acuză în cazul uciderii lui Alexandr Litvinenko

Acestea sînt concluziile celei de-a doua anchete britanice, una publică, după ce prima anchetă judiciară fusese blocată de refuzul Moscovei de a-i extrăda pe Dmitri Kovtun și Andrei Lugovoi, cei care l-au însoțit pe Litvinenko în barul londonez în care a fost otrăvit în 2006.

Judecătorul Robert Owen

În cazul anchetei publice ale cărei rezultate au fost făcute cunoscute astăzi, judecătorul Robert Owen a avut acces, deci, la documentele confidențiale ale guvernului și serviciilor secrete britanice.

Ancheta nu este în măsură decît să stabilească derularea faptelor, nu și să pronunțe condamnări, iar purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat imediat spunînd că Moscova nu „este interesată” de concluziile anchetei.

Iar Maria Zaharova, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe de la Moscova a declarat și ea: „Desigur, avem nevoie de timp pentru a studia atent acest document… Dar, pot spune că poziția Rusiei pe acest subiect este bine cunoscută și neschimbată. Regretăm că un caz de criminalitate evidentă a fost politizat…”

Marina Litvinenko cu fiul ei Anatoli

Avocatul Ben Emmerson, care îi reprezintă pe Marina, văduva lui Litvinenko, și pe fiul ei Anatoli, a declarat și el că dovezile prezentate îl pun în cauză direct pe Putin, care ar fi ordonat personal uciderea disidentului rus.

Livinenko, un fost angajat al FSB-ului rus, care, ajuns în Anglia, a lucrat pentru serviciul secret britanic MI6, a murit la vîrsta de 43 de ani, la Spitalul Universitar londonez, aproape trei săptămîni după ce băuse, la 1 noiembrie 2006, ceaiul în care fusese vărsat polonium, la Hotelul Millenium din Grosvenor Square.

Your browser doesn’t support HTML5

Putin „a aprobat probabil” asasinarea lui Litvineko

Ancheta a dezvăluit o lungă listă de locații și de obiecte contaminare cu substanța radioactivă, toate legate de deplasările lui Lugovoi și Kovtun pe parcursul celor trei vizite pe care le-au efectuat la Londra. Avocații Scotland Yard-ului au spus astăzi că cei doi au format un cuplu de ignoranți și de ucigași la comandă, și că, în spatele morții lui Litvinenko, se află statul rus, pus în cauză de campania neobosită a disidentului împotriva corupției de stat și a crimei organizate din Rusia.

Reprezentanții Poliției britanice au fost mai puțin categorici în implicarea directă a președintelui rus.

Dar, relatează cotidianul The Guardian, în luarea sa de cuvînt finală, avocatul Ben Emmerson a apreciat că există destule dovezi pentru a conchide că Putin a fost responsabil pentru ucidere.

Avocatul Ben Emmerson

După spusele lui Emmerson: „Atunci cînd dovezile sînt luate considerare în ansamblu, așa cum trebuie să se întîmple, ele stabilesc dincolo de orice îndoială responsabilitatea statală rusă în uciderea lui Alexandr Litvinenko”. „Și nu pe baza unei versiuni de analogie de responsabilitate, ci deoarece el [Putin] a ordonat personal lichidarea unui inamic ce era angajat să-l expună atît pe el cît și pe cei din anturajul lui. O operațiune atît de importantă ca uciderea unui disident de marcă la Londra, unul aflat sub protecția guvernului britanic și care era cetățean britanic, folosindu-se pentru aceasta un isotop radiocativ extrem de primedios, cerea autorizația personală din partea președintelui Putin” – a subliniat avocatul.

Cu puțin timp înaintea omorîrii sale, Alexandr Litvinenko lucrase la un raport pentru firma privată Titon International, care conținea acuzații „aproape incredibile” despre legăturile lui Putin cu crima organizată. Litvinenko era în același timp implicat în anchete publice ale poliției spaniole pe tema crimei organizate din Rusia, incluzînd relațiile dintre Putin și grupul criminal, cunoscut sub numele banda Tambov-Malișev.

Avocatul familiei își încheia pledoaria în fața președintelui comisiei britanice de anchetă spunînd: „După ani de negocieri și de împăciuitorism, lumea și-a pierdut acum răbdarea cu politica de judo a dlui Putin… El este văzut din ce în ce mai mult ca o amenințare primejdioasă internațională: corupt, răzbunător și letal, prost sfătuit, lipsit de judecată politică, o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, purtînd responsabilitatea față de situația Rusiei și a propriului popor.”