„Unirea” nu este posibilă acum (ziare.com)

Dacian Cioloș trebuie să pună condiții ferme Chișinăului (Sorin Ioniță / contributors.ro)

Unirea Republicii Moldova cu România nu este posibilă acum, susține într-un articol publicat pe ziare.com de Iulian Fota. Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate crede că, lăsat pe mâna ”nostalgicilor, a demagogilor și populiștilor, (acest subiect) se poate transforma dintr-o potențiala oportunitate într-o amenințare la adresa securității naționale a României, inclusiv la adresa integrității ei”. Posibila reacție a țărilor vecine României – a Ungariei de pildă - nici nu e luată în calcul.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei de la București

General vorbind, românii ar avea nevoie de o Românie mai bună, nu neapărat de una mai mare. Este și ceea ce România s-a angajat de fapt atunci cînd a aderat la Alianța Nord-Atlantică, spune Fota. Pe de altă parte, Marea Unire din 1918 s-a făcut în prezența simultană a unor aspecte deloc întrunite azi: atunci basarabenii au cerut să se unească cu România; Rusia era slabă și anti-occidentală; România își asigurase relații internaționale de natură să-i asigure recunoașterea ulterioară a noilor granițe. În fine, în acest moment s-ar pune oricum problema capacității României de a administra un teritoriu lărgit, iar premisele nu sunt încurajatoare, consideră analistul politic.Pe același site, ziare.com, este postat și un interviu acordat de Maia Sandu Ioanei Ene-Dogioiu. Președinta noului partid Acțiune și Solidaritate e de asemenea de părere că unirea e doar o temă folosită politic de unii și de alții. ”Fără o stabilizare și normalizare a societății moldovenești și pe plan politic și pe plan social o dezbatere normală pe o tema atât de sensibilă pur și simplu nu poate avea loc”. Acuzația care i s-a adus că a ieșit în stradă alături de stânga pro-rusă reprezentată de Igor Dodon și Renato Usatîi este taxată drept intoxicare. ”Am participat la proteste ca cetățean îngrijorat de capturarea statului, corupție, justiție selectivă și încălcarea, deja cronică, a principiilor democratice”, a fost răspunsul politicienei. Maia Sandu admite că protestatarii sunt prinși într-o capcană: pe de o parte, țara are nevoie de un guvern care să-i asigure stabilitatea, pe de altă parte actualul guvern ar fi ”o grupare la cheremul unui singur individ, și nu o majoritate parlamentară în accepțiunea sa clasică”. Executivul ”votat în obscuritate, fără a pune măcar în dezbatere programul de guvernare” a fost ”încropit prin șantajul și cumpărarea deputaților”. De aceea, în opinia Maiei Sandu, alegerile anticipate sunt preferabile.

Sorin Ioniță, care scrie astăzi pe contributors.ro, pare convins că guvernul de la București va da în scurt timp banii promiși Republicii Moldova, sau cel puțin primele 60 de milioane de euro. Nici nu ar fi bine altfel, pentru că nimeni nu are interesul ca țara vecină să se scufunde în marasmul salariilor și pensiilor neplătite. În schimb, Dacian Cioloș trebuie să pună condiții ferme. Articolul de pe contributors le și enunță: să se inițieze un dialog al autorităților de la București cu lideri credibili și fără agendă ascunsă de la Chișinău, să se aprobe acolo în cel mult o săptămână legea care face din procurori magistrați scoși de sub influența politicului. Să se reformeze urgent structurile anticorupție. Pentru o nouă legislație referitoare la sistemul bancar Sorin Ioniță dă o lună, dar dacă se inițiază imediat procesul de selecție pentru conducerea Băncii Naționale a Republicii Moldova.