Premierul rus Dmitri Medvedev caută soluții pentru a echilibra bugetul Rusiei, în urma scăderii drastice a veniturilor din cauza ieftinirii petrolului. Premierul Medvedev a spus că ieftinirea petrolului este „dramatică” și creează „riscuri serioase”, iar astăzi a prezidat o nouă ședință în chestiunea deficitului bugetar. Agenția Reuters a aflat ce soluții sunt examinate.
Premierul rus a inițiat încă la începutul lunii o serie de consultări pentru echilibrarea bugetului rus. Dmitri Medvedev este îngrijorat că Rusia o să-și consume rezervele, dacă nu scade cheltuielile și nu găsește noi surse de venit.
Actualmente, jumătate din veniturile bugetului rus se formează din taxarea comerțului cu hidrocarburi, în principal petrol. Dar în ultimele 15 luni, prețul petrolului a scăzut cu 70%, oscilând astăzi în jurul a 30 de dolari barilul.
Agenția Reuters scrie că guvernul rus confruntat cu ieftinirea petrolului, sancțiunile occidentale și deprecierea rublei încearcă să aleagă între nevoia să sprijine o economie în descreștere și dorința să reducă cheltuielile, ca să poată traversa cea mai neagră criză de la venirea lui Vladimir Putin la putere.
Surse guvernamentale citate de Reuters spun că este examinat un plan care prevede să se repartizeze echivalentul a 1,7 miliarde de dolari pentru a ajuta economia reală și o sumă de două ori și ceva mai mare pentru a amortiza nemulțumirile sociale.
Ministerul finanțelor se opune cel mai mult, insistând numai pe tăierea cheltuielilor peste tot unde se poate.
„Reducerea cheltuielilor este necesară fără doar și poate”, a spus și premierul rus la una din ședințele pe marginea echilibrării bugetului. „Din păcate, nu există soluții bune pentru toți, dar nu va fi o reducere proporțională mecanică”, a mai spus Dmitri Medvedev.
Bugetul rus pentru anul curent este și așa mai mic decât cel pentru anul trecut, iar cel de anul trecut a fost mai mic decât cel din 2014. Bugetul pentru 2016 este primul din ultimii cinci ani care nu prevede mărirea cheltuielilor pentru apărare, în timp ce au fost reduse semnificativ cheltuielile pentru educație și sănătate.
Încă nu a fost luată o decizie finală despre repartizarea fondurilor pentru sprijinirea economiei ruse, care, potrivit estimărilor, s-a redus cu 3,9 la sută în 2015. Cea mai mare parte a ajutoarelor va fi repartizată sub formă de subvenții și garanții de stat pentru împrumuturile bancare.
Accesul la credite a fost limitat pentru sectoare întregi ale economiei ruse din cauză că nici sectorul bancar rus nu are acces la credite din Occident grație sancțiunilor impuse Rusiei pentru amestecul în Ucraina.
Suplimentarea ajutoarelor sociale examinată de autoritățile ruse ar avea menirea să reducă nemulțumirile populației într-un an electoral, când urmează a fi aleasă o nouă Dumă de Stat.
Agenția Reuters mai scrie că există două surse din care Rusia poate finanța măsurile de sprijin pentru economie și programele sociale. Pot fi folosiți banii acumulați în bănci datorită unui moratoriu controversat asupra transferurilor către fondurile nestatale de pensii. Dar acest lucru poate trezi noi nemulțumiri.
O altă sursă este Fondul Național de Rezervă al Rusiei format din veniturile petroliere în anii când prețul petrolului era ridicat. Dar ministrul finanțelor, Anton Siluanov, a avertizat că Rusia își poate epuiza acest fond până la sfârșitul anului.